Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Vandasova DSSS a LEV 21 se spojily a půjdou do voleb. Paroubek: Je to chyba

Dělnickou stranu sociální spravedlnosti (DSSS) vede Tomáš Vandas.
Dělnickou stranu sociální spravedlnosti (DSSS) vede Tomáš Vandas.  (Autor: Foto: ČTK, Blesk, Aha)
Autor: bru/ČTK - 
26. května 2016
13:11

Společně půjdou do krajských voleb v Ústeckém kraji Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) a Národní socialisté Lev-21 (NS-LEV 21), lídrem bude předseda DSSS Tomáš Vandas. Dvojkou kandidátky bude místopředseda NS-LEV 21, podnikatel Petr Benda. Bývalý šéf krajské ČSSD Benda býval roky blízkým spolupracovníkem někdejšího premiéra Jiřího Paroubka.

O spolupráci a složení kandidátky dnes zástupci stran informovali novináře. Uvedli, že kandidátku doplní ještě zástupci dvou menších subjektů – Čistého Ústí a Národní fronty.

Vandas: „Chceme zemi čistou, bílou“

Dělnická strana sociální spravedlnosti je fakticky nástupkyně soudně zrušené Dělnické strany. Vandas na sebe upozornil řadou kontroverzních výroků, například v prosinci 2008 řekl: Až se Dělnická strana dostane k moci, zatočí s nevládními organizacemi, které se zabývají menšinami... Chceme zemi čistou, bílou, bez parazitů a jiné verbeže.

V krajských volbách v roce 2012 kandidovaly obě strany samostatně, ani jedna se do krajského zastupitelstva nedostala. DSSS tehdy získala 4,37 procenta hlasů, NS-LEV 21 2,79 procenta hlasů. Vandas by za úspěch v letošních volbách považoval překročení pěti procent. „Za jednoznačný úspěch budeme považovat překročení pětiprocentní hranice,“ řekl.

Paroubek: Dělají chybu

Dvojkou kandidátky bude místopředseda NS-LEV 21 Benda. Po odchodu bývalého premiéra Paroubka z ČSSD s ním stranu NS-LEV-21 zakládal. Paroubek už dříve Mladé frontě Dnes řekl, že Benda dělá spojenectvím s DSSS chybu. „Ale je to jeho chyba. Myslím, že by si měl najít nějakou politickou stranu, která by měla pro jeho budoucnost větší přínos,“ řekl listu Paroubek.

Benda spojenectví s DSSS za chybu nepovažuje. „Já jsem s tímto (Paroubkovým) vyjádřením v pohodě, považuji ho za maximálně férové a mě spíš motivuje k tomu, abych lidi, kterých si vážím, a lidi ve svém nejbližším okolí přesvědčil o tom, že chybu nedělám,“ řekl Benda.

Úzká spolupráce a společná kandidátka obou stran se zatím týká jen Ústeckého kraje, kde půjde i o spolupráci v senátních volbách. Společnými kandidáty do senátních voleb budou Vandas na Ústecku a někdejší olympijský vítěz Ota Zaremba na Mostecku.

Lídry pro krajské volby už v Ústeckém kraji představila většina stran a hnutí. Kandidátku KSČM povede nynější hejtman Oldřich Bubeníček, jedničkou ČSSD je poslanec Jaroslav Foldyna, ODS postavila do čela kandidátky starostu Kadaně Jiřího Kulhánka, TOP 09 poslance Michala Kučeru, hnutí ANO zastupitele Litoměřic Petra Urbánka, hnutí Jsme PRO! Kraj Leo Steinera.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kostas ( 26. května 2016 14:15 )

jde z těch zmetků strach , koho chtějí vyhánět ? proč nejsou ve vězení ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa