Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babiš, Kalousek a Sobotka zpytují svědomí. Čeho letos politici litují?

Autor: Václav Lang - 
30. prosince 2016
05:55

Politici rádi vyzdvihují své úspěchy, ale těžko se jim mluví o vlastních prohřešcích. Přesto v anketě Blesk.cz prozradili alespoň některé chyby, kterých se letos dopustili a kterých litují. Podívejte se, co trápí například premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) nebo šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska.

Politikům se pochopitelně do rozmazávání vlastních chyb a nedostatků příliš nechce, přesto ale většina z nich na tento tenký led zabrousila a alespoň naznačila, co bylo letos z jejich strany špatně. 

Video  Sobotka se po volbách prý zhroutil. Teď promluvil o tom, jak to bylo doopravdy.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Premiér Bohuslav Sobotka na sobě příliš chyb nenašel. Uvedl však alespoň, že vláda pokulhává v komunikaci: „Mám radost z toho, že máme nejnižší nezaměstnanost v EU a že konečně začaly růst mzdy, v tom je nutno pokračovat. Koaliční vláda drží pohromadě, plní svůj program a pomáhá zlepšovat život zaměstnanců, rodin s dětmi, seniorů. Pokud bych mohl něco udělat lépe, pak by to bylo intenzivnější a důslednější vysvětlování toho, co vláda dělá pro to, aby stát dobře fungoval a lidem se u nás žilo lépe.“

Vicepremiér, ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš lituje, že se mu nepodařilo zavést některá opatření. Například u Čechů oblíbený nápad na zlevnění piva. Nebo další úlevu od elektronické evidence tržeb (EET) pro živnostníky. 

„Mrzí mě dvě věci, které se mi zatím nepodařilo prosadit. Nižší DPH na pivo, abychom hospodským ulevili s EET. A taky pořád doufám, že najdu podporu v parlamentu pro svůj návrh, kterým by živnostníci s tržbami do 250 tisíc ročně měli možnost neevidovat, ale zaplatit paušální daň po tom, co finanční správa důkladně prověřila jejich tržby,“ napsal pro Blesk.cz. 

Bělobrádek tepe Babiše

Také lítost druhého místopředsedy vlády a šéfa lidovců, Pavla Bělobrádka, padá na EET. Zpětně lituje toho, že nedosáhli širších úlev. „Měli jsme být daleko razantnější při jednání o EET. Po velkém tlaku se nám podařilo prosadit pouze odložení platnosti EET pro živnostníky, řemeslníky a drobné podnikatele až po volbách. Od začátku tvrdíme, že pro tyto statisíce živnostníků se EET nemá zavádět vůbec, protože na nich si stát nic nevezme a jde jen o zbytečnou byrokracii. Po volbách budeme chtít tuto fázi EET zrušit,“ prohlásil.  

Video  Bělobrádek vzkázal koaličním partnerům: Některé ministry bych vyměnil  - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

A Bělobrádek si rýpl do Babiše, že napřed odmítal jejich návrh na zavedení hranice obratu, od kterého bude povinné tržby evidovat. Pak sám ale přišel s nápadem na zavedení limitu. „Tato změna je ovšem kosmetická a v praxi by ji sotva někdo využil, protože je podmíněna složitou procedurou u finančního úřadu při vyměření paušální daně. Nicméně když už jsou změny možné, vracíme do hry náš původní návrh, který by od EET osvobodil všechny (ne tedy jen pár) podnikatele s tržbami do 414 tisíc ročně,“ uvedl. 

To nejhlasitější kritik EET a Andreje Babiše, předseda TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek, se komentáře zdržel. „Ve vší úctě k vám i vašim čtenářům, chyby, kterých se dopouštím, probírám se svými nejbližšími spolupracovníky proto, abych je neopakoval. Ne proto, abych je zveřejňoval,“ omluvil se. Dá se však předpokládat, že v TOP 09 zpytovali svědomí hlavně kvůli debaklu v podzimních volbách, možná i kvůli rozchodu se Starosty. 

Video  Miroslav Kalousek hodnotí výsledek voleb.  - Blesk/David Malík
Video se připravuje ...

Gazdík lituje hloupého vtipu

Právě předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík byl ve svých chybách nejpřímější a uznal svůj osobní přešlap z debaty o EET. Vymstilo se mu jeho vtipkování, kterým je sice proslulý, ale v době napjatého vyjednávání způsobilo poprask. 

„Pokud bych měl pojmenovat politickou chybu, tak asi svoje žertování ohledně EET v Poslanecké sněmovně, kdy jsem s nadsázkou a ironií řekl, že mě projev ministra Babiše ‚nalomil’ - a někteří kolegové to pochopili tak, že se přikláním na jeho stranu. Což jen dokazuje, že s EET si opravdu nyní žádnou legraci neužijeme,“ uvedl pro Blesk.cz. 

Chybu naopak nepřipustil předseda ODS Petr Fiala. „Někteří lidé mi říkají, že je chyba, že nedělám z politiky divadlo, nejsem více ukřičený, vulgární a ‚marketingový‘. Já to za chybu nepovažuji, naopak. Šel jsem do politiky proto, abych jí vrátil obsah, aby se do ní vrátila slušnost, aby byla soubojem o program a dělala něco pro lidi. Nic bych neměnil a jinak neudělal, byl to docela úspěšný rok,“ řekl lídr občanských demokratů, kterému bývá vyčítána nevýraznost. 

Video  Reakce Petra Fialy (ODS) na výsledky voleb 
Video se připravuje ...

Do svědomí si sáhl i předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch, který zapochyboval nad výběrem témat: „Za chybu považuji, že jsme se první půlrok věnovali hlavně tématu migrace a málo komunikovali témata, jako je vymahatelnost práva pro všechny, zlepšení stavu v exekucích, zlepšení sociální politiky. Bezpečnost občanů je základem, ale zároveň je potřeba bojovat za efektivní a spravedlivý stát,“ uvedl. 

Předseda KSČM Vojtěch Filip na dotaz neodpověděl. 

ivoadller ( 30. prosince 2016 21:07 )

To se hluboce mýlíš, chlapče.

ivoadller ( 30. prosince 2016 21:05 )

Se divím, že máte ještě náladu a chuť se s tím exponátem dohadovat.

deep_ass_flsting ( 30. prosince 2016 21:03 )

To se snažíme zdenkkovi vysvětlit už hodně dlouho. Stejně to nechápe.

deep_ass_flsting ( 30. prosince 2016 21:00 )

Nepodsouvej mi svůj make-up, nerváku!

ivoadller ( 30. prosince 2016 20:59 )

Komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa