Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Puč nedělali vojáci, ale teroristi. Dnes jděte znovu do ulic,“ hecuje Turky premiér

Autor: ČTK - 
16. července 2016
19:48

Organizátory pátečního převratu nejsou podle tureckého premiéra Binaliho Yildirima vojáci, ale jde o teroristy, kteří zaútočili na parlament. 

Yildirim to dnes prohlásil při mimořádném zasedání parlamentu v Ankaře. Puč ve společném prohlášení odsoudily všechny čtyři hlavní politické strany v zemi, uvedla agentura Reuters. Podle tureckého ministra obrany bylo převratu v zemi zabráněno a vláda má vše pod kontrolou. Hrozba puče ale podle něj ještě nebyla zcela odstraněna.

Jak ministr Fikri Işik dodal, je třeba, aby úřady v zemi zůstaly i nadále ostražité. Vzkázal rovněž stoupencům vlády, aby znovu vyšli do ulic. K setrvání v ulicích vyzval své příznivce i premiér Yildirim.

Spolupráce mezi tureckými politickými stranami dostala po zmařeném pokusu o převrat „nový začátek“, uvedl turecký premiér. Čtyři strany, které mají často rozdílné názory, ukázaly, že mohou najít společnou řeč, dodal.

Pokus o puč odsoudil i předseda největší opoziční Lidové republikánské strany (CHP) Kemal Kiliçdaroglu. I podle něj potlačení převratu pomůže tureckým stranám v nalezení společného základu pro vylepšení demokracie v zemi. Strana CHP je přitom známá svými vazbami na sekulární tureckou armádu. 

Turecko jako sekulární stát: Oč jde?

Armáda zasáhla v Turecku kvůli narušení vlády sekulárního práva. Sekulární stát, jakým Turecko je, není vázán na žádnou náboženskou ideologii a současně zaručuje svým občanům svobodu vyznání. Takové zřízení vyznával zakladatel moderního Turecka Atatürk. Právě na jeho odkaz armáda dohlíží.

VŠE O STÁTNÍM PŘEVRATU V TURECKU ČTĚTE ZDE

Fotogalerie Pokus o vojenský převrat v Turecku 95 fotografií

marais ( 18. července 2016 10:09 )

 Celý puč spíše vypadá jako červená karta pro Erdogana!

mote ( 16. července 2016 20:48 )

Je zajímavé, že jejích prezident utekl ze země jako první!!! Počítám, že pokud bude problém v ČR, tak krysy z vlády taky utečou jako první. Konečně tady bude pořádek.

Zobrazit celou diskusi