Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Státní vyznamenání pro extremistu Vandase? V žádném případě, ujišťuje Hrad

Krajní pravice a Tomáš Vandas
Krajní pravice a Tomáš Vandas  (Autor: Foto: ČTK, Blesk, Aha)
Autor: kle - 
16. dubna 2016
09:13

Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) navrhla svého předsedu Tomáše Vandase na státní vyznamenání. Na Facebooku se pochlubila i odpovědí z Hradu, že se bude návrhem zabývat prezident Miloš Zeman. Hradní kancléř Vratislav Mynář však ujišťuje, že šlo o standardizovanou odpověď a „pan Vandas vyznamenán nebude“, informoval server Aktualne.cz.

Podle Mynáře sice skutečně Hrad zaslal DSSS odpověď, že se bude návrhem zabývat, jde však pouze o formální dopis. „Mohu vás ujistit, že pan Vandas vyznamenán nebude,“ napsal redakci Aktuálně.cz hradní kancléř.

Odpověď, v níž Hrad potvrzuje, že se prezident bude návrhem zabývat. Odpověď, v níž Hrad potvrzuje, že se prezident bude návrhem zabývat. | FB DSSS

To potvrdil i prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček: „Samozřejmě že ne. Pan prezident uděluje vyznamenání lidem, kteří něco pozitivního dokázali,“ reagoval Ovčáček.

DSSS: Vandas si medaili zaslouží

Podle DSSS si Tomáš Vandas zaslouží vyznamenání za úsilí o vybudování „skutečně demokratického systému, v němž nebude nikdo zvýhodňován“. Místopředseda strany Jiří Štěpánek zaslal návrh na udělení medaile Za zásluhy na Hrad před měsícem.

„Na celorepublikovém sněmu jsme došli k tomu, že v DSSS s naším předsedou Tomášem Vandasem, když nepíšeme dějiny, tak jsme se alespoň zapsali do politického povědomí obyvatelstva a naše zásluhy by měly být nějak připomenuty,“ řekl Štěpánek.

V odůvodnění zaslaném na Hrad dále uvádí, že Vandas se dlouhodobě snaží o vybudování „skutečně demokratického systému, v němž nebude nikdo zvýhodňován na základě barvy pleti a zákony budou uplatňovány stejným způsobem pro všechny občany“. Byl prý navíc odsouzen „v politickém procesu“.

Samotného Vandase návrh na vyznamenání nepřekvapil. „Ví se, že dlouhodobě prosazuji demokratické hodnoty, které po roce 1989 zůstaly nenaplněny,“ uvedl.

Vše o kauze Brady a státních vyznamenáních čtěte zde >>>

1940 ( 16. dubna 2016 10:50 )

Sprostý rasismus - kdyby byl černý a v jůesej dostal by Nobelovku !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa