Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Úleva, jsme doma: Češi se vrátili z Turecka do Prahy, převratu unikli

Autor: ČTK, dv, Ivan D. Hladík - 
16. července 2016
13:55

Na pražském Letišti Václava Havla přistálo v sobotu dopoledne letadlo z turecké Antalye s desítkami českých turistů, kteří tam končili svou dovolenou. Na tvářích mnohých z nich byla znát úleva z toho, že jejich letadlo bezpečně přistálo doma. Sami ale převrat téměř nezaznamenali. 

Češi se vrátili letadlem společností Travel Service a ČSA, který v sobotu časně ráno do Antalye odvezl více než stovku lidí. Ministerstvo zahraničí v noci vyzvalo české občany, aby kvůli pokusu o puč do Turecka necestovali, podle cestovních kanceláří je nyní na odpovědnosti každého cestujícího, zda do letadla nastoupí.

„O zákazu vycházení jsme se tady dozvěděli z českých médií. Panika se objevila zpočátku, když bylo málo informací. V sobotu dopoledne ale lidé dál vyráželi na výlety a do města, bojí se jen případného rušení letů. Naopak stále přijíždějí noví turisté. Podle místních puč v Istanbulu k ničemu nevedl. Část z nich dokonce mluví o tom, že vše proběhlo v režii prezidenta, aby si upevnil moc,“ řekla Blesku delegátka CK v Side Sandra Č.

Video  Přílet z Turecka: Češi jsou v bezpečí.  - Petr Soukup, Ivan D. Hladík
Video se připravuje ...

Letecké spojení mezi Istanbulem a Prahou je přerušeno kvůli uzavření vzdušného prostoru nad městem, znovu se má otevřít až večer.

Turecké vládní úřady už oznámily, že pokus o převrat překazily. Turecký premiér Binali Yildirim uvedl, že akce části armády si vyžádala 161 mrtvých a 1440 zraněných. Zadrženo bylo 2839 vojáků. Situace v zemi je podle něj pod kontrolou.

VŠE O PŘEVRATU V TURECKU ČTĚTE ZDE

mistr_yoda ( 17. července 2016 08:04 )

Jasně, krávo. A kdyby tě někdo zastřelil na letišti v Istanbulu, tak tvoji příbuzní budou řvát, že stát Česká republika pro tvou bezpečnost neudělal nic.

soorry ( 16. července 2016 19:23 )

To by člověk nesměl vyjet nikam, vždy´t útoky jsou i v Evropě. Cizinci jezdí k nám, my ven. Turci žijí z cest. ruchu, moře teplé, slunečno, plno historie, je to zajímavá země. Jsou lidé, kteří jezdí už jen tam. Turci mají upravené letoviska, obchody otevřené nonstop, snaží se a makají. Kontroly na letišti 4, te´d jich bylo 6,u nás do EU 2, mimo 3. delegáti si vás vyzvedávají v hotelu, ne někde čekat před hotelem. Hotely mají svoje vrátné, nikdo cizí nesmí do hotelu, ani řidič s rohlíkama. Z Turecka, Aůanye, jsem se vrátila minulý týden. Celní kontroly i při vstupu na loď, či přejezd busem, byla jsem před lety v Bodrumu a Istambulu.

pp10 ( 16. července 2016 17:13 )

 Ja se hodne divim, proc do takove zeme vubec lide jezdi na dovolenou???? Kazdy je dospely a vi, co ma delat, pokud nekam jede, kde je riziko a neco se stane, tak at si take kazdy nese dusledky ........nechapu, proc jim jeste davat prostor v rozhovorech a zviditelnovat je........

Ebba ( 16. července 2016 15:21 )

 Jéžišímarjááá, proč se ptají lidí, kteří přiletěli z Antalye, kde se nic nedělo a ani neděje?? Proboha, lidi v Istanbulu a Ankaře snad mají zkušenost? Novináři...amatéři

Zobrazit celou diskusi