Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Bratr ministra Pelikána: Čech držený v Súdánu je „náboženský fanatik“

Autor: simao - 
20. listopadu 2016
21:02

Arabista Petr Pelikán je bratrem současného ministra spravedlnosti a donedávna působil i jako honorární konzul Súdánu. Právě tam je od 10. prosince 2015 držen ve vězení český misionář Petr Jašek, o jehož přesun do vlasti se česká diplomacie snaží, leč zatím marně. Podle Pelikána však mohl být Jašek již dávno zpět. Situaci prý ale ztížilo i to, že je „náboženský fanatik“, jak řekl Pelikán Deníku.

Misionář a křesťanský aktivista Petr Jašek byl zadržen v Chartúmu na letišti loni v prosinci, od letošního srpna s ním v Súdánu probíhá soud, který byl na začátku týdne odročen na pondělí 21. listopadu.

Jašek, který v minulosti distribuoval humanitární pomoc křesťanům i v dalších afrických zemích, byl zatčen spolu se třemi Súdánci a obviněn ze špionáže či protistátní činnosti a dalších přečinů.

Podle Petra Pelikána, nevlastního bratra ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), však již mohl být Jašek propuštěn dávno. „Myslím si, že pan Jašek mohl být už dávno doma, nebýt toho, že on sám je náboženský fanatik a že se nevyužilo možností, jichž se využít mohlo,“ řekl Pelikán Deníku.

Pelikána oslovila Jaškova rodina

Arabista Pelikán přitom mj. právě v Súdánu v minulosti studoval islám. V Praze pak působil i jako honorární konzul Súdánu. Tím je však dnes súdánský podnikatel Mohamed Afífí, který převzal konzulský patent letos 14. září. 

Podle Deníku se přitom loni v prosinci právě na Petra Pelikána obrátila rodina zadrženého Jaška – den poté, co se Jašek v Súdánu „ztratil“, aby se poté objevil v chartúmském vězení. „Čirou náhodou jsem tehdy jel do Súdánu, takže jsem se po okolnostech jeho zmizení pídil,“ prozradil nyní Pelikán.  

Představitelé české diplomacie, které šéfuje ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), však ujišťují, že se o propuštění Jaška snaží od začátku. „My tu situaci samozřejmě řešíme od začátku, co tam byl pan Jašek zadržen. Úplně na té nejvyšší úrovni. Případ je citlivý a my především chceme, aby se pan Jašek vrátil do České republiky,“ řekla Blesk.cz mluvčí ministerstva zahraničních věcí (MZV) Michaela Lagronová.

Jašek točil rozhovor s „mučeným“ Súdáncem

Křesťan Jašek přitom v zemi, kde vládne islámské právo šaría, působil jako spolupracovník skupiny křesťanských organizací Hlas mučedníků (The Voice of Martyrs), konkrétně její americké sekce. Ta má nadále obavy, že Jaškovi hrozí až trest smrti, což české úřady nepotvrdily.

„Obvinění jsou zjevně velmi závažná, potenciální tresty velmi vysoké a nemůžeme s jistotou vědět, jak soud rozhodne,“ cituje organizace na svých stránkách mediálního ředitele organizace Todda Nettletona.

„Soud je veden se zmíněným českým humanitárním pracovníkem, dvěma súdánskými pastory a čtvrtým mužem, rovněž Súdáncem. Jsou obviněni prakticky ze všeho kromě ucpaného odpadu ze dřezu. Špionáž, podrývání autority státních orgánů, šíření nepravdivých informací o súdánském režimu a podobné věci. Pokud by byli shledáni vinnými ze všech bodů, skutečně by jim hrozil trest smrti,“ tvrdí Nettleton. 

V čem měl být súdánský režim Jaškem podryt? Nad tím se pozastavil právě Petr Pelikán. „Hlavní důvod byl, že tam natočil interview s Ali Omerem, jehož prý mučila tamní vláda. Své tvrzení ale posléze odvolal, čímž pana Jaška dostal do velkého maléru,“ dodává v Deníku Pelikán. Jaška a tři Súdánce zadržela tamní tajná služba NISS.

Petice za Jaška má 266 tisíc podpisů

Podle Pelikána si však Jašek kvůli publicitě soudní líčení přál. Jenže celý případ se vleče již od zmiňovaného 10. prosince. Došlo na více než deset líčení, jenže bez výsledku.

Jašek si zatím nevyslechl žádný verdikt ani se nepřiblížila jeho cesta domů. Za Jaška se ve své rezoluci postavil i Evropský parlament – na jeho zasedání výzvu súdánské vládě navrhli čeští europoslanci. Vedle toho pak na stránkách citizengo.org probíhá petice, která má již přes 266 tisíc podpisů.

Nad případem se pozastavuje i česká pobočka Amnesty International. „Jejich advokát vypověděl, že obžaloba je postavena na podezření, že tito čtyři muži přesvědčovali muslimy, aby konvertovali ke křesťanství. Další bod obžaloby spočívá ve zveřejňování informací ohledně špatného zacházení s křesťany v Súdánu. Amnesty International se domnívá, že tato obvinění pramení pouze z nenásilného uplatňování lidských práv,“ uvádí organizace.

„Podle imigračních a pasových předpisů z roku 1994 je Petr také obviněn z ‚ilegálního vstupu‘ na území Súdánu. Obžaloba předložila během soudu Petrovy fotografie z roku 2012, které pořídil na jeho cestě po rebely kontrolovaném pohoří Nuba v Jižním Kordofánu,“ dodává ve své zprávě Amnesty International.

Česká velvyslankyně v Káhiře Veronika Kuchyňová Šmigolová, do jejíž gesce Súdán patří, již dříve uvedla, že Súdánci nemají proti Jaškovi průkazné důkazy a z hlediska českých zákonů se Jašek nedopustil ničeho nezákonného.

VIDEO: Arabista a nevlastní bratr ministra Petr Pelikán ve studiu Blesku

Video  Studio Blesk – Petr Pelikán  - Zuzana Štíchová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Martin123456 ( 21. listopadu 2016 10:05 )

hajzl normalne obhajuje dzihad, ohajuje sebevrazedne atentnatiky, pry je to statecnost v boji za jejich viru, kdyz zabiji bombou 20 lidi. zavrit na dozivoti!!!

demon.hk ( 21. listopadu 2016 08:48 )

Jak už jsem tu jednou psal... Kdyby raději pomáhal potřebným doma a neopečovával negry v Africe, kteří nalžou cokoli když vidí, že by jim z toho mohlo něco kápnout, tak se mu to nestalo. Skočil na povídačky prolhanýho "údajně mučenýho" negra, rozmázl to, negr vše odvolal a Jašek sedí v base. Navíc cpe muslimákům křesťanství....to má za to fanatickej debil.

nezadat1 ( 21. listopadu 2016 00:46 )

Ať ten krypl muslimskej opelichanej fogl drží tlamu.Na každou svini se vaří voda.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa