Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kníže se opřel do Zemana: „Mění pověst Česka k horšímu. Je to strašný úpadek.“

Autor: Václav Lang - 
11. září 2016
16:59

Exministr zahraničí a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg se připojil k vysokému komisaři OSN v kritice prezidenta Miloše Zemana. Se Zaídem Husajnem souhlasí v tom, že Zeman patří mezi přední evropské populisty a demagogy. Jeho politika je podle něj nebezpečná a poškozuje obraz České republiky v zahraničí.

„Na každý pád souhlasím s Husajnovou kritikou, kde srovnává prezidenta Zemana se všemi evropskými demagogy, tady máme opravdu společný jazyk,“ uvedl pro Blesk.cz Schwarzenberg.

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zaíd Husajn počátkem týdne zkritizoval evropské populistické politiky, kteří podle něj svou rétorikou připomínají tzv. Islámský stát. Mezi politické demagogy a blouznivce, jak je označil, zařadil nizozemského kritika islámu Geerta Wilderse, šéfku francouzské Národní fronty Marine Le Penovou, republikánského kandidáta na prezidenta Spojených států Donalda Trumpa či českého prezidenta Miloše Zemana.

Rozhovor s knížetem Karlem Schwarzenbergem Rozhovor s knížetem Karlem Schwarzenbergem | archiv Blesku, J. Poláček

Schwarzenberg podle svých slov není s to potvrdit Husajnův výrok, že propaganda islamistů komunikuje podobně jako populisté, neboť neumí na rozdíl od něj arabsky, takže nezná detailně propagandistické výroky ISIS. Souhlasí ale s tím, že Zemana řadí k Marine Le Pen, Geertu Wildersovi „nebo podobným výtečníkům“. 

Zemanovu rétoriku označil za nebezpečnou. Svou politikou prý škodí pověsti České republiky. „Už ji dosti změnil, to už se mu podařilo,“ řekl a dodal: „Bohužel k horšímu. Když se podívám na pověst České republiky za Václava Havla a teď, tak je to strašný úpadek.“

Bocian ( 29. září 2016 10:29 )

Mění pověst česka zřejmě tím, že byl na rozdíl od delegací Velké Británie nebo Německa v Číně jen jednou. O narůstajících německých investicích v Rusku ani nemluvě. Podle Trautemberka by asi bylo nejlepší přenechat lukrativní kšefty jako za Havla, našim hodným západním spojencům.

JarBen ( 29. září 2016 08:25 )

Asi to "zhoršení" pozice ČR bude dáno tím, že Zeman obhajuje zájmy České republiky a nikoliv zájmy těch, kteří po "uspěšném" působení Havla i Schlafenberga rozkradli skoro vše z toho, co zbylo po bolševikovi. Snad už se ten prolhanec konečně zabetonuje na Orlíku.

vlasta1 ( 19. září 2016 09:47 )

Kníže Rohybnol stále nemůže spolknout svoji prohru v prezidentské volbě. Kdyby tam byl on a nebo nedej Bůh Havel tak tady již mluvíme arabsky a ženy nosí burku. Díky za Zemana.

salto ( 16. září 2016 10:00 )

Kníže se prospal na tryzně Čáslavské a zase mu to pálí

mirkazam ( 15. září 2016 13:16 )

informatik-zdenekk-rego...už hoď do placu něco vtipnějšího...opakuješ se..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa