Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kdy se vrátí chlapci Michalákovi k matce? V nejlepším za rok, říká právník

Autor: tmp - 
2. února 2017
20:35

Konečný výsledek soudu s Evou Michalákovou by mohl být známý nejdříve v květnu 2018. Pro Blesk.cz to uvedl český právník rodiny Pavel Hasenkopf. V případě pozitivního rozhodnutí soudu, ve které věří i český europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), by se tak chlapci k biologické matce vrátili po více než sedmi letech.

Česká matka Eva Michaláková neuspěla při lednovém dovolání u Nejvyššího norského soudu. Nyní má tak celkem šestiměsíční lhůtu případ poslat k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku, což má také v plánu.

„My se budeme snažit případ k soudu podat co nejrychleji, ale ne na úkor kvality toho podání. Já to odhaduji tak na čtvrt roku,“ uvedl právník Pavel Hasenkopf. „Spoléháme na to, že vláda a ministerstvo zahraničních věcí dodrží slib a ke stížnosti se připojí. Tou cestou dosáhneme toho, že stížnost projde úvodním sítem a neskončí v koši jako 90 % stížností ke Štrasburskému soudu, které jsou obratem bez vysvětlení prohlášeny za nepřijatelné,“ dodal.

Bude-li podle něj stížnost soudem přijata a oznámena norské vládě, může řízení trvat rok až dva, kratší a delší řízení jsou prý ve Štrasburku výjimkami. Nejdřív tak rozhodnutí soudu může Eva Michaláková očekávat až v květnu 2018. Chlapce jí přitom Barnevernet odebral již v březnu 2011.

Michaláková pracuje ve školce

V případě se dlouhodobě angažuje také europoslanec Tomáš Zdechovský, který ve Studiu Brusel o Michalákové promluvil. Podle něj má matka ve Štrasburku s případem velkou šanci uspět. „V současné době je devět podobných kauz u Evropského soudu pro lidská práva, který přijal žaloby na Norsko,“ dodal. Zdechovský se podle svých slov angažuje i v dalších kauzách v souvislosti kolem norské sociální služby. „V řadě případů už se podařilo děti vrátit zpátky k rodičům, popřípadě tam natolik upravit styk, že rodiče vídají děti obden nebo jedenkrát týdně,“ řekl v rozhovoru.

Video  Europoslanec Zdechovský: Pomoc vězněnému Čechovi v Súdánu a drsné praktiky norské sociálky  - Tomáš Polák, David Vaníček
Video se připravuje ...

Zatímco právníci Michalákové se připravují, česká matka pracuje s dětmi v norské mateřské školce jako vychovatelka. Přitom také pokračuje ve studiu. „Samozřejmě je to pro ni strašně těžké, ale pořád se statečně drží,“ řekl Hasenkopf. „O dětech bohužel nemáme zprávy žádné a nemá je podle všeho ani český stát, který jsme opakovaně prostřednictvím ministerstva zahraničí žádali o prověření stavu kluků, a to především staršího Denise,“ uzavřel.



sensadrak ( 3. února 2017 05:04 )

No jasně, kvůli Michalákové vyhlásíme Norsku válku. Měla by se dávat přednost pachatelům před jejich oběťmi. Aby se práva dětí a jejich výpovědi konečně začaly brát vážně. A aby se vždy a v každém případě rozhodovalo v první řadě nikoliv v zájmu rodičů, ale v zájmu dětí.

hejpockej ( 3. února 2017 03:45 )

Svine norsky, co ty si k nam dovoli, a jen nase blba vlada si to necha libit. Davno meli Norskyho diplomata vykopnout a zrusit s Norskem vztahy. Ja bych do Norska nejel ani nahodou, ta jejich odporna mentalita, horsi nez u nas za totace, samej spicl a smejd.

pavelkopeckyjezmrd ( 3. února 2017 01:36 )

NIKDY! K té odporné ženské NIKDY 🙅

sensadrak ( 2. února 2017 23:43 )

 Chlapci jsou už ve věku, kdy je brán v úvahu také jejich názor.

londynskypes ( 2. února 2017 20:47 )

ale nevrati je jim lepsi nez s touhle divnou bláznivou o s k livkou m e g e r o ou

Zobrazit celou diskusi