Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Premiér na koaliční schůzce osiřel. „Babiš radši rozdává koblihy,“ říká Kalousek

Autor: Jaroslav Šimáček - 
27. května 2016
09:15

Kvůli sporům ohledně protikuřáckého zákona svolal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na pátek koaliční radu. Předsedové ANO a KDU-ČSL a vicepremiérové Babiš s Bělobrádkem však nechtěli rušit program a nedorazili. Zatímco šéfa lidovců Miroslav Kalousek (TOP 09) chápe, Babiš si podle něj jel zkrátka radši rozdávat koblihy. Se Sobotkou se podle něj podrážejí standardně.

„Pánové se podrážejí naprosto standardně, takže si myslím, že to přežijí i tentokrát. Padne několik ostrých slov, pak se usmíří a budou se podrážet dál,“ komentoval spory ve vládní koalici pro Blesk.cz Miroslav Kalousek

Koaliční rada se v pátek ráno musela obejít bez Andreje Babiše i Pavla Bělobrádka. Oba nechtěli rušit program, měli však poněkud odlišný důvod – jeden doma, druhý v zahraničí. Na jednání se Sobotkou tak vyrazili místo stranických špiček první místopředsedové – Jaroslav Faltýnek (ANO) a Marian Jurečka (KDU-ČSL). 

Kalousek glosuje: Babiš na Zlínsku rozdává koblihy

Zatímco Pavel Bělobrádek odcestoval do Bruselu, Andrej Babiš se vypravil na jednu ze svých předvolebních cest do Zlínského kraje. „Svolá-li premiér koaliční schůzku, tak jistě pochopím, že pan předseda Bělobrádek je na Evropské radě, to je argument, který lze akceptovat. Pokud vím, tak pan předseda ANO někde na Zlínsku rozdává koblihy,“ glosoval situaci Kalousek.

Spory přitom vyvolalo to, že ve Sněmovně neprošel dlouho rozpracovávaný protikuřácký zákon, o který stál především ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Ten se chystá v pondělí předložit vládě návrh protikuřáckého zákona znovu.

„Já jsem jednání svolal na dnešek, protože se bylo třeba dohodnout před pondělním jednáním vlády, aby měl ministr Němeček jasné zadání,“ vysvětloval premiér Sobotka. Němečkův nový návrh by se v pondělí měl projednávat na vládě jako vůbec první věc na pořadu dne.

Řada kuřáků se přitom při zavržení protikuřáckého zákona zaradovala – včetně prezidenta Miloše Zemana –, kterému při té zprávě cukaly koutky.

Miroslav Kalousek je kuřákem také, stavěl se však k zákonu jinak: „Já jsem ho dlouho podporoval, protikuřácký zákon, kdyby nebyla situace jaká je, tak jsem pro něj pravděpodobně i hlasoval. Ale za poslední dva roky tahle vláda navalila na podnikatele tak obrovské množství povinností, že jsem do toho už žádnou další kapku nechtěl přidávat, a proto jsem se zdržel.“

Sobotka i Babiš popřeli, že se ani nepozdraví

Objevily se přitom spekulace, že spory mezi Sobotkou a Babišem, které se objevují v průběhu celého fungování vládní koalice, zašly tentokrát ještě dále a premiér s vicepremiérem se již ani nepozdraví. „My spolu normálně mluvíme. To je nesmysl, normálně spolu mluvíme na vládě, na předsednictvu,“ řekl Blesku Andrej Babiš. „Jde o nesmyslnou spekulaci,“ dodal Sobotka. Oba tak svorně spekulace odmítli.

Němeček posílal Babiše do lázní

Poté, co část poslaneckého klubu ANO nehlasovala pro protikuřácký zákon, Andrej Babiš při nastalých slovních střetech říkal, že je z celé situace otrávený, Sobotka lže a koalice to má nahnuté.

„Způsob, jakým pan Babiš ocejchovává ostatní, jakým způsobem o něm mluví (o Sobotkovi - pozn. red.) vypovídá nejvíce o panu Babišovi. Já jsem velmi rád, že sociální demokracie na takovou úroveň nepřistupuje a takto komunikovat nebude. Takto se nemluví mezi slušnými lidmi a já myslím, že občané to vnímají, že takto slušní lidé nemluví,“ reagoval ministr Němeček pro Český rozhlas Radiožurnál a doplnil: „Tady nás hnutí ANO prostě podrazilo a to, co říká pan Babiš, je úplně mimo mísu.“ 

Právě Němeček však má s Babišem střety dlouhodobě, vicepremiér ho před časem po Twitteru posílal nevybíravě dokonce na léčení do Bohnic.

Němeček však nyní měl pro Babiše jiné doporučení. „Jestli je pan Babiš unavený, tak ať si odpočine. Dovolenou, lázně, hory. Já si myslím, že organizmus občas potřebuje vypnout, pan Babiš toho samozřejmě také má hodně a je dobré, když prostě pak člověk přestane zvládat to, co má, aby si odpočinul a načerpal síly, myslím, že by to bylo možná lepší, než tyto přestřelky,“ dodal Němeček.

Bělobrádek: To snad i Věci veřejné měly lepší chování

Do ANO si přitom rýpl i vicepremiér Pavel Bělobrádek. Na dotaz Blesku, jakou podle něj má koalice budoucnost, zareagoval: „To záleží na rozhodnutí ANO, zda chce skutečně z vlády odejít, nebo jen straší. Na rozdíl od nás a ČSSD hlasuje ANO proti vládním návrhům zákonů, které slíbilo podporovat. Totéž, co u protikuřáckého zákona, provedlo i u zákona o podpoře vědy. Dokonce to bylo daleko horší, protože ANO to bralo jako nástroj pomsty vůči mé osobně a vědu si vzali jako rukojmí svého politikaření. To snad i VV měly lepší chování.“

O svém vztahu k Sobotkovi a Babišovi dodal: „Oba jsou pro mě koaliční partneři. Bohuslav Sobotka je navíc koaličním partnerem, který plní dohody.“

Bendův návrh na oddělené prostory pro kuřáky nepodpoří

Místopředseda lidovců Jurečka však po pátečním jednání koaliční rady tlumil vášně. „Dokážeme se racionálně domluvit a emoce jsme dokázali zchladit,“ uvedl po jednání.

„My jsme řešili to, aby se koalice vrátila při jednání v Poslanecké sněmovně k dodržování koaliční smlouvy. Máme koaliční smlouvu, nemyslím si, že je třeba ji upravovat, je dobré si ji občas přečíst a postupovat podle ní,“ komentoval koaliční schůzku Sobotka.

Babišův „náhradník“ Faltýnek ujišťoval, že napříště si jeho poslanecký klub vezme přestávku, pokud si nebude jistý, že by nehlasoval jednotně jako v případě protikuřáckého zákona.

Zástupci vládní koalice se zároveň domluvili na tom, že v Němečkově novém návrhu nebude pozměňovací návrh poslance ODS Marka Bendy o stavebně oddělených místnostech pro kuřáky a nekuřáky. „Náš požadavek, aby restaurace byly absolutně nekuřácké, bude naplněn. Věřím, že ve Sněmovně koalice návrh přijme v co nejkratší době,“ uvedl Faltýnek.

lambrika ( 27. května 2016 16:58 )

ale má sedět v poslanecké lavici , je za to placený

tosto ( 27. května 2016 16:12 )

na kvalitu Kalouskových padáků je to málo

lambrika ( 27. května 2016 16:10 )

proč Šlafenberg při interpelacích nespí v lavici , ale pohodlně spí doma ????

tosto ( 27. května 2016 16:01 )

Kalousek se nemůže toho nabažit jak se předvádí před kamerou. Celá pracovní náplň je napadat Babiše. Každé ráno si dá pár koblih a pak to nemůže rozhodit dokud to pořádně neproloží alkoholem.

havran2 ( 27. května 2016 15:06 )

A KALOUSEK SE NEJRADĚJI NAPERE JAK DOGA ! ! !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa