Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V Německu se to s vlnou uprchlíků „vyhrotilo“. Rasistických útoků přibývá

Německá policie zadržela extremisty: Útočili na uprchlické ubytovny (ilustrační foto)
Německá policie zadržela extremisty: Útočili na uprchlické ubytovny (ilustrační foto)  (Autor: scom)
Autor: mib/ČTK - 
26. září 2016
10:40

V Německu výrazně přibylo násilných útoků s rasistickým podtextem. Od ledna do poloviny září jich policie zaznamenala 507, což je skoro dvojnásobek oproti stejnému období loňského roku, uvedl magazín Spiegel. Vysoký je i celkový počet politicky motivovaných trestných činů namířených proti žadatelům o azyl a uprchlíkům. Letos už jich bylo přes 1800, vyplývá z odpovědi německého ministerstva vnitra na dotaz poslanců za Zelené.

Policie zaznamenala také 78 žhářských útoků ze strany pravicových extremistů. Ministerstvo vnitra uvádí, že na pozadí uprchlické debaty stoupá „rétorika odporu“.

O rostoucí aktivitě pravicových extremistů informovala v létě i výroční zpráva o činnosti civilní kontrarozvědky za rok 2015. Počet pravicových extremistů podle ní za loňský rok stoupl z 21 tisíc na 22 600.

Násilí je připravena použít polovina extremistů

Polovina z těchto extremistů je podle německých úřadů připravena použít násilí, což proti roku 2014 představuje nárůst o 1300 osob. Jednou z příčin je podle civilní kontrarozvědky odpor k uprchlíkům, jichž loni do Německa přišlo kolem 1,1 milionu.

Čtěte vše o uprchlické krizi