Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bradyho český týden: Nálož cen, stopnutý Kraus i plný Staromák. Kdy odletí?

  • Autor: Jaroslav Šimáček - 
    30. 10. 2016
    18:20

    Jiří Brady do Prahy přiletěl z Kanady minulou neděli a za tu dobu toho stihl opravdu dost. Dnes 88letý důchodce, který se narodil na Moravě a přežil holokaust, vzbudil v Česku pozdvižení. Vyznamenáním, které nakonec nedostal. Ale i událostmi, které se kolem něj seběhly, včetně nečekané stopky pro „jeho“ díl Show Jana Krause. Strýc ministra kultury Daniela Hermana nechyběl v pátek ani na Staroměstském náměstí, v Česku zatím setrvává a přijel i do svého rodiště. Kdy se vypraví zpět za oceán?

  • 1.Do kdy bude Brady v Česku?

    Jiří Brady měl být v Česku do 1. listopadu, jeho program se od ale příletu zásadně změnil. Převzal řadu ocenění, byl na „roztrhání“. „Nic se na tom nezměnilo, pan Brady odjíždí prvního ráno,“ uvedla v neděli Blesk.cz mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková na dotaz, kdy se strýc ministra Daniela Hermana (KDU-ČSL) vrací zpět do Kanady, kde žije.

     

    Co všechno Brady v Česku stihl, zatímco se nedostal metál na Hradě? Vyrazil si pro jiná ocenění do Kramářovy vily i do Sněmovny, ale vystoupil také na zaplněném Staroměstském náměstí. Diváci si užili také den napětí s Show Jana Krause na Primě. Díl s Bradym a Hermanem i řadou protizemanovských komentářů od známých osobností tu pustili až po rozsáhlé kritice a přece jen v sestříhané podobě s denním zpožděním. Připomeňme si, jak Brady prožíval týden v Česku den po dni.

    Jiří Brady na demonstraci na Staroměstském náměstí Jiří Brady na demonstraci na Staroměstském náměstí | ČTK,EPA

  • 2.Neděle 23. října: Bradyho přílet

    Jiří Brady přiletěl do Prahy v neděli 23. října v podvečer. Na letišti ho přivítal právě Daniel Herman. „V pátek jsem dostal telefonát od pana, jak se jmenuje... (manželka napovídá: ředitele kanceláře prezidenta), že mně prostě bude uděleno Řád T. G. Masaryka a že když se objevím v Praze, že mi potom řeknou detaily, co se má dělat,“ říkal Brady po příletu. „Bylo nám oznámeno, že ceremonie je 28. října, dostali jsme detaily, kolik lidí se může pozvat a jak to všechno bude probíhat,“ dodala paní Bradyová. Hrad odmítl, že slíbil Bradyho vyznamenat.

    Jiří Brady přiletěl do Prahy. Jiří Brady přiletěl do Prahy. | CNC Robert Klejch

  • 3.Pondělí: Brady s manželkou v televizi

    Kolem Bradyho se strhl kolotoč, kauzu řešili na svém pondělním jednání i ministři. Brady stihl přijmout nabídku na ocenění od nejstarší moravské univerzity - Univerzity Palackého v Olomouci. V pondělí 24. října vystoupil s manželkou Terezou v Interview ČT24. „Pro nás je to celé neuvěřitelné. My sem chtěli přijet na návštěvu a mezitím běháme z jednoho místa na druhé,“ říkal Brady. „Já jsem velice překvapená, protože my jezdíme do Česka velice často a vždycky jsme tady rádi. Ale ještě se nám nikdy nestalo, že by nás přivítal na letišti houf novinářů. My jsme se dozvěděli, že něco se děje, v pátek. My jsme cestovali v Portugalsku,“ navázala jeho žena.

     

    „Já už nemám čas,“ řekl Brady s úsměvem na dotaz, zda by si šel v pátek pro vyznamenání, kdyby ho měl dostat. „Asi bych o tom moc přemýšlet nemusel, protože já nepotřebuju, já jsem dostal jinak dost vyznamenání - od německého prezidenta, Queen Elizabeth (královny Alžběty II.) a ontarijského governmentu (vlády), takže nepotřebuju od někoho, kdo do toho neměl chuť nebo měl důvod mně to nedat,“ dodal. Přiznal ale, že pro něj byla příjemná představa být oceněn i tam, kde je stále doma.

    Jiří Brady s manželkou Terezou v Interview ČT24 Jiří Brady s manželkou Terezou v Interview ČT24 | Reprofoto ČT24

  • 4.Úterý: Terezínské děti i natáčení u Krause

    Kauzou Brady se v úterý zabývaly jednotlivé poslanecké kluby, řešily, zda 28. října půjdou na Pražský hrad. Jiří Ovčáček a Jindřich Forejt na tiskovce vysvětlovali hradní postoj, Ovčáček tvrdil, že Miloš Zeman zváží Bradyho vyznamenání při další vhodné příležitosti. Brady už ale o ocenění od Zemana už za této situace nestál. A vydal se na natáčení Show Jana Krause, v jehož úvodu vystupily známé osobnosti s přáními republice k jejím blížícím se narozeninám. Jan Ruml, Michael Kocáb či Bára Štěpánová šili do Miloše Zemana.

     

    Brady, kerý byl předtím u Krause hostem před osmi lety, na červené pohovce říkal: „Zaplať pánbůh, že to možná něčemu pomůže. Já doufám, že jo.“ Člověk by řekl, že by s vámi neměl být problém, navázal moderátor Kraus. „Jsem si taky myslel,“ smál se Brady.

    Daniel Herman a Jiří Brady Daniel Herman a Jiří Brady | Twitter/Ministerstvo kultury

    Ještě předtím se Brady stihl zúčastnit akce na Strossmayerově náměstí v Praze, kde se sešly stovky lidí, aby uctily památku dětí vězněných za války v terezínském ghettu. Bradyho mladší sestra Hana Bradyová zemřela v Osvětimi - bylo jí tehdy 13 let. Její kufřík byl v roce 1999 převezen do muzea holokaustu v Tokiu, její osud popisuje kniha i divadelní hra. 

    Jiří Brady na Strossmayerově náměstí na akci projektu Terezínská štafeta. Vlevo jeho žena tereza Jiří Brady na Strossmayerově náměstí na akci projektu Terezínská štafeta. Vlevo jeho žena tereza | ČTK

  • 5.Středa: Klíč od Krnáčové

    Ve středu přebíral Brady od primátorky Adriany Krnáčové Klíč od obce pražské. Krnáčová to vysvětlovala výrazem úcty k Bradyho životnímu příběhu, ale i nesouhlasem s tím, co se semlelo kolem jeho ocenění-neocenění. Slavnostnímu aktu byl přítomen i ministr kultury Herman. Brady promluvil právě i o své rodině.

     

    „Když jsem se chystal do své vlasti, manželka se mě ptala, co tu budu tak dlouho dělat. Teď je o zábavu postaráno. Pro mě je tato budova velmi vzácná, protože se v ní brali moje rodiče a vdávala se tu i má dcera. Děkuji za všechno, za pozvání a že se to všechno mohlo stát,“ říkal kanadský emigrant Brady, který z Československa odcestoval v roce 1949.

    Jiří Brady převzal od primátorky Krnáčové Klíč od obce pražské. Jiří Brady převzal od primátorky Krnáčové Klíč od obce pražské. | čtk

    Brady zamířil také do sídla Židovské obce Praha, kde dostal cenu Prix Irene - za smiřování lidí mezi sebou. „Máme vzpomínat na ty, kteří to nepřežili. Děkuji vám za to přijetí a beru to jako přijetí od všech, kteří by tu měli být, a nejsou. L'chaim,“ říkal a připojil hebrejsky pronesený přípitek všem, kdo nepřežili holokaust. Včetně jeho rodičů. Středeční večer poznamenal pak incident na FTV Prima, která neodvysílala pořad s Bradym a Hermanem. Prý nedostala včas finální sestříhanou verzi, což ale produkce pořadu odmítla.

    Jiří Brady převzal cenu Židovské obce Praha. Jiří Brady převzal cenu Židovské obce Praha. | ČTK

  • 6.Čtvrtek: Brady v Kramářově vile i Sněmovně

    Ve čtvrtek se kauza kolem Jiřího Bradyho dál stupňovala. Zamířil do Kramářovy vily, kde přebral ocenění od premiéra Bohuslava Sobotky - pamětní medaili Karla Kramáře. „Musím vám říct, že to přijetí, které tady mám, jsem si nikdy nedovedl představit. Jsem za to hrozně rád,“ říkal Brady.

    Sobotka předal Bradymu medaili Karla Kramáře. Sobotka předal Bradymu medaili Karla Kramáře. | ČTK

    Bradyho na státní vyznamenání navrhla Poslanecká sněmovna, právě sem ve čtvrtek zavítal také. Poslanci přerušili jednání a vzdali mu hold. Od šéfa Sněmovny Jana Hamáčka převzal Brady pamětní medaili a list, zatímco v sále chyběli poslanci KSČM.

     

    „Když vidím, že na Hradě, když jsem byl malý kluk, tak jsme věděli, že prezident Masaryk, jeho heslo bylo 'Pravda zvítězí', a teď ta pravda je nějak kroucená, tak je to trošku smutné,“ rýpl si Brady do Miloše Zemana v reakci pro novináře po ceremoniálu. Ve čtvrtek večer pak FTV Prima vysílá s denním zpožděním Show Jana Krause i s Jiřím Bradym. Řada politiků mluvila o cenzuře, to Prima odmítla.

    Jan Hamáček předal Bradymu pamětní medaili a list Sněmovny. Jan Hamáček předal Bradymu pamětní medaili a list Sněmovny. | ČTK

  • 7.Pátek: Před davem na Staromáku

    Páteční vrchol týdne přinesl letos nejen předávání státních vyznamenání na Pražském hradě u příležitosti 28. října, ale také alternativní oslavu v podhradí. Brady na zaplněném Staroměstském náměstí nechyběl. Zapálil svíčku společně s Danielem Hermanem a mohutným davem lidí, převzal diplom od olomouckého rektora Jaroslava Millera a pronesl slova, která „Staromák“ pobavila.

     

    „Moje zásada je, že vždycky člověk musí mít štěstí, ale tomu štěstí musíte pomoci, nesmíte se vzdát. A já jsem měl to štěstí, že jsem nedostal medaili,“ říkal Brady. „A teď jich mám tolik, že budu mít problém to dát do kufru. To, co se stalo, to nikdo nedovede si představit. Protože ani já nejsem žádný řečník, ale jsem rád, že jsem mohl demokracii pomoct. Protože to se nejedná o mě, to se jedná o demokracii,“ dodal.

    Jiří Brady převzal na Staroměstském náměstí ocenění od olomouckého rektora Jaroslava Millera. Jiří Brady převzal na Staroměstském náměstí ocenění od olomouckého rektora Jaroslava Millera. | ČTK

  • 8.Víkend: S rodinou na místo svého dětství

    O víkendu přišel čas na oddychnutí. Brady se vydal se svou manželkou, dcerou a dvěma syny do svého rodiště na Moravu - do Nového Města na Moravě. Vítaly ho tam stovky lidí. „Rád jezdím domů, do Česka, ale doma je opravdu tady,“ říkal Brady místním. Navštívil mj. Horácké muzeum a vzpomínal i na své dětství - třeba když s tátou chodil lyžovat na Harusův kopec. „Já jsem neuměl lyžovat. Tak mě mezi nohama držel za límec a tak jsme jezdili dolů,“ říkal dle ČTK pamětník nacistických hrůz.

     

    S oceněními Bradyho to v Česku ještě nekončí. V pondělí převezme po klíčí od Prahy také klíč od města Brna. 17. listopadu se pak o něm uvažuje jako o aspirantovi na Cenu Paměti národa od společnosti Post Bellum, která vyznamenává bojovníky proti komunistické totalitě.

    Pamětníka holokaustu Jiřího Bradyho (vpředu uprostřed zády) uvítalo 30. záři na náměstí před radnicí v jeho rodném Novém Městě na Moravě kolem 400 lidí. Pamětníka holokaustu Jiřího Bradyho (vpředu uprostřed zády) uvítalo 30. záři na náměstí před radnicí v jeho rodném Novém Městě na Moravě kolem 400 lidí. | ČTK

salto ( 31. října 2016 09:20 )

Ten starý pán by měl být Zemanovi neskonale vděčný. Místo jedné umrněné medaile jich má celý kufr, ale o tom jsem už psal. Zas na druhou stranu se ukázalo, co je to pražská kavárna. Lidi takový výkvět verbeže nebyl pohromadě ani když zasedal blahé paměti ÚV KSČ

joudajoudovy ( 31. října 2016 08:12 )

nohavica https://www.youtube.com/watch?v=hyc0cZIZ_Z8

joudajoudovy ( 31. října 2016 06:53 )

no, a herman se opet utrhne ze retezu a pribuzneho domu dopravi vladnim specialem. a mezi tim bude nekolik mezipristani s tiskovkami pro novinare a hanobenim republiky.

noacojezase ( 30. října 2016 22:29 )

Nepíšeš jednostranně, abych pravdu řekl, docela ti závidím, já Hermana nemůžu ani cítit.

bren.1 ( 30. října 2016 22:18 )

Duka ma dalajlamu ve velke oblibe (i oceneny Hulka). Nepisu tu jednostranne jako nejaky zarytec. Ze jich tu je.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa