Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mládek si rýpl do Babiše: Jednali jsme bez něj a hned bylo na vládě líp

Autor: simao, ČTK - 
12. října 2016
17:50

Že jsou vztahy po krajských volbách mezi koaličními partnery napjatější, ukazuje řada indicií. Nejviditelnější jsou narážky mezi vicepremiérem Andrejem Babišem (ANO) a premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), přisadil si i sociálně demokratický ministr Jan Mládek. Podle něj šlo na středečním jednání vlády bez Andreje Babiše „vše hned harmoničtěji“. Připomeňme, že Mládek by rád k vládnímu angažmá přidal o víkendu na Táborsku i křeslo v Senátu.

Atmosféra na prvním jednání vlády po krajských volbách byla podle ministrů dělná či pohodová. Je to tak vždy, když podobně jako dnes není přítomen ministr financí Andrej Babiš (ANO), zmínil na tiskovce ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).

„Ono to platilo nejenom dneska, kdykoliv není přítomen pan vicepremiér, tak to všechno tak nějak jde harmoničtěji,“ uvedl Mládek.

O nekonfliktní, dělné až pohodové atmosféře mluvil vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). V rozhovoru pro Blesk.cz se přitom do Babiše navezl, že trpí „Paroubkovým syndromem“. „Je velmi nespravedlivé, že všechny hází do jednoho pytle, že všechny tradiční strany hází do jednoho pytle, že všechny politiky ostatních stran hází do jednoho pytle, všichni jsou zločinci, všichni kradou apod,“ uvedl šéf lidovců.

Ťok se zastal Babiše: Otevírá otázky, o kterých se dřív nemluvilo

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) však vyjádření koaličních partnerů odsoudil. „Přišlo mi to hodně nefér, jako by mluvili k voličům, a ne na tiskové konferenci ve vládě,“ uvedl. Ťok by dobrou atmosféru s Babišovou absencí nespojoval.

„On otvírá otázky, které možná předtím v politické korektnosti české vlády otevírány nebyly. Jsou vlády, kdy je pan Babiš přítomen a nálada je dělná. Když jsou ovšem přinášeny kontroverzní body, nemůžeme čekat, že bude mlčet,“ naťukl Ťok. 

Napětí mezi koaličnímu partnery však vychází i z výsledku krajských voleb. Vládní partneři byli největšími soupeři, ČSSD však neobhájila svůj čtyři roky starý triumf. Kraje po oranžové tsunami tentokrát spláchla tsunami tmavě modrá, babišovská. ANO vyhrálo v devíti krajích, má však nyní problémy uzavřít koalice a získat hejtmanská křesla. Podle Bělobrádka k vytváření koalic bez ANO vedou právě i Babišovy výroky, ve kterých ostatní strany urážel.

Košatá diskuze kolem Zemana na Rhodosu

Košatá diskuze se na vládě podle Bělobrádka vedla jen u schvalování zprávy o nedávné cestě prezidenta Miloše Zemana na řecký ostrov Rhodos. Ministři probírali, zda Zemanovo vystoupení na konferenci pořádané člověkem z blízkosti ruského prezidenta Vladimira Putina Vladimirem Jakuninem byla v souladu se zahraniční politikou ČR. Vláda bod odložila. 

Podle ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD) se nenašla potřebná většina pro schválení. „Protože část členů nebyla ochotna pro schválení cesty hlasovat,“ uvedl Dienstbier. „Nevidím nyní důvod ke komentáři, vzhledem k tomu, že projednávání bylo přerušeno,“ reagoval stroze hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Chovancovi schválili kandidáty na generály

Vláda naopak ve středu schválila návrh ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) na povýšení prvního náměstka policejního ředitele Martina Vondráška a bývalého policejního ředitele Oldřicha Tomáška na generály.

Povýšeni mají být také náměstek generálního ředitele hasičského sboru Slavomír Bell a ředitel Královéhradeckých hasičů František Mencl. Pokud s návrhem bude souhlasit prezident Miloš Zeman, budou povýšeni 28. října při příležitosti svátku vzniku Československa.

Tomášek s Vondráškem se v létě postavili za policejního prezidenta Tomáše Tuhého ve sporu Chovance s hnutím ANO vicepremiéra Babiše o policejní reorganizaci. Oba v minulosti prošli policejním sborem od nejnižších pater, mají také oprávnění přístupu k tajným informacím.

Prošla i dohoda mezi EU a Kanadou

Vedle toho vláda schválila také sjednání dohody o volném obchodu mezi EU a Kanadou (CETA). Smlouva by mohla být podepsána na summitu 27. října. Českým firmám by mohla otevřít řadu příležitostí. Mezi sektory, které z ní budou nejvíce těžit, by měly patřit strojírenský, hutnický a chemický průmysl.

Nové příležitosti se otevřou i v oblastech, jako jsou zdravotnické prostředky a farmacie, ale i v těžebním průmyslu. Odstraněním cel klesnou náklady pro vývozce, což přispěje k jejich konkurenceschopnosti.

Pro spotřebitele to zase bude mít efekt v podobě nižších cen. Uvádí to návrh na sjednání smlouvy. Dohoda s Kanadou by se podle dokumentu měla pozitivně dotknout zejména českého exportu kolejnic, pneumatik, výrobků ze železa a oceli a obráběcích strojů.

CETA má jako obdobný dokument mezi EU a USA zvaný Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) řadu odpůrců. Kritici obou projektů mimo jiné tvrdí, že dohody poskytnou větší sílu nadnárodním společnostem a povedou ke zhoršení potravinářských, ekologických i pracovních norem.

joudajoudovy ( 13. října 2016 09:14 )

p.mladku ja bych se tak hlasite neradoval. davam vam maximalne rok a vlada bude jednat bez vas a pak se i ja hlasite zaraduji.

arne127 ( 12. října 2016 19:10 )

To věřím Mládku Celá ta vaše vláda bez Babiše se tak akorát může bavit pouze o ho..ně.Jste chudáci Hlavně ten nýmand Dinsbír a ty Mládku.

michalfiser ( 12. října 2016 18:09 )

 To je trojka, sluníčjář Dinstbír společně s Mládkem a Marksovou. Lehce se mi chce zvracet

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa