Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Komentář: Havlův kýč by se dnes hodil. Rozbíjel by kýč Zemana a Klause

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
5. října 2016
05:36

Bývá ironií dějin, že si známé lidi pamatujeme hlavně za to, čím nebyli. Spousta Čechů si proto pamatuje prvního polistopadového prezidenta Václava Havla, jenž by dnes oslavil osmdesátiny, za jeho monstrózní pohřeb, z nějž by se nejhůř zděsil on sám. Patetickou pompou totiž trumfl i pohřby komunistických pohlavárů, jimž se celý život vysmíval a proti nimž bojoval. 

Ano, Havel byl v lecčems naivní – stejně my všichni. Když padl komunismus, chtěl zrušit NATO. Paradox je, že to dnes téměř ruší nejen Tomio Okamura, jehož by Havel určitě nenáviděl za obyčejnou lidskou hloupost. Exprezident taky viděl budoucnost ve Stanislavu Grossovi, jenž mu nakonec nedal úplně za pravdu. Ostatně stejně jako i pragmatickému cynikovi a jeho nástupci na Hradě Miloši Zemanovi, který se tehdy ještě dokázal aspoň vypsat z toho, jak se mýlí.

Jenže v lecčems Havel naopak viděl dál než ti, kteří se mu vysmívají za naivitu. Na rozdíl od Václava Klause, dalšího svého nástupce na Hradě, záhy uviděl kmotrovské temno za ODS, které stranu nakonec přivedlo k sedmi procentům. I proto by se nám někdejší dramatik a disident určitě hodil i v současné potemnělé době, kdy se prezident Zeman radši usoudí, než aby přiznal, že se mýlí. Nebo že neříká pravdu, jak tomu říkáme dnes.

V dnešní éře strachu a nenávisti by byl Havel se svou láskou a pravdou znovu disident. Jako svobodomyslný demokrat, politický vězeň a sukničkář, jehož nikdo nepodezříval z abstinence, by proto prohlédl totalitu militantního politického islámu, který nenávidí všechny dobré věci na světě, líp než konformisti Klaus se Zemanem. Možná i proto, že první z nich odseděl komunistickou totalitu v bance a druhý i v KSČ. Na rozdíl od mnoha současných politiků by ale kvůli všem muslimům světa určitě nešířil blbou náladu, jíž kdysi proslul.

Ano, Havlovo moralizování občas zavánělo prázdným kýčem. Lepší ale prázdný kýč než kýč plný – víte čeho. Jestli ale Havel něco opravdu nesnášel, pak to říkat lidem to, co chtějí slyšet, aby se cítili líp. Proto by si dnes nepletl falešné vlastenectví s nacionalismem a xenofobií.

A taky by nám připomněl, že i desetitisíce Čechů byly za komunismu ekonomickými migranty, kteří se do světa nerozprchli kvůli politické perzekuci nebo dokonce válce, ale prostě jen šli za lepším životem. Byly to veselejší časy, když jsme z nich nedělali zrádce národa.

Havel by se taky určitě nejvíc nekamarádil s Ruskem, protože ani jeho plíživá totalita nepáchne ničím dobrým. Což nějak přestává cítit stále více Čechů včetně Klause se Zemanem. Ty ale omlouvá aspoň to, že jim Rusové dávají peníze na knížky a volební kampaně. Jinak ale platí, že na rozdíl od muslimských migrantů, kteří se chudého Česka bojí jak čert kříže, nás ekonomicky, politicky i sociálně zbídačili a vojensky napadli právě Rusové.

cid2000 ( 5. října 2016 20:24 )

Každý nějaký. Opět se vrátila doba Gottwalda,když se vytváří kult osobnosti.Chápu, že tu propagandu řídí bakkallovci,knížata, vondrovci,chadimovci s US-protektorem.Jeho rodina se chovala za okupace tak jak se chovala proti našemu národu.To samé za komunistů!!Převlékači kabátů!On taky žádný makáč v továrně aby pomohl postavit republiku po válce.VIP protekční chartistický milionář a posléze dvojitý agent chartisticko-StBbácký!!!Boháč a alkoholik z kotelny nebo kulisák s Mercedesem.Dále se proslavil Chadimovou,kterou chránil, masivním propuštěním vrahů,humanitárním bombardováním, nesnášel dět8 s rodinama(nikdy o českých rodinách a jejich problémech nehovořil),sex.o.Vani s Dagmar,když Olga umírala na raka ve vedlejším pokoji,bezcharakterní gesto pro Olgu,tomuhle charskteru mám tleskat a obdivovat jej(a přitom vypadá jako hodný děda,ale uvnitř černý srdce),dále paktování se zločincem Bakkallou,který mu platil film a sklonek důchodového života atd.Zatajil veškeré data,výslechy, jména vyšetřovatelů, z komunismu a nacismu o sobě a jeho rodině!!!Potichu se jemu a knížeti vrátil majetek.Dosazení kamarádi ve státních úřadech mu ho vrátili. V 90.letech měl od západu tedy CIA za úkol rozvrátit velkou armádu,průmysl a tajné služby.Vytvořit chaos!! Rozdělil republiku. To se mu povedlo.Západ mu tleskal a republika šla do háj.z.l.u.Byl to dosazený falešný bílý kůň od začátku řízený CIA,bohužel.!!!Pokud lidi nutíte násilně propagandou někoho uznávat, tak to většinou opačný efekt!!!Tleskat mu může horních sto tisíc,kterým se podařilo republiku rozkrást a vytunelovat v privatizaci a zločinci, protože těm patří tato republika.Vše tu patří mafiánům nebo západním korporacím. Vévodí zde faleš a lži o naší pseudo demokracii!!!Dobře se maji jen různé Moniky Pajerové,Pánkové,Vondrové,Havlové,Halíkové a CIA neziskovým organizacím, které jdou vlastně pobočky tajných služeb.Hnus.

gabreta ( 5. října 2016 17:13 )

Humanita v podání Veškrny! https://www.youtube.com/watch?v=byz4iisZoyo

gabreta ( 5. října 2016 11:33 )

Holec opět na zakázku perlí! "Zbídačili nás právě Rusové". Omyl pane Holec! Zbídačili jsme se sami, vlastním lezdoprd*elstvím a po listpadu jsme tu naší tradici, ještě vylepšili o rozkradení státu!! Havel byl prostě lhář! jeho kecy, že přistoupí na jedno volební období, že nikdy již nevstoupíme do žádného vojenského paktu, že nebude žádat o navrácení majetku, že nebude nezaměstnanost a další jeho lži! Pane Holec, jste normální šmejd, kterej za jidášský groš, zapře i svojí babičku!!

kukuku ( 5. října 2016 11:31 )

Věčná bude hlavně Tvoje blbost. Že se ten Tvůj naiva pos*ral strachy a ve všem ustoupil spoluješitovi Klausovi ?

sovca ( 5. října 2016 10:49 )

Havel už nežije a za nějaký čas už si na něj nikdo nevzpomene.Nic dobrého této zemi nepřinesl.

Zobrazit celou diskusi