Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čech v Súdánu, kterému prý hrozí i trest smrti, má novou naději. Z Bruselu

Autor: ČTK, uni - 
22. prosince 2016
14:55

Šéfka diplomacie Evropské unie Federica Mogheriniová ujistila české europoslance, že pozorně sleduje soudní proces s Čechem Petrem Jaškem v Súdánu. V dopise zdůraznila, že ochrana lidských a občanských práv je pro EU prioritou ve vztazích se Súdánem. Podle mluvčí europoslance Tomáše Zdechovského zapojením Mogheriniové svitla v případu další naděje. Jašek čelí v africké zemi obvinění z protistátní činnosti a na verdikt čeká ve vazbě.

Šéfka unijní diplomacie s odvoláním na Jaškovy advokáty uvedla, že Súdánci nedávno přestali hovořit o obvinění ze špionáže. „To může naznačovat, že se případ vyvíjí dobrým směrem,“ uvedla Mogheriniová v dopise českým europoslancům.

Sdělila také, že vyslanec EU v Súdánu nedávno projednal Jaškův případ se súdánským prezidentem Umarem Bašírem. Ten mu řekl, že se jedná o složitý případ, do kterého vláda v průběhu procesu nehodlá zasahovat. Avšak podle Mogheriniové ujistil, že „po vydání rozsudku se s českými úřady najde řešení“.

EU a další organizace pravidelně kritizují porušování lidských práv a násilí proti menšinám v Súdánu. Na Bašíra, který vládne Súdánu více než čtvrtstoletí, vydal Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu již před lety zatykač pro podezření ze spáchání genocidy, zločinů proti lidskosti a válečných zločinů.

Jašek byl v Súdánu zadržen loni, podle české diplomacie byl na misionářské výpravě a jeho cílem bylo pomáhat místním křesťanům. Súdánské úřady však proti Jaškovi vznesly obvinění ze sedmi přečinů, mezi nimiž byla špionáž a další činnost proti státu. Není jasné, jak vysoký trest mu hrozí. Podle Zdechovského by to mohl být až trest smrti.

Za Jaška se v říjnu postavil společnou rezolucí Evropský parlament a soudní stání s Čechem 5. prosince v Chartúmu přišli sledovat i zástupci zastupitelského úřadu EU.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi