Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Budou Česko brázdit Atentátníci? Poslanec chce „vlastní“ Noční vlky

Autor: Václav Lang - 
5. května 2016
05:48

Řada politiků zkritizovala hejtmana Michala Haška (ČSSD) za to, že se spolu s ruským motorkářským gangem Noční vlci zúčastnil v Brně uctění padlých vojáků Rudé armády. Ne tak poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD), který naopak pro nechvalně známý spolek připravil v Děčíně speciální uvítání. Dokonce uvažuje, že by jako motorkář sám uspořádal s kamarády podobnou spanilou jízdu k uctění českých hrdinů.

„Chystáme s barem Arizona, kam chodí motorkáři, takovou netradiční oslavu konce druhé světové války, koncert Vítězství v Děčíně na Husově náměstí,“ prozradil pro Blesk.cz Foldyna. „A protože jsme měli kontakt na lidi, kteří připravovali cestu Nočních vlků, tak jsme si řekli, že u nás na Folknářích je pohřebiště vojáků, slovo dalo slovo a oni řekli, že se u nás staví,“ dodal.

Děčínský koncert k uctění Dne vítězství by tak měl v neděli v poledne zpestřit příjezd ruských motorkářů. Ti se pak spolu s Děčínskými vydají na místní pohřebiště, kde položí věnce a květiny k hrobu rudoarmějců. Pak pocestují dál do německých Drážďan.

 

Foldyna, který je znám svou náklonností k Rusku, odmítá kritiku Nočních vlků, o kterých se mluví jako o neoficiální Putinově ochrance a o radikálních ruských nacionalistech, kteří se hlásí k anexi Krymu. Kontroverze, které je obestírají, jsou podle něj spíš mediální bublinou. „Já o těch lidech nevím, že by pašovali drogy, že by se živili prostitucí, ochodem s bílím masem a se zbraněmi,“ uvedl.

Svolává vlastní gang

Naopak by uvítal, kdyby v Česku vznikl podobný klub s nacionalistickým základem. „Byl bych rád, kdyby mladí lidé v České republice byli hrdí na to, že jsme potomky atentátníků na Heydricha, kdyby tady vznikl motorkářský klub, který se bude jmenovat Atentátníci a bude každý rok oslavovat v Resslově ulici, že Češi byli hrdiny druhé světové války,“ prohlásil s tím, že v Česku se pojem „vlastenectví“ nenosí a místo něj se používá termín „extremismus“.

Coby motorkář připustil, že by se ujal iniciativy a se svými kamarády by pořádal spanilé jízdy k uctění českých hrdinů, například atentátníků na Heydricha. „To určitě, to se k tomu nabízí. Je potřeba, abychom připomínali, že český národ a Slované, jsme byli určeni k vyhlazení,“ řekl.

Vzniknou tedy v Děčíně čeští Noční vlci? „Já bych neřekl Noční vlci, určitě nebudeme kopírovat stávající třeba Noční vlky,“ prozradil. Zatím prý tuto skupinu 20 až 30 motorkářů, kteří se scházejí ve zmíněném děčínském baru, pojí spíše než nějaké stanovy především stejný pohled na historii. „Můžeme se v budoucnu dohodnout, že budeme mít nějaký společný znak, ale především je to vlastenectví a hrdost na to, že jsme z této země,“ popsal.

„Není to jen o tom, že se motorkáři sejdou, vezmou si bizarní oblečení a dělají ze sebe tvrďáky, sedí a lámou do sebe jednoho panáka za druhým. My podporujeme děčínské postižené děti z občanského sdružení Krůčky, dělali jsme s nimi kalendář, na nedělním koncertě jim budeme dávat deset tisíc korun. Takže něco takového. Chceme, aby myšlenka motorkářů byla také prospěšná společnosti,“ uzavřel.

Podívejte se, jak vypadají jízdy Nočních vlků:

oldedek ( 8. května 2016 16:30 )

Jó pan Foldyna je starej filosof - eště že má sílu nám hloupejm dole občas něco "vysvětlit"... Box je lidi svinstvo ...

sendrasak ( 5. května 2016 17:58 )

Poznal ses,co? Ty jsi součástí té špíny.

suov ( 5. května 2016 17:32 )

suov ( 5. května 2016 17:29 )

tgbg- to jsi všechno opsal u Schapira z Times, kolik ti dává na hodinu, troubo?

suov ( 5. května 2016 17:27 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa