Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Prohra Merkelové těší její kritiky. Německo se mění, varují čeští politici

Autor: Jaroslav Šimáček - 
5. září 2016
16:10

Strana CDU, kterou vede Angela Merkelová, utrpěla naposledy volební porážku dokonce v domovském politickém regionu německé kancléřky. Její kritici jásají a věří, že tento trend bude pokračovat. Kromě jásotu se však ozývají i obavy z toho, že se Německo mění. Je třeba se na to připravit, míní europoslanec Jan Zahradil (ODS). Sesazení Merkelové by pro naši zemi bylo dobré, myslí si přitom euroskeptik Petr Mach (svobodní). Karel Schwarzenberg (TOP 09) nesouhlasí.

Pro Angelu Merkelovou nepřinesly zemské volby v Meklenburksku – Předním Pomořansku nic moc dobrého. Nejhorší výsledek CDU v historii, propad na třetí místo za vítěznou Sociální demokracii (SPD) a druhou Alternativu pro Německo (AfD), která svůj úspěch postavila především na zcela neskrývané kritice uprchlické politiky Merkelové.

Z výprasku CDU se raduje i český europoslanec Petr Mach, šéf svobodných. Jeden z hlasitých kritiků Angely Merkelové. „Těším se na to, až voliči sesadí Merkelovou i ze spolkové vlády, bude to dobré i pro naši zemi,“ reagoval Mach.

Euroskeptik Mach: Blýská se na lepší časy

Průchod radosti, ale i neutuchající bojovnosti přitom dává od zveřejnění výsledku šéfka AfD Frauke Petryová. „Myslím, že lidé pochopili, že nemůže pokračovat tento typ sociálního státu,“ řekla Petryová ARD.

Šéf bavorské Alternativy Petr Bystroň, který má české kořeny, pro Blesk.cz uvedl: „Tyhle výsledky jsou pokračováním dlouhodobého trendu. CDU pod vedením kancléřky Merkelové ztrácí kontinuálně na přízni, je to vidět i na tom, jak se teď uvnitř CDU ti kandidáti hádají. Oni okamžitě už včera večer prohlásili, že ta porážka jde na její konto, a myslím, že to tak vidí v podstatě všichni asi kromě Angely Merkelové samotné.“ Při dalších zemských volbách v Berlíně to podle něj bude obdobné.

„Mám radost, že můžu AfD pogratulovat, protože její členka paní Storchová je u nás ve frakci v Evropském parlamentu, ale zároveň říkám, že to ještě zdaleka neznamená sesazení Merkelové a této politiky. Oni vládnou velkou koalicí, i v tom Meklenbursku-Předním Pomořansku dál budou asi CDU se sociální demokracií vládnout a jejich moc se nezapře,“ upozorňuje Mach.

V době, kdy Merkelová s obavami vyhlíží další zemské volby, přitom odkazuje český europoslanec i na německé parlamentní volby, které jsou v plánu příští podzim. „Je to ale taková první vlaštovka, že se začíná blýskat na lepší časy. Já hlavně doufám, že se tento trend promítne i na celostátní úrovni v parlamentních volbách v Německu,“ dodal pro Blesk.cz Mach.

Schwarzenberg: Úspěchy nacionalistů dobré nejsou

Zcela opačně na úspěch AfD v protimerkelovském tažení reagoval exministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který se Angely Merkelové zastává. „Že za svou odvážnou politiku bude kritizovaná, je jasné. A že populistická strana AfD při tom boduje? Něco obdobného jsem očekával. Meklenbursko – Přední Pomořansko je, řekněme, německý kraj dosti, již tradičně zaostalejší. Je to překrásná krajina, krásné lesy, jezera, ale oproti západnímu Německu je to něco úplně jiného,“ glosoval čestný předseda TOP 09 pro Blesk.cz zemské volby v Německu.

„Ti, kteří tady v Čechách jsou nadšení z AfD, si nevzpomínají, co to pro nás znamenalo, když v Německu vítězili nacionalisté, což AfD je. Je to populisticko-nacionalistická strana. Bohužel jsem poměrně starý člověk, takže si pamatuju, jaké to bylo. Ale jestli si to uvědomují i ti, kteří jásají nad vítězstvími AfD,“ dodal kníže.

Německo se mění. Změní se i EU,“ míní Zahradil

Severoněmecké Meklenbursko – Přední Pomořansko, které se nachází u pobřeží Baltu a jehož hlavním městem je Schwerin, však platí v zemi kancléřky Merkelové za spolkovou část s nejnižší hustotou zalidnění. Podle údajů z roku 2015 má něco málo přes 1,6 milionu obyvatel, je tak třetí nejmenší zemí.

„Tento výsledek se samozřejmě bude bagatelizovat (a to nejsem z těch, kdo považují nárůst AfD za dobrou zprávu pro ČR). Nicméně dnes je jasné, že německá politická scéna se změní (i když to bude pár let trvat, setrvačnost je značná). S ní se změní i Německo (z našeho pohledu nikoliv nutně k lepšímu). A s Německem se změní i EU. Všichni, kdo tady ‚dělají‘ Evropu, by s tím měli začít počítat a v předstihu se na to připravovat,“ podotkl další europoslanec Jan Zahradil (ODS) na sociální síti.

Jeho stranický šéf Petr Fiala pak má také jasno. Podle něj se ukázaly důsledky migrační politiky Angely Merkelové. Ta přitom právě v této části Německa, kde nyní prohrála, v politice začínala.

Po sjednocení Německa se tahle vědkyně z NDR stala v prosinci 1990 poslankyní za volební obvod Severní Přední Pomořansko, Rujána a Stralsund, v letech 1993 až 2000 působila Merkelová dokonce coby zemská předsedkyně CDU v Meklenbursku – Předním Pomořansku. I tady se přitom předvolební debaty točily kolem uprchlíků, i když jich je na severu Německa jen 22 tisíc.

Charanzová: AfD kupčí se strachem lidí

Uprchlická „masáž“ však sehrála svou roli. „Varující je především výsledek AfD, což je pro mě strana, která je populistická, která v podstatě v tuto chvíli kupčí se strachem lidí,“ řekla Blesk.cz europoslankyně Dita Charanzová (ANO).

Petr Bystroň z AfD to odmítl. „Já bych byl rád, kdyby lidé ten strach mít nemuseli, kdyby politika té vlády, která tohle všechno zapříčinila, kdyby to vůbec nebylo. To, že tady teroristi vraždí lidi v Evropě, to není chybou AfD. Lidi nemají strach proto, že my na to poukazujeme, lidi mají strach proto, že se tady vraždí,“ kontroval Bystroň.

Pro Charanzovou jsou však AfD populisté, připouští však, že Unie poněkud zaspala. „Tyto volby ukázaly nespokojenost lidí, není to poprvé, kdy vidíme takový výsledek v reakci na řešení uprchlické krize. Myslím si, že se tím potvrzuje i to, co jsem říkala od začátku – že jsme na začátku té uprchlické krize nedokázali rychle, akceschopně jednat tak, aby nedošlo k té situaci, která je teď, že lidé mají strach. Samozřejmě v Německu je ta situace o dost složitější tím, kolik uprchlíků se na území Německa v tuto chvíli nachází,“ pokračuje. 

Výprask strany Merkelové tak dle ní nese i ponaučení. „Je to varování a myslím si, že si to musíme vzít k srdci všichni evropští politici, ale i evropské instituce,“ dodala Charanzová.

joudajoudovy ( 7. září 2016 07:46 )

cesti politici varuji.... nedivim se jejim obavam. nalezeni spravneho analniho otvoru bude vycerpavajici a narusi to plany v ceste k blahobytu. opet si budou muset pridat na platech, aby zaplatili poradce a lobbisty, kteri jim urci, koho pisen zpivej. nez se nalezne vhodny objekt, pisene: chodi pesek okolo a pejme pisen dokola, zustavaji v repertoaru.

jarypadlo ( 5. září 2016 19:19 )

Adolfína dělala pokusy na bílých evropanech asi jako Dr.Mengele v koncentrácích.Jestli ona teď nevyletí,pak bílí evropani budou nejohroženější druh.

prycsnima ( 5. září 2016 18:07 )

 JALOVICE.

marlen52 ( 5. září 2016 17:39 )

no konečně ji němci dali najevo co si myslí o migrantech snad jen ona sama je v evropě chce ale snadná pomoc ať jde ona k nim když po nich tak touží

montevideo ( 5. září 2016 17:36 )

Mě potěší, až ta paní bude ve vězení.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa