Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Poradci Klause byli spojeni s mafiány,“ míní Pirát. Kvůli amnestii žaloval Hrad

Autor: Tomáš Polák - 
14. září 2016
19:10

Jakub Michálek (27) v úterý uspěl u soudu s Hradem ve sporu o informacích k amnestii z roku 2013. Pražský zastupitel za Piráty požadoval po prezidentské kanceláři, aby mu řekla, kdo přesně se na přípravě textu amnestie podílel. Odpověď ale nedostal – s tím, že prezident amnestii zdůvodňovat nemusí. Teď se ale žádostí bude muset prezidentská kancelář zabývat znovu. Soud Michálek vyhrál. A Klause a spol. nešetří.

„Byl jsem spokojený, protože už jsem to ani nečekal,“ neskrýval své nadšení mladý politik. Už jednou totiž soud rozhodl v jeho neprospěch. „Ale na druhou stranu si pořád myslím, že když se člověk po 4 letech nedostane k informacím, na které má právo, tak je v téhle zemi něco špatně,“ pokračoval.

Po prezidentské kanceláři konkrétně požadoval krátce po vyhlášení amnestie přesný seznam osob a institucí, které se na přípravě jejího textu podíleli.

Klaus samozřejmě není právník a neměl by z lidí dělat idioty a říkat jim, že tu amnestii připravil sám, když tomu sám vůbec nerozumí,“ míní někdejší místopředseda pirátské strany. „Takže to museli připravit nějací právníci a ten okruh právníků, se kterými je Klaus v kontaktu, tak samozřejmě má svoje vlastní klienty, pro které pracuje.

Michálek: Poradci Klause? Napojeni na mafiánské struktury

Podle Michálka tak existuje vážné podezření, že amnestie zastavením řady trestních stíhání fungovala jako „protiplnění“ prostřednictvím advokátních kanceláří. „Když se podíváte na poradce Klause z dob, kdy byl prezidentem, tak to jsou lidé napojení na mafiánské struktury,“ míní Michálek.

Řeč je konkrétně o druhém paragrafu, který zastavil trestní stíhání desítek dlouhodobě neuzavřených případů podezření ze závažné hospodářské kriminality a korupce. To se mimo jiné týkalo například tří představitelů vytunelované společnosti H-System, manažerů obžalovaných kvůli krachu Union banky nebo Tomáše Pitra a Miroslava Provody viněných z daňových deliktů z roku 1994.

Soud ignoruje zákon, míní Pirát

Rozhodnutí soudu sice Michálek považuje za úspěch, ale stále podle něj není vyhráno. „Soud ignoroval platný zákon o svobodném přístupu k informacím, který říká, že pokud ta věc dojde k soudu, tak ten soud se tím má zabývat po věcné stránce a má rozhodnout, zda se ty informace mají poskytnout nebo ne,“ myslí si. To ale soud neudělal. Celou věc vrátil opět prezidentské kanceláři k dalšímu řízení.

„Předpokládám, že protistrana podá kasační stížnost a věc půjde k Nejvyššímu správnímu soudu, který to zamítne, a bude záležet na té kanceláři, jestli skutečně začnou shánět informace od Klause, Jakla a dalších osob, které byly u té amnestie, když se připravovala,“ odhaduje zastupitel.

Podle něj jde o historicky podstatnou záležitost, o které by učebnice dějepisu měly informovat objektivně. „Protože Václav Klaus je největší politickou figurou, je reprezentantem určitého pojetí propojení byznysu, politiky a práva, které vyeskalovalo tou amnestií,“ dodává Michálek. 

Celkově bylo amnestií z 1. ledna 2013 prominuto více než 111 tisíc trestů. Kromě druhého článku zastavení stíhání se vlna kritiky snesla také na velký počet propuštěných vězňů. Zhruba čtvrtina z nich se za mříže opět vrátila.

VIDEO: Podívejte se na reportáž:
Video  U soudu s Hradem uspěl: Boj o informace ke Klausově amnestii nevzdám, říká Michálek.  - Tomáš Polák
Video se připravuje ...

aaobcanka ( 15. září 2016 03:20 )

Vivat jediný odvážný kluk s gulema, Michálek ! Jediný, jenž se postavil největšímu tunelářskému zloduchovi po r. 1989, jenž si asi nakradené miliardy posílal hned do Švýcar, k sestře. Krucinál, chlapi, kde jste, abyste se k tomuto bojovníkovi přidali proti pero-zloději ?! Měli byste se, čeští muži, stydět, že vás zahanbil takový zajíc. Poslanci a senátoři, máte utrum, nikdo už volit ODS, TOP, KDU, ČSSD nebude. Lidi, volme ANO Babiše, SPD Okamuru a zlaté komunisty !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa