Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Merkelová uznala chyby: Německo před problémy s uprchlíky zavíralo oči

Autor: ČTK, Mii, všm - 
31. srpna 2016
11:14

Německá kancléřka Angela Merkelová poprvé připustila, že Německo a další země EU udělaly při řešení uprchlické krize chyby. V rozhovoru pro německý list Süddeutsche Zeitung řekla, že příliš dlouho zavíraly oči před vznikající krizí u hranic Unie. 

Kancléřka dlouhodobě čelí ostré kritice, že tisíce uprchlíků do Evropy pozvala. Exministr spravedlnosti Pavel Blažek dokonce v nedělních Otázkách Václava Moravce uvedl, že: „Přece migrace začala tím, že Německo, nikoli Evropská unie, pozvala do Evropy imigranty.“ Toto prohlášení ovšem následně strhal Demagog na základě statistik, kde je jasně vidět, že problém migrace začal mnohem dříve - už od roku 2011. Právě k tomu se v rozhovoru pro německý list vrátila i sama kancléřka.

V rozhovoru Merkelová prohlásila, že Německo v minulosti nechalo Španělsko a jiné hraniční státy Evropské unie, aby si s přicházejícími uprchlíky poradily samy. V Německu jsme tento problém příliš dlouho ignorovali a potlačovali jsme nutnost najít panevropské řešení, konstatovala kancléřka. Tehdy jsme rovněž odmítali proporční rozdělení migrantů, dodala. 

Merkelové ale nezapomněla připomenout, že Německo nepodporovalo iniciativy, jako je evropská pohraniční agentura Fronex, které by zasahovaly do suverenity členských států EU. Tvrdili jsme, že si s problémem poradíme na našich letištích. To ale nefunguje, prohlásila německá politička.

Tato nezvykle sebekritická analýza přichází přesně po roce od chvíle, kdy Merkelová na otázku rostoucího přílivu běženců do Evropy odpověděla dnes již legendární větu To zvládneme

Německo a celá Evropská unie budou potřebovat při řešení uprchlické krize trpělivost a odolnost. Členské státy budou muset zlepšit spolupráci s africkými zeměmi, Tureckem a dalšími problematickými regiony. Zároveň je třeba zapracovat na rozvojové pomoci pro tyto státy, uvedla Merkelová. 

Kancléřka rovněž vyzvala německé politiky, aby se vyjadřovali k uprchlické krizi s umírněností. Nelze podle ní označovat všechny migranty za teroristy. Chápe ale, že vznikají vzhledem k nedávným teroristickým útokům obavy. Ukazuje se, že mezi běženci jsou rovněž tací, kteří nepřicházejí s čistými úmysly. Z tohoto důvodu je migrace ještě větší výzva. Je ale nesprávné tvrdit, že terorismus se objevil až s uprchlíky. Byl tady v různých formách s různými potenciálními útočníky již dřív, zdůraznila Merkelová.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi