Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babiš o OKD: Bakala vydělal 140 miliard. Část vlády má špatné svědomí

Autor: Zuzana Štíchová - 
20. května 2016
13:40

Krachující OKD hrozí propustit tisíce lidí, další tisíce přijdou zřejmě o práci v navazujících profesích. Vláda se snaží horníkům pomoci, přestože jde o problém soukromé firmy. Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) je to kvůli černému svědomí některých členů, kteří byli u privatizace dolů. řekl to ve Studiu Blesk. Tehdejším Babišovým předchůdcem byl současný premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„Já myslím, podle přístupu jednotlivých členů vlády, že možná někteří mají špatné svědomí, že byli přitom, když se OKD privatizovalo,“ řekl Babiš a nepřímo tak ukázal na Bohuslava Sobotku, který byl v té době ministrem financí.

Svou část OKD (zhruba polovinu) chtěl v roce 2003 Sobotka jménem státu prodat nejprve za 2,25 miliardy korun. To ale zakázal antimonopolní úřad. Nakonec stálo OKD 4,1 miliardy.

„Stát principiálně nemá pomáhat privátním firmám. Tady jde o situaci v regionu, je před volbami, tak kolegové z ČSSD jsou hrozně aktivní,“ myslí si Babiš o situaci. Podle něj chtěl ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) na řešení krachu firmy až 4 miliardy korun.

„Ten návrh ministra Mládka, abychom pomáhali v obrovském rozsahu, to jsem odmítl. Protože máme nejnižší nezaměstnanost v Evropě a dneska je plno firem, které nabízí rekvalifikaci a zaměstnání horníkům,“ poznamenal ministr financí s tím, že příspěvek by měli podle něj dostat jen horníci z hlubinných dolů.

Bakala morálně selhal, zmizelo 140 miliard

Prezident Miloš Zeman se nechal slyšet, že bývalý vlastník OKD Zdeněk Bakala „patří zavřít“. Podle ministra Mládka zase zbaběle utekl. Babiš nechce Bakalu soudit, firma ale podle něj byla jasně vytunelovaná. „Z té firmy skutečně odešlo všechno. Pan Bakala slíbil že prodá byty horníkům, nesplnil ten slib. Slíbil to prodat za 40 tisíc, dneska má z toho nájem, odešly vagóny, vlečky, pozemky, teplárny. Celkem odešel majetek asi za 140 miliard. Považuji to za morální selhání,“ poznamenal šéf hnutí ANO.

V jakém případě podle Babiše k propouštění v OKD nedojde? Na kolik by případný konec firmy stát přišel? A byla privatizace OKD v pořádku? Podívejte se na druhou část rozhovoru s Andrejem Babišem:

Video  Andrej Babiš (ANO) o OKD: Firma byla vytunelována, zmizel majetek za 140 miliard korun.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

schelly ( 22. května 2016 01:05 )

Babiš je taky výhra, káže vodu a sám pije víno. Teď mě ještě rozbil s tou Jourovou, kterou by chtěl vidět na hradě. To snad nemůže nikdo brát vážně.

hejhej ( 21. května 2016 10:41 )

Babiš má pravdu. Bakala sponzoroval politické strany a ty mu na oplátku prodali OKD a byty za hubičku. Bakala jenom lhal , když sliboval prodej bytů nájemníkům, zatím jen hrabal za drahé nájmy a nic nespravval, byty jsou ve zbídačelém stavu.Bohužel, u nás jsou zákony tvořeny na "tělo" zlodějům.

1pepan ( 21. května 2016 09:10 )

Ve vládě si každý beztrestně krade, kdy chce a co chce, včetně Babiše. Vždy za sebou důkladně zametou stopy, ztratí se papíry stejně jak u Č.hnízda. NIKDO Z NICH NEMŮŽE MÍT ŠPATNÉ SVĚDOMÍ, PROTOŽE ŽÁDNÉ NEMAJÍ, MAJÍ JEN PLNÁ KONTA Z ÚPLATKŮ A UKRADENÝCH PENĚZ ZE STÁTNÍ KASY!

yourhero ( 20. května 2016 16:49 )

..Zkratka vsechno jde presne podle planu Milose Ovara zemana....Valka policajtu se uz rozjela, ted se pridava valka oligarchu, uz brzy se priblizi vysneny ef pana prezidenta - Pripojeni k Rusku, zakaz psani latinkou a zruseni dane na vodku

makmark ( 20. května 2016 16:09 )

Zdenek Bakala - přítel restitujícího Havla a Velkeho Mozku, který se snadn do politiky dostal už v kolebce..a dnes je nasim vzorem, ktery vede vládu a tím pádem celý stát ... někam, nelze to slovo použít

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa