Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Masakr motorovou pilou,“ komentují Němci prohru merkelovců ve volbách

Autor: bru/ČTK - 
5. září 2016
08:47

V nedělních zemských volbách v Meklenbursku-Předním Pomořansku zvítězila sociální demokracie (SPD), která podle konečných výsledků obdržela 30,6 procenta hlasů. Druhá skončila Alternativa pro Německo (AfD) s 20,8 procenta hlasů a předběhla tak o téměř dvě procenta Křesťanskodemokratickou unii (CDU) kancléřky Angely Merkelové. Regionální parlament budou muset opustit Zelení. Informovala o tom agentura DPA.

CDU zaznamenala v neděli v Meklenbursku-Předním Pomořansku, které je domovským politickým regionem kancléřky Merkelové, nejhorší výsledek v historii. Dostala ještě o čtyři procenta méně než před pěti lety.

Také sociální demokracie si v nynějších volbách oproti roku 2011 pohoršila, když jí voliči dali o pět procent méně hlasů. Opět ale volby vyhrála, takže včele tamní zemské vlády by měl zůstat Erwin Sellering. Otázkou podle DPA zůstává, s kým půjde do koalice. Očekává se ale, že si za partnera znovu zvolí CDU.

Alternativa pro Německo (AfD), která v poslední době boduje zejména svojí protimigrační rétorikou, se v Meklenbursku-Předním Pomořansku do parlamentu dostala poprvé. Celkem tak bude zastoupena v devíti zemských sněmech.

Do sněmu Meklenburska-Předního Pomořanska, které je s 1,6 milionu obyvatel třetí nejmenší spolkovou zemí, se dostala ještě Levice s 13,2 procenta hlasů. I tato strana oproti předchozím volbám z roku 2011 utrpěla výraznou ztrátu (o 5,2 procenta).

Z regionálního sněmu vypadli Zelení, jimž voliči dali jen 4,8 procenta hlasů, a krajně pravicová Národnědemokratická strana (NPD), která dostala tři procenta hlasů. Voliči NDP podle pozorovatelů totiž zčásti přešli k Alternativě pro Německo.

Letošní předvolební kampaň se v Meklenbursku-Předním Pomořansku věnovala zejména migraci, i když se v této spolkové zemi nachází jen asi 22.000 uprchlíků. I tak ale zřejmě považovala velká část voličů téma běženců, jichž loni do Německa přišlo 1,1 milionu, za velmi aktuální a svým hlasováním pro AfD dala podle expertů jasně najevo, co si myslí o migrační politice spolkové koalice CDU a SPD.

Podívejte se, jak vypadala návštěva Angely Merkelové v Praze:

rockyshowman ( 23. září 2016 17:45 )

Tak už běž ty babo ! Doufám,že ji budou jednou soudit a dočká se spravedlivého procesu. Nejlepší by bylo ji hodit na pospas těm jejím migrantům. Aď si s nima trošku užije. A mohou si jí vzít domů jako trofej !!!

joudajoudovy ( 5. září 2016 10:23 )

kocab nekoho vypakoval? mas asibku v informacich...

joudajoudovy ( 5. září 2016 10:20 )

vubec bych se nedivil, kdyby v roce 1973, jako vysokoskolacka a clenka FDJ, stala cestnou straz u jeho rakve. holka ma rodove chameleonske sklony. jiz jeji prarodice, jako polaci, se radne vybarvili. dedek se ve 30.letech prejmenoval na kasnera. ze by juda obavy z nastupu ady nebo priprava na karieru? jako jeji otec, prebehvsi do NDR.

verca21 ( 5. září 2016 10:10 )

A patří to bábě !!!

joudajoudovy ( 5. září 2016 10:03 )

modrou kosilku FDJ a rudou legitimaci vymenila za flaternickou kamizolku. snad uz konecne lidem dochazi, ze flaternici sve zazraky vari z vody, vcetne CR.

Zobrazit celou diskusi