Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Horáček se pustil do Zemanova Ovčáčka: Žádná kampaň, ale radostná oslava

Autor: Jaroslav Šimáček - 
24. října 2016
14:36

Jméno textaře Michala Horáčka je skloňované v souvislosti s jedním z hlavních vyzyvatelů Miloše Zemana v příští prezidentské volbě. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček však na pozadí kauzy Brady, tedy sporu Hradu s ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL), označil akci, která se uskuteční v pátek 28. října, za začátek Horáčkovy prezidentské kampaně. Respektive kampaně tří H – Horáček, Halík, Herman. Horáček to v reakci pro Blesk.cz odmítá.

Na Pražském hradě se v pátek uskuteční tradiční předávání státních vyznamenání, vedle toho se však chystá i alternativní oslava vzniku Československa – a to na Staroměstském náměstí. Bez Zemana.

Svolání akce motivovaly i některé poslední kontroverzní kroky Miloše Zemana, mezi něž patří hlavně spor o (ne)vyznamenání Jiřího Bradyho. A sice to, že měl prezident dle ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) nabídnout vyznamenání jeho strýci Jiřímu Bradymu, který přežil holokaust. Po Hermanově schůzce s dalajlámou však prý Brady vyznamenán nebude, ministr to považuje za mstu.

Ovčáček: Rozjíždí se kampaň 3H

K předávání státních vyznamenání se vyjádří v úterý na hradní tiskovce i šéf hradního protokolu Jindřich Forejt, který měl Bradyho osobně kontaktovat. A Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček chystá „zásadní vyjádření pana prezidenta ke státnímu svátku 28.10.“.

Mezitím se však Ovčáček pustil i do kritiky akce na Staroměstském náměstí. „Ve státní svátek 28.10. bude v 18:30 na ‚Staromáku‘ oficiálně odstartována prezidentská kampaň 3H – Halík, Horáček, Herman,“ uvedl v pondělí na Twitteru.

Již dříve Ovčáček označil akci za „manifestaci Pražské kavárny“, jak označuje odpůrce prezidenta Zemana. Proti slovům o startu kampaně se však ohradil zmíněný textař Michal Horáček, který bývá považován za jednoho z adeptů do přímé volby hlavy státu.

Horáček: Žádná kampaň, budu jen moderátor

Horáček v reakci na poslední Ovčáčkova slova pro Blesk.cz uvedl: „‚Oslava státního svátku 28.10. v podhradí‘ nemá s žádnou prezidentskou kampaní nic společného. Pan Halík tam nebude a nikdy se s jeho účastí nepočítalo. Já s žádnou řečí nevystoupím, vystoupení cca 12 osobností jen moderuji.“ 

V pozvánce na akci zní, že půjde o „radostnou oslavu státního svátku“. „V podhradí se scházejí lidé, kteří si zazpívají a promluví o všem, co je trápí, co těší a v co doufají.“

Mezi hosty akce jsou kromě Horáčka uvedeni třeba rektoři českých univerzit, Zemanův občasný kritik a ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), expremiér a bývalý předseda Senátu Petr Pithart či „jaderná lady“ Dana Drábová. Zazpívají jim třeba Ondřej Ruml či Lenka Nová a další.

Sám Horáček je toho času ve stavu nemocných. Stihne se do pátku uzdravit, aby se mohl chopit moderátorské taktovky? Otazník se vznášel i nad jeho kandidaturou, kdy dlouhodobě uváděl, že se na ohlášení kandidatury připravuje a že se tak stane „na víc než 99 %“.

„Ten dopočet do sta odráží jen to, že ne všechno je v lidských rukou; téhle pokoře jsem dávno přivykl,“ upozorňoval minulý týden na sociální síti Horáček, aby poté Právu dodal, že do kandidatury oficiálně půjde poté, až bude známo, jaká budou pravidla hry – tedy až bude novelizován volební zákon.

Pan úředník se plete, upozorňuje Horáček

S kampaní tak podle všeho již Horáček počítá. Ale páteční akce nemá být její součástí. Taktéž na sociální síti uvedl textař a skladatel v narážce na Zemanova Ovčáčka: „Ne, já opravdu nebudu mít v kampani tiskového mluvčího. Milí lidi, ale snadno se pod tlakem pletou, a to aby jejich slova člověk věčně uváděl na pravou míru.“

Odmítl přitom také, že by v pátek měl někdo vystoupit na „balkóně, z něhož mluvil soudruh Gottwald“, jak naznačoval Ovčáček.

Horáček upozornil i na další nepřesnost, které se měl dle něj Ovčáček dopustit. „Náklady na celé setkání hradí Starostové a nezávislí. Slova toho pana úředníka, jehož zmiňujete, jsou tedy po všech stránkách v příkrém rozporu se skutečností,“ dodal pro Blesk.cz Horáček.

VIDEO: Podívejte se, co o prezidentské kandidatuře či Zemanovi řekl Michal Horáček v červnu 2016 ve Studiu Blesk.

Video  Horáček o prezidentské kampani: Politika nemusí být svinstvo.  - Blesk - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Sobotka: „Trucpodnik“. Gazdík oponuje

K alternativní oslavě 28. října se vyjádřil na sociální síti i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Opět taktéž v souvislosti s kauzou Brady. Zjišťování toho, jestli Herman za vyznamenání svého strýce Jiřího Bradyho lobboval na Hradě a jestli je nevyznamenání akt pomsty za dalajlámu, prý raději přenechá investigativcům. 

„Pravda je, že do hlavy panu prezidentovi nikdo z nás nevidí a rozhodování o tom, koho vyznamená, je jeho pravomoc. V nastalé situaci bych ale silně doporučoval následující: Prezident Zeman by se měl zachovat jako státník a vyznamenání panu Bradymu udělit. Brady si to svým životem rozhodně zasloužil,“ míní Sobotka.

Cokoliv jiného povede k tomu, že z letošního 28. října bude festival hradní malosti a také typické české rozhádanosti. Trucpodniky na Staromáku nic neřeší. Tady jde o důstojnost našeho hlavního státního svátku a soudržnost celé české společnosti. Státní symboly by nás měly spojovat,“ dodal v prohlášení premiér.

Proti tomu se ale ohradil Petr Gazdík (STAN). „Shromáždění na Staroměstském náměstí není trucpodnikem, jak se domnívá pan premiér,“ uvedl Gazdík.

„Jde o iniciativu lidí, kteří si den, jenž pro ně mnoho znamená, chtějí připomenout důstojně, tedy nikoliv v atmosféře, kterou na Hradě v současné době vytváří pan prezident a jeho okolí. Státní svátek není něco, co by si měl monopolizovat prezident, zvláště za situace, kdy svým chováním poškozuje či přímo popírá hodnoty, na kterých naše oslavovaná státnost stojí,“ dodal předseda STAN a Sobotku na náměstí srdečně pozval.

Vše o prezidentských volbách 2018 čtěte zde

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Doporučujeme
kamjdu ( 25. října 2016 02:34 )

Líbí se mi jak ti hysteričtí ubožáci nevědí jak na prezidenta. Toto je můj prezident.

janetazahro ( 25. října 2016 01:39 )

 ROADWIN : VELKY SOUHLAS !

janetazahro ( 25. října 2016 01:35 )

 jo a 3H, event. ostatni kandidati na prezidenta mu budou delat jen krovi, bohuzel. Divim se, ze se jim chce takto ztracet cas.

janetazahro ( 25. října 2016 01:32 )

 Pro EVU4321 : Je mi lito, NIC TAKOVEHO SE NEBLIZI . Zklamu te a mozna i dalsi diskutujici. DĚDULA Z HRADU A VYSOČINY se na Hrade prilis zabydlel, ,Becherovky tam ma dost a na clunu si vyjede, doprovazen pocetnou ochrankou a samozrejme take Pleskem, zase v lete o pristich prazdninach . Ted vazne. Pocitejte s tim, ze Zemak na hrade zustane. Je silne PRO RUSKY, PRO VYCHODNI ( viz Čajna ) . Putinovske Rusko a jeho poddani v Cechach uz udelali, delaji a budou i nadale delat vse proto, aby zustal i nadale na Hrade. Takovy clovek jim plne vyhovuje. Tákže, jestli se vrati na Vysocinu, budu slavit s tebou, ale vzpomen si na me, az bude po volbach a Zemak na nas bude opet mavat z hradniho balkonu .

saly23 ( 25. října 2016 01:23 )

Stydět by se měly obě strany.Komačové z tohoto nejdůležitějšího svátku uďělaly den znárodnění a současní pitomci boj o koryto na hradě.Velebnosti du blejt.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa