Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Úředník ministerstva pohřbívá mrtvé děti. Šlechtová prověří jeho střet zájmu

Autor: bud, ČTK - 
2. listopadu 2016
21:08

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) nechá prověřit možný střet zájmů u pracovníka ministerstva Tomáše Kotrlého, jehož spolek organizuje pohřby mrtvě narozených dětí za peníze z dávek od státu. Kotrlý pracoval na vládou nedávno schválené novele pohřebnictví.

Tomáš Kotrlý je zakladatelem a ředitelem spolku Tobit, který nabízí zařízení pohřbů mrtvě narozených dětí či plodů po potratu. Podle deníku MF Dnes (MfD) má spolek smlouvu s několika nemocnicemi v celém Česku, které pak nabízí rodičkám zařízení pohřbu Tobitem.

Žena se pak v dohodě se spolkem vzdává státního příspěvku 5000 korun na pohřebné, na který má ze zákona nárok ten, kdo pohřeb vypraví. Pohřeb organizují členové Tobitu na své jméno, neboť spolek jako právnická osoba by peníze nedostal.

Připravoval novelu pohřebnictví

„Na základě informací z médií pověřila ministryně Karla Šlechtová státní tajemnici prověřením možného střetu zájmů úředníka, který se na ministerstvu pro místní rozvoj zabývá problematikou pohřebnictví, pana Tomáše Kotrlého,“ oznámila mluvčí ministerstva Veronika Vároši. „Pokud se provinění prokáže, vyvodím z něho samozřejmě důsledky,“ sdělila Šlechtová.

Předseda Asociace pohřebních služeb Jaroslav Mangl řekl MfD, že členům Tobitu část peněz z příspěvků na pohřebné pravděpodobně zůstává. „Náklady na pohřeb mrtvě narozeného dítěte jsme spočítali na 2000 korun v průměru,“ uvedl. Podle předsedkyně Tobitu Jany Vališové ale náklady činí zhruba 5000 korun, tedy celou výši příspěvku. „I kdyby zůstalo 500 korun, tak je to věc toho člověka (člena spolku),“ řekla deníku.

Pohřbívaní mrtvě narozených dětí

Novela zákona o pohřebnictví, na které Kotrlý pracoval a která má podle ministerstva platit od poloviny příštího roku, se zabývá mimo jiné právě pohřbíváním mrtvě narozených dětí do hmotnosti 500 gramů. Nyní jsou tyto děti považovány za nemocniční odpad. „My navrhujeme, aby o případném pohřbení rozhodli rodiče,“ řekla již dříve Šlechtová.

Ve středu ministryně sdělila, že Asociace pohřebních služeb se snaží všemi prostředky napadat novelu, která má zamezit kšeftování na úkor pozůstalých. „Neboť právě na vzniku této novely se Tomáš Kotrlý významně podílel,“ doplnila.

aaobcanka ( 3. listopadu 2016 01:41 )

PL nechaly diskuzi ke všem článkům o soudu s muslimkami s šátky a SZŠ v Praze. Zato Blesk neumožnil diskutovat. Tak zde kopíruji z tisku Antonín Přikryl, Praha: Ale p. Šabatová a pražská kavárno, projevem náboženství je přeci modlení. Nosení hydžábů a burek je prevence a ochrana před poletujícím pískem a prudkým sluncem v pouštních zemích, což v ČR ve škole rozhodně nehrozí !! Bože, co mají ti právníci v makovicích, když se takováhle stupidita dostane k soudu ??

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa