Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš: Turecko v EU nikdo nechce! Už členství v NATO je anomálie

  • Autor: dv,ČTK - 
    16. 7. 2016
    18:16

    Turecký prezident Erdogan, jehož vládu chtěli v noci na sobotu svrhnout pučisté z řad armádních velitelů, je kritiky oceňován především za to, jak významně posunul vyjednávání o vstupu do Evropské unie. Jenže události posledních hodin zase unijními dveřmi hlasitě bouchají. Někteří čeští politici mají z Turecka v EU ještě větší obavy než před kritickým červencovým víkendem. Prohlédněte si jejich reakce:

  • 1.Petr Fiala, předseda ODS

    Předseda ODS Petr Fiala Předseda ODS Petr Fiala | ČTK

    Zmařený puč poukázal na napětí v turecké společnosti a na nestabilitu v tureckých ozbrojených složkách, což je varovným signálem pro celou Evropu, ale i Severoatlantickou alianci. Vzhledem k situaci není možné, aby se nadále uvažovalo o vízové liberalizaci s Tureckem a měly by být pozastaveny i unijní přístupové rozhovory."

  • 2.Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

    Andrej Babiš (ANO) Andrej Babiš (ANO) | ČTK

    „Turecko nikdo v EU nechce, alespoň v to doufám, už stačí anomálie, že je v NATO a má nám kvůli neschopnosti evropských politiků vyřešit migrační krizi. A ještě za to dostat tři miliardy euro,“ dodal Babiš pro Blesk.cz

  • 3.Jan Hamáček, předseda Poslanecké sněmovny (ČSSD)

    Jan Hamáček, předseda Poslanecké sněmovny (ČSSD) Jan Hamáček, předseda Poslanecké sněmovny (ČSSD) | ČT a archiv

    „Nemám pocit, že by neúspěšný pokus o vojenský převrat měl nějaký zásadní vliv na vyjednávání o tureckém členství v EU. V krátkodobém horizontu v této věci nejspíše nelze očekávat zásadní posun. Vyjednávání jsou složitá a v EU jsou země, které nejsou ochotny souhlasit s tureckým členstvím. To bude mít větší vliv než události minulých dnů,“ řekl Blesku Hamáček.

  • 4.Vojtěch Filip, předseda KSČM

    Šéf KSČM Vojtěch Filip Šéf KSČM Vojtěch Filip | Foto Blesk - Martin Hurda

    „Pro EU je to jasný signál, že Turecko nemá politickou scénu, která by zajišťovala poměry garanci dodržení sjednaných podmínek,“ napsal Filip Blesku.

    Fotogalerie Pokus o vojenský převrat v Turecku 95 fotografií

minerva ( 17. července 2016 13:06 )

https://www.novinky.cz/zahranicni/409418-dalsi-zatceni-po-utoku-v-nice-atentatnik-si-trasu-zkousel-p redem.html

buaft ( 17. července 2016 13:00 )

Směřuje to tak.

CEZsro ( 17. července 2016 12:35 )

Ozbrojenci v Jerevanu drží policisty na stanici jako rukojmí. Je to převrat, hlásí Skupina ozbrojenců obsadila policejní stanici v arménské metropoli Jerevanu a drží neznámý počet rukojmích. Ozbrojenci požadují odstoupení prezidenta Serže Sargsjana. Chtějí prý změnit situaci v zemi „cestou ozbrojeného povstání”, uvádí se v prohlášení opoziční skupiny

buaft ( 17. července 2016 12:32 )

Taky tě Zdenkku miluju!

buaft ( 17. července 2016 11:52 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa