Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Číňanky daly Sobotkovi Dračí studnu. Sbíral čaj na plantáži i miliony pro Česko

Autor: simao, ČTK - 
19. června 2016
10:15

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) pokračuje v návštěvě Číny, kde zavítal i na čajovou plantáž a do muzea čaje. Okusil v něm Dračí studnu. Tedy jeden z místních čajů, jehož přípravu provází rituál, který zaujal i hejtmana Michala Haška či ministryni Michaelu Marksovou (oba ČSSD). Vedle „sbírání“ čaje se však Sobotka pochlubil i sbíráním milionů pro Česko - mj. investicí Číňanů ve výši 100 milionů dolarů do českého leteckého průmyslu.

Na návštěvu muzea čaje v Hangzhou vyrazil během svého čínského programu premiér Bohuslav Sobotka, okusil přitom Dračí studnu, místní populární zelený čaj.

Čínský čajový obřad přitom sledoval i někdejší korunní princ ČSSD, ale také pučista proti Sobotkovi Michal Hašek. Do Číny se Sobotkou zamířil coby šéf Asociace krajů ČR, video z rituálu umístil na svůj Facebook.

Ve výpravě nemůže chybět ani exministr Jaroslav Tvrdík, prezident Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce a zástupce čínské firmy CEFC pro Evropu, která v Praze převzala mj. fotbalovou Slavii.

Sobotka si na neděli naplánoval však také setkání s čínskými podnikateli a jednání s jednou ze čtyč vicepremiérů čínské Státní rady Liou Jen-tung, která zodpovídá za resory zdravotnictví, kultury, školství a cestovního ruchu.

Hlavním cílem cesty je totiž nikoli ochutnávka čínského čaje, procházka po čínské čajové plantáži, z níž Sobotka umístil snímek pro změnu na svůj Twitter, či plavba po „čínských Benátkách“ Wuzhou, které Haška také zaujaly, ale především podpořit obchodní vztahy mezi oběma zeměmi.

Sobotkovu cestu tak provází podepisování různých memorand. Nejvýznamnější s nich je uzavření dohody právě mezi Asociací krajů ČR a provincií Če-ťiang. Ta patří k nejlépe prosperujícím oblastem Číny. Své podnikání tak rozvíjí řada českých firem v čele s automobilkou Škoda Auto.

Došlo však i na dohodu v oblasti českého leteckého průmyslu. jedna z čínských strojírenských společností se totiž do něj chystá investovat nemalý balík. „Firma Wanfeng Auto Holding, která pochází z tohoto regionu, má zájem investovat v první fázi asi 100 milionů dolarů (2,4 miliardy korun) do leteckého průmyslu v České republice,“ uvedl Sobotka po skončení podnikatelského semináře, kterého se zúčastnilo 15 úspěšných firem z provincie Če-ťiang.

Podle Sobotky by se investice mohla v další fázi spolupráce ještě zvýšit. „Výhledově by to mohlo být až 200 milionů dolarů,“ dodal premiér. Podle něj chce čínská společnost dosáhnout spolupráce v částečné výrobě letadel v České republice a následné montáže v Číně.

Dopravní letectví je jednou z oblastí, o kterých se během Sobotkovy cesty po Číně hovoří nejčastěji. Čínská strana má zájem hlavně o střední a lehké letouny.

České pivo v Číně a pozvání čínského premiéra do Prahy

Sobotka a spol. již navštívili v Číně mj. i český pavilon na veletrhu ve městě Tchang-šan. Žízeň tam zchladili českým pivem. Čínská společnost CEFC ostatně již převzala významné podíly v Pivovarech Lobkowicz Group. 

Sobotka v Číně: Během návštěvy českého pavilonu na veletrhu ve městě Tchang-šan si česká výprava dala i české pivo. Sobotka v Číně: Během návštěvy českého pavilonu na veletrhu ve městě Tchang-šan si česká výprava dala i české pivo. | ČTK

S ohledem na čínský zájem o český fotbal pak nepřekvapila ani návštěva premiéra Sobotky na pekingském stadionu, kde ho přivítali fotbalisté místního Peking Guoan FC.

Sobotka v Číně: Na stadionu v Pekingu s fotbalisty Peking Guoan FC Sobotka v Číně: Na stadionu v Pekingu s fotbalisty Peking Guoan FC | Reuters

Sobotka má za sebou také již setkání s řadou dalších čínských politiků - již v pátek se premiér setkal s místopředsedou Ma Kchajem a také s premiérem Číny Li Kche-čchiangem, kterého pozval do Prahy. Sobotkovu nabídku přijal.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

11karel11 ( 14. listopadu 2016 16:58 )

Pane Bartoško, Dyku, Krausi, Gazdíku, Kocábe, Rumle, Horáčku, Halíku, Hermane, Fischerová a další rádoby "sluníčkáři", tak jak je to s tou vaší DEMOKRACIÍ a směrem na "ZÁPAD" ? Tomu říkáte demokracie, když nedovolíte jiný názor než hlásáte a ze kterého bohužel sálá jen zloba a zášť. Taková zloba, že se nebojíte vyhrožovat panu Kačerovi, Hůlkovi a dalším i smrtí když přijmou na Hradě svá zasloužená ocenění? Neštítíte se ničeho ani zneužití starého pana Bradyho, kterého necháte milovníkem Sudeťáků, ministrem Hermanem vodit jak medvěda a sbírat různá ocenění a vyznamenání, čím víc, tím líp. Ty chudák dostává od lidí, kteří před několika dny ani netušili, kdo je to Brady. Herman "strýčkovi" vyznamenání slíbil, ale nevydupal a nevydupal, tak se z toho udělala nechutná kauza. (Jak se u pana Hermana slučuje Holocaust a Sudeťáci dohromady?) "Čestný" pan Herman všude tvrdí, že vyznamenání nebylo proto, že se potkal s dalajlám ou a on že se bude stýkat s kým chce a nenechá si nic zakazovat, ale zapomíná říct pravdivě to hlavní, že mu nikdo setkání s dalajlámou nezakázal, jen to nemělo být oficiálně na ministerstvu. Tak jako to udělali jiní, jako Bělobrádek, Obama, Merkelová a další.. jen pan Herman z toho udělal oficiální ministerské divadlo. Příště na ministerstvu kultury přijme i Sudeťáky.... Sobotka by ho měl odvolat z funkce. Zažít koncentrák je strašná věc, prošli tím stovky našich lidí, kteří se navíc dostali do koncentráku za protinacistickou a protiokupační činnost pro naši zem, kdy zemřely pak i celé jejich rodiny. Pan Brady, tím nechceme snižovat jeho bolest, tím prošel jako malý židovský chlapec a pak odešel do Kanady, kde žije dodnes. Co takového udělal pro naši vlast, aby se muselo takovýmto způsobem vydupávat jeho ocenění na úkor jiných? Vždyť návrhů je třeba 500 a ocenění může dostat jen 30 lidí. A závěrečný výběr je legitimním právem prezidenta. Byli oceněny osoby, které se zaslo užily svou prací ve prospěch naší země. Pokud se jednalo a pana Brad

jakarte ( 19. června 2016 13:03 )

Děkuji za diagnózu. Já si říkal, že se mnou něco je. A teď vím, že jsem debil. To se mi ulevilo.

jakarte ( 19. června 2016 11:03 )

Jasne,placat se hrdine přes hrud a kvakat kolik jsem domluvil milionu, ci miliard. A skutečnost ? Velika nula. Ale stejne keci ma i prezident.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa