Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Sobotka je v koalici bez respektu? Babiš a Bělobrádek mu posílají své „dvojky“

Autor: simao, ČTK - 
26. května 2016
17:50

Ve vládní koalici to zaskřípalo, do sebe šijí především Sobotkova ČSSD a Babišovo ANO, nespokojeně se však tváří i KDU-ČSL. Premiér Bohuslav Sobotka chtěl rozmíšky především kolem protikuřáckého zákona řešit na pátečním zasedání koaliční rady. Svolal ji, jenže narazil. Andrej Babiš s Pavlem Bělobrádkem odmítli rušit svůj dříve naplánovaný program.

Na první pohled vážnou roztržku ve vládní koalici vyvolal fakt, že Sněmovnou neprošel protikuřácký zákon, o který ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) hodně stál. Proti se však postavila část poslanců ANO, podle nichž se zákon díky pozměňovacím návrhům změnil na prokuřácký.

Premiér Sobotka po ostrých přestřelkách raději na pátek svolal zasedání koaliční rady. Babiš však účast odmítl. V pátek má totiž od časného rána program ve Zlínském kraji, kde navštíví mimo jiné okresní soud, věznici či nemocnici v Uherském Hradišti a večer se zúčastní zahajovacího ceremoniálu zlínského filmového festivalu. A tak Babiše na jednání zastoupí místopředsedové Jaroslav Faltýnek a Jan Volný.

Také šéf lidovců Pavel Bělobrádek už měl naplánovanou cestu, pro změnu na jednání Rady pro konkurenceschopnost v Bruselu. I on proto vyšle na jednání zástupce, místopředsedy Jiřího Miholu a Jana Bartoška.

Středeční překvapivý neúspěch protikuřáckého zákona situaci v koalici vyhrotil. Pro normu, která měla zakázat kouření v restauracích, barech a podobných zařízeních, ale i omezit podávání alkoholu, hlasovalo 80 ze 175 přítomných poslanců. Jenže z poslanců ANO to byla nakonec zhruba jen čtvrtina, konkrétně 13 zákonodárců.

„Já už jsem z toho otrávený, a pokud to takhle půjde dál, tak já myslím, že ta koalice asi dlouho nevydrží,“ varoval ve středu Babiš dle serveru Lidovky.cz.

Ve čtvrtek však už poněkud zmírnil. „Samozřejmě že má smysl pokračovat dál. Ale pokud se budou dělat takovéhle naschvály, tak to má na koalici negativní vliv. My to nevyvoláváme,“ dušoval se Babiš při dotazu Blesku.

Svolání koaliční rady vyžadovali i lidovci

Lidovci a sociální demokraté však hovořili o opakovaném porušení koaliční dohody ze strany ANO a úspěchu tabákové lobby. A právě KDU-ČSL vyžadovala i svolání koaliční rady.

„Hnutí ANO jasně porušilo koaliční smlouvu a dalo najevo, že pohrdá prací Poslanecké sněmovny. Budeme požadovat, aby byla svolána koaliční rada. Je to pro nás zásadní věc. Toto jednání navíc není ojedinělé,“ uvedl Jan Bartošek.

Přístup ANO se nelíbil ani poslanci za KDU-ČSL a místopředsedovi Výboru pro zdravotnictví Vítu Kaňkovskému. „Pokud měli s nějakými pozměňovacími návrhy problém, existovala možnost, jak je například v rámci přestávky koaličně projednat. To se nestalo. My se domníváme, že takto se v koalici prostě nepostupuje,“ reagoval na jednání ANO.

Ministr zdravotnictví Němeček byl ještě ostřejší. „Díky pokryteckému přístupu většiny členů klubu ANO jsme ztratili čas, vyhodili z okna peníze daňových poplatníků a hlavně pokračujeme v žonglování se zdravím nás všech,“ napsal ve čtvrtečním prohlášení. 

Nebylo to porušení koaliční smlouvy, brání se ANO

Právě na Němečka však reagoval i jeden z Babišových poslanců Rostislav Vyzula. Tomu se nelíbilo, že ministr zdravotnictví zcela jasně neodmítl v restauracích stavebně oddělené prostory pro kuřáky, ale uvedl jako své stanovisko neutrální. „Chceme-li zcela zakázat kouření v restauracích, musí to být bez výjimek,“ psal profesor onkologie a předseda zdravotnického výboru Vyzula.

Hlasovaný zákon už podle ANO nebyl protikuřácký, pozměňovací návrhy, především ten o oddělených prostorech, který předložil poslanec za ODS Marek Benda, jej prý změnily na prokuřácký.

„Náš postoj proti takto změkčenému zákonu nepovažujeme za porušení koaliční smlouvy,“ hájil počínání poslanců ANO šéf poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek, který bude to samé stanovisko tlumočit patrně i v pátek.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zadnice ( 27. května 2016 10:25 )

Sobotka, poslušný úředníček EU a USA, nemá absolutně žádnou autoritu u ministrů ani občanů!

anno ( 26. května 2016 22:20 )

V normálně fungujícím státě by Sobotka měl být už dávno vyšetřován Soudy za tunel v OKD a za vlastizradu svého národa!!!!

jetstream ( 26. května 2016 22:13 )

Sobotka se zbavil respektu prohlasenim "My sme si nic nepujcili, my nic platit nemusime). Ten uz nema co delat v politice. Naopak ma byt v base pro poburovani. To neni politik natoz jeste predseda vlady. V normalni zemi by uz byl davno zbaven funkce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa