Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Čech Petr vězněný v Súdánu: Soud se stále táhne

Autor: ČTK - 
21. listopadu 2016
21:05

V Súdánu se v pondělí konalo další stání soudního procesu s českým občanem Petrem Jaškem, který čelí obvinění z protistátní činnosti. ČTK to sdělila mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Příště soud zasedne za týden, rozsudek ale podle Lagronové pravděpodobně nepadne.

„Dnešní stání se konalo, další bude 28. listopadu. Nečekáme, že by příští týden padl rozsudek,“ sdělila Lagronová ČTK. Jašek byl v Súdánu zadržen před necelým rokem, podle české diplomacie tam odcestoval jako misionář. Jeho cílem bylo pomáhat místním křesťanům.

 

Súdánské úřady však proti Jaškovi a třem Afričanům vznesly obvinění ze sedmi přečinů, mezi nimiž je také činnost proti státu.

Soud s Jaškem začal v srpnu a byl již několikrát odročen. Předcházející stání se konalo před týdnem. Černínský palác tehdy vyvrátil spekulace o tom, že Jaškovi hrozí trest smrti. Zadržený Čech byl podle českého ministerstva zahraniční v uspokojivém zdravotním i psychickém stavu.

Případem Jaška se zabývá český honorární konzul v Chartúmu, ambasáda v Káhiře i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Angažuje se v něm také europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský. Evropský parlament se za Jaška postavil společnou rezolucí.

prycsnima ( 21. listopadu 2016 22:50 )

 Český Honza se vydal na cestu.Debílek naivní a asi sluníčko.

Zobrazit celou diskusi