Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Kateřina Zemanová má „vítr“ z brexitu. Prezidentovi je odporný její obor studia

Autor: Jaroslav Šimáček - 
4. října 2016
16:15

Místo Skandinávie začala Kateřina Zemanová studovat na vysoké škole v Londýně. A vybrala si obor, ke kterému má její otec, prezident Miloš Zeman, „bytostný odpor“. Respektuje však prý svobodnou vůli svých dětí, a tak Kateřině v její volbě nijak nebránil. Zeman před studenty zlínské univerzity přiznal, že jeho dcera má z brexitu obavy. Třeba kvůli tomu, zda dojde na dodatečné poplatky pro zahraniční studenty. Rozpovídal se však také o tom, co brexit znamená pro celou EU.

Před zaplněnou aulou Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně se Miloš Zeman pustil do tématu brexitu. Zopakoval své přesvědčení, že dopad bude mít brexit na EU i Velkou Británii, která se dokonce může rozpadnout a při případném odchodu Skotska už nebude velkou. Pro Unii však může být brexit „výchovnou fackou“, míní Zeman.

Zeman: Dcera má obavy kvůli studiu v Británii

Prezident vzpomněl i svou dceru Kateřinu, která v Londýně pracuje a nastoupila tu na vysokou školu. „Přiznávám se, že moje dcera právě teď začala studovat londýnskou univerzitu a mimochodem obor, ke kterému mám hluboký a bytostný odpor. A protože respektuji svobodnou vůli svých dětí, tak jsem se nebránil,“ uvedl Zeman.

Ke své dceři ještě prezident prozradil, že brexit jí přihnal chmury na tvář. „Má samozřejmě obavy, že například i studium ve Velké Británii bude zatíženo některými dodatečnými poplatky, ať už se jedná o školné, nebo ať už se jedná o kolejné. Nebo že budou ztíženy podmínky pro tzv. studentské půjčky nebo studentské úvěry. Totéž se samozřejmě týká i pracovního povolení a totéž se týká sociálních dávek,“ dodal Zeman.

„Brexit je prohrou pro obě strany

Zemana samotného brexit tolik neděsí. „Několik facek, které v poslední době Evropská unie dostala, může být fackami výchovnými, může vést k tomu, že dojde k zásadní reformě orgánů EU,“ věří český prezident.

Upozornil však, že právě postoje EU brexit přivodily. „Musíme uznat, že podstatný díl viny na brexitu má Evropská unie sama. A to malou kompetencí jejích vedoucích představitelů a tím, že bruselská byrokracie zaplavuje Evropskou unii nesmyslnými směrnicemi,“ zmínil dále Zeman. Ty podle něj „vyvolávají celkem pochopitelnou averzi“.

Evropská unie podle Zemana také nesplnila svou základní povinnost – chránit své vnější hranice. Kdyby tuto povinnost splnila a migrační vlnu se podařilo včas zastavit či zmírnit, nemuselo na brexit vůbec dojít, míní Zeman.

„Když jsem nedávno krátce mluvil v New Yorku s britskou premiérkou, říkala mi: Neodcházíme z Evropy, odcházíme z Evropské unie. Znělo to hezky. Ale odchod z EU pro Velkou Británii de facto znamená odchod z Evropy,“ zmínil Zeman svou cestu na Valné shromáždění OSN.

„Jsem přesvědčen, že brexit je prohrou pro obě strany, to znamená jak pro Evropskou unii, tak pro Velkou Británii,“ uvedl také český prezident. Pro EU je podle něj prohrou z ekonomického hlediska, což se dotkne i eurodotací pro Česko. Dojde také na omezení svobody pohybu, výměny kapitálu či informací.

„Jinými slovy hrozí nebezpečí, že se mezi Británií a – jak Angličané s oblibou říkají – zbytkem kontinentu otevře propast nových celních bariér, preferenčních sazeb apod., tedy to, co jsme doufali v rámci EU překonat,“ podotkl Zeman.

Zeman: Pod brexit se podepsal i strach z migrace

Velké Británii pak podle něj hrozí minimálně půlprocentní pokles HDP a také to, že se finanční centrum přesune z Londýna do německého Frankfurtu, kde sídlí Evropská centrální banka. Podle Zemana navíc i hrozí reálné riziko rozpadu Velké Británie, pokud se Skotsko rozhodne opakovat své referendum.

Pod brexit se podle Zemana podepsal i „strach z migrace – a to jednak z islámské, ale také z východoevropské, známý to problém polského instalatéra“. Islámská migrace je přitom i Zemanovým oblíbeným tématem. Ve Zlíně uvedl, že zatímco do evropské kultury podle něj patří jak Británie, tak třeba i Rusko, „na druhé straně do evropské kultury nepatří to, co se Evropu po mnoha staletích pokoušelo dobýt“.

Vše o brexitu čtěte na Blesk.cz zde

krtekzhor ( 5. října 2016 11:21 )

nebo na tvoji

bizon_pepa ( 5. října 2016 07:31 )

Vypada to, ze si pred projevem odskocil vedle, do Slusovic, na slivovicku. A zrejme neskoncilo u jedne.

sendrasak ( 5. října 2016 05:11 )

 Co tedy Zemanová studuje za odporný obor, pornoherectví?

sendrasak ( 5. října 2016 05:07 )

bobobo ( 5. října 2016 05:01 )

názhory prezidenta p.Zemana jsou zasvěcené,pravdivé,promyšlené...ni jak ty tlučhuby ostatní politici,tedy vesměs všichni.jenže si většina národa zvykla na ty,co mluví hodiny o ničem a nic konkrétního nedovedou udělat,hlavně nyní neřeší konkrétně vůbec nic o migrantech.což je moc špatné pro budoucí generace.Je jasné,že se to většině t+ěch nahoře nelíbí,nejsou na kritiku svých hlav zvyklí,ale hlavně oni dokážou jen házet špínu,kritizovat,bez toho,že by začali u sebe

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa