Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

„Skandální.“ Soud s Michalákovou i útok jejího exmanžela naštval Chalánkovou

Autor: Jaroslav Šimáček - 
31. května 2016
16:45

Eva Michaláková čeká na to, až jí norský soud oznámí klíčový verdikt. Odvolala se proti zbavení rodičovských práv na své syny. Rozruch mezitím vyvolal její exmanžel Joseph, který tvrdí, že děti bila. Poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09) se ale české maminky zastává. Na půdě Sněmovny shrnula průběh soudu a Blesk.cz sdělila své rozhořčení nad tím, že Evě Michalákové nedali možnost závěrečné řeči. Okomentovala i útok exmanžela Josepha Michaláka.

„Za skandální považuji, že paní Michaláková nedostala možnost přednést závěrečnou řeč,“ řekla Blesk.cz k průběhu jednání norského soudu poslankyně Jitka Chalánková. „Mám tyto informace od matky. Nesměla mít závěrečnou řeč, ale Barnevernet závěrečnou řeč mít mohl. Chystala se, že zareaguje na to, co zaznělo, ale nemohla,“ doplnila místopředsedkyně TOP 09.

Chalánková vystoupila na tiskovce v atriu Sněmovny nejen k samotné účasti u odvolacího soudu Evy Michalákové, ale i k navrhované smlouvě s Norskem o vydávání dětí v dalších takových případech. 

Podívejte se, co řekla Chalánková po tiskovce o Evě Michalákové:

Video  Poslankyně Jitka Chalánková o Evě Michalákové  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Osobně byla Chalánková přítomna minulý týden od středy do pátku u průběhu jednání přímo v Norsku, které však pro ni probíhalo za zavřenými dveřmi – ani českou poslankyni, ani advokáta Evy Michalákové Pavla Hasenkopfa do soudní síně nevpustili.

Soud má nyní již necelé čtyři týdny na doručení písemné podoby verdiktu Evě Michalákové, která o své syny dlouhodobě bojuje. Norská sociálka Barnevernet Denise a Davídka odebrala v březnu 2011.

„Přestože nejsem právník, považuji ho za zcela nestandardní,“ uvedla Chalánková k průběhu soudu. Dopis o něm pošle prezidentovi, premiérovi i zodpovědným resortním ministrům. „Byl velký časový nepoměr mezi výpověďmi Barnevernu, eventuálně pěstounů, proti tomu, kolik prostoru bylo dáno matce Evě Michalákové, která žádá o svěření dětí zpět do své péče,“ upozornila Chalánková.

Norskému soudu vytkla, že odmítl zařadit do spisu psychologický posudek českého psychologa Šturmy i poslechnout nahrávky ze schůzek s dětmi, které by dle Chalánkové vyvracely a znevěrohodnily opakovaná tvrzení Barnevernu, a odmítl i fotografie matky s dětmi.

Útok Josepha Michaláka: Exmanželce prý vyhrožoval

U norského soudu vypovídal i exmanžel Evy Michalákové Joseph. „Když si Barnevernet vzal obě děti poprvé, já je nebil, to Eva. A Eva mi psala, ať to Barnevernetu neříkám, že je bije,“ řekl po pátečním závěru jednání České televizi. A tvrdil, že starší syn si nepřeje vidět matku, mladší se jí bojí.

Na jeho slova zareagovala i Chalánková. Jak na ni působil Michalák v norské soudní budově? „Byl takový dosti rozčilený, osobně jsem s ním ale žádný konflikt neměla. Měl však nepříjemné narážky, gesta. Vzhledem k jeho zdravotnímu stavu my se k němu zásadně nevyjadřujeme – už z toho důvodu, že on děti do své péče nežádal,“ zareagovala na jeho útok Chalánková pro Blesk.cz.

Novinářům na půdě Sněmovny dodala: „Barnevern tlačil na matku, že děti dostane, pokud odejde od tohoto člověka, který byl prvotně podezřelý z násilí na dětech a ze zneužívání. Matka první tři měsíce plnila tyto kroky, pak se i s manželem rozvedla. On v té době neunesl tento stav a matce poměrně nevybíravě vyhrožoval.“ Připomenula, že Joseph Michalák má soudem zakázáno přibližovat se k dětem, a pokud tlumočí nějaké vzkazy od dětí, jsou to jen informace od něj.

Podívejte se, co řekla poslankyně Chalánková o útoku Josepha Michaláka:

Video  Poslankyně Jitka Chalánková o útoku Josepha Michaláka  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

„Matka zpočátku uvěřila Barnevernu, že se možná něco odehrávalo doma, když ona chodila do práce. Začala spolupracovat, ba dokonce si jednou počkala, zda chlapci, když už byli u pěstounů, ale byli s otcem na schůzce, jestli se otce bojí, nebo nebojí. Viděla, že nebojí, a neměla pocit, že by tam docházelo ke zneužívání,“ pokračovala pro Blesk.cz Chalánková.

„Ona sama nikdy nic takového o otci neříkala, říkala jen, že hodně křičel, ale to je jasné, on špatně slyší, musí mít překládání do znakové řeči, tak to určitě nebylo nejpříjemnější. Co se týká některých informací jak Barnevernu, tak psychologů, tak oni vlastně tlumočí vzkazy od chlapců, ale u toho nikdo nebyl, takže my vůbec nevíme, jestli to, co říká pan Michalák, co říká psycholog Thorsteisson nebo Ida Bransteigová nebo přechodná pěstounka, která dostává za tu péči peníze, jestli to skutečně ti chlapci řekli. Protože u toho prostě nikdo nebyl,“ dodala Blesk.cz poslankyně.

Poslankyně šije do české konzulky: Celý soud mlčela

Chalánková z Norska také po horké lince řešila s ministrem vnitra Milanem Chovancem, zda musí Eva Michaláková vydat pasy svých synů pěstounům. Následně mu děkovala za takřka okamžité vypracování posudku. „Potvrdil naše stanovisko, že pasy jsou majetkem ČR a matka je svévolně cizím občanům předávat ani nesmí,“ uvedla Chalánková.

Za české oficiální úřady byla přitom u soudu přítomna konzulka Gabriela Jáčová. Ta však schytala kritiku za to, že si soud de facto „odseděla“. „Byla přítomna, ale nereagovala. K otázce pasů bylo její vyjadřování poměrně nejednoznačné, proto nás to inspirovalo k tomu, že jsme si vyžádali jasné stanovisko ministerstva vnitra, které jsme obdrželi,“ řekla Blesk.cz Chalánková.

„Podpora ze strany ČR se omezila na přítomnost paní konzulky Gabriely Jáčové. Ta podle mých informací – a myslím si, že opravdu pravdivých – celý soud mlčela. Takto si pomoc ze strany zastupitelského úřadu českým občanům nepředstavuji,“ rýpla si Chalánková do konzulky i během tiskovky a požádala českou vládu, aby nezapomněla na svůj slib, že se matky zastane alespoň v případě, že soud dospěje až k soudnímu dvoru ve Štrasburku.

J. Kaniokov ( 1. června 2016 11:22 )

Tak se toho dojmu zbavte, je daleko od pravdy

J. Kaniokov ( 1. června 2016 11:18 )

ODOBERANIE DETÍ V NÓRSKU - Eva Michaláková - https://www.youtube.com/watch?v=wvUvHte6Qss

J. Kaniokov ( 1. června 2016 10:58 )

dokončení - obcím se finančně mnohem více vyplatí pěstounská péče než různá podpůrná opatření pro biolgické rodiče.) Pro dokreslení situace, první krajská komise v roce 2012 přiznala matce právo styku 4 x 2 hodiny ročně, otci zakázala jakýkoli styk. Po odvolání obou rodičů okresní soud zakázal styk oběma. Proti tomu se již odvolala jen matka, otec byl s tímto výsledkem spokojen. Krajský soud pak matce přiznal zatím stále platný styk v rozsahu 2 x 2 hodiny ročně. Naším cílem je sanovat vztah dětí k paní Michalákové a umožnit jejich budoucí návrat k matce, ne válčit s panem Michalákem. Za nepřítele nepovažujeme ani pěstouny, přes jejich nevraživý vztah k rodičům. I jim paní Michaláková umožní styk s dětmi v případě, že jí budou vráceny, protože je jí jasné, že pro děti by byl šok vytrhnout je bez dalšího z prostředí, ve kterém čtyři roky vyrůstají, že děti s pěstouny nutně musely navázat emoční vztahy a nutně je jejich pohled zkreslený, mohou si dokonce myslet, že je matka zavrhla a pravděpodobně vůbec nevědí, že se matka rozvedla s otcem. Více to nebudu komentovat. P. Hasenkopf Dobrý článek k tomuto tématu - Česká televize ve službách cizáků - http://martinbraun.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=524693

J. Kaniokov ( 1. června 2016 10:53 )

FB stránka "Česko, vraťme děti rodičům", která o kauze ví skutečně nejvíce, uveřejnila k rozhovoru s panem M. tento text: K dotazům na pana Michaláka po včerejší reportáži: Až dosud jsme vždy respektovali soukromí a zdravotní stav pana Michaláka, kterého norské úřady nyní bezostyšně zneužívají, vzbuzují v něm naději, že mu umožní děti vidět a snaží se jej štvát proti matce. Ani nyní nehodláme na tuto hru přistoupit a nechat se vyprovokovat, proto jen stručná reakce. Matka již dříve přiznala, že děti občas plácla přes zadek. Přiznala také, že jednou nedopatřením do Denise zády vrazila tak, že ten upadl a vrazil do lednice, až mu tekla krev z nosu. Pokud pan Michalák tvrdí, že děti bila pravidelně, neříká pravdu, pokud tvrdí, že se o děti až do tří let staral výhradně on, opět lže - zcela jistě je třeba nekojil. Je pravdou, že sám neměl práci a rodina byla zcela odkázána na příjmy matky. Matka pracovala, on byl s dětmi v domácnosti, protože on nesehnat práci. Ze spisu plyne, že paní Michalákové byly děti odebrány preventivně, aby se zabránilo jejich kontaktu s panem Michalákem, a to z důvodu jeho diagnóz a vážných podezření kriminálního charakteru vůči němu. Matce bylo vyčítáno, že se proti němu dětí nezastala a že o jeho chování musela vědět. Matka odmítla pana Michaláka obvinit, protože v době, kdy byla doma, se k dětem choval normálně. Pokud je pravdou, že pan Michalák děti pravidelně vídá, děje se tak v rozporu s rozhodnutím norských úřadů a je to důvod upozornit na tato tvrzení norský soud. Norské orgány totiž zcela zakázaly jakýkoli styk dětí s panem Michalákem. Naopak paní Michalákové v jednu chvíli dokonce nabízely ubytování s dětmi v domově pro svobodné matky, pod podmínkou, že se s panem Michalákem rozvede a zcela zamezí kontaktu dětí s ním. Poté, co se s ním skutečně rozešla, ze slibu sešlo, údajně pro nedostatek finančních prostředků na straně obce. (Jak uvádí audit, který si nedávno nechala zpracovat norská vláda, obcím se finančně mnohem více vyp

tgbg ( 1. června 2016 08:14 )

Hlavně ať se děti mají dobře. Tedy bez Michalákové a Michaláka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa