Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Česko nakročilo k 7 miliardám. Kaňon Labe bude evropsky chráněn

Autor: ČTK - 
2. května 2016
16:59

Vláda zařadila kaňonovité labské údolí mezi evropsky chráněná území, Louky u Přelouče nikoli. Na seznam Natura 2000 chce tyto dvě lokality doplnit Evropská komise. Česko dosud vzdorovalo kvůli dopravním projektům, v případě labského údolí jde o plánovaný jez v Děčíně.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) novinářům řekl, že vláda teď bude čekat, jak se Brusel k jejímu kroku postaví.

Původně mělo Česko poslat své vyjádření do minulého úterý. Ministerstvo Brusel požádalo o prodloužení termínu o měsíc, komise však žádosti nevyhověla. Pokud se lokality na seznam nedostanou vůbec, vnitrozemská vodní doprava může přijít až o sedm miliard korun z evropských dotací. Brusel také už rozhodl o zahájení řízení s ČR pro porušení evropského práva kvůli vynechání chráněných lokalit na Labi.

Kromě stopky pro dotace, také pokuta a penále

Jde o první fázi několikastupňového řízení. Stát by mohl v krajním případě dostat jednorázovou pokutu dva miliony eur (54 milionů Kč) a platit by musel penále 10 tisíc eur denně (zhruba 8,37 milionu měsíčně) do té doby, než by lokality do seznamu zařadil.

„Jedná se o polovičaté a alibistické rozhodnutí vlády. Doplnit obě dvě lokality je povinnost a další dva měsíce odkladu na tom nic nezmění. Jedině, že by to byl vzkaz vlády pro stavbaře jezů: Prohráli jsme až po tuhém boji,“ rýpl si do rozhodnutí vlády poslanec za TOP 09 Michal Kučera.

Národní seznam vznikl v roce 2005, doplňoval se dvakrát. Naposledy ho Brusel přehodnocoval před čtyřmi lety. Už tehdy EK trvala na zařazení sedmi evropsky významných specifických území, kde se vyskytují chránění živočichové a rostliny. Konkrétně labské údolí mělo být chráněno od státní hranice po soutok řeky s Ohří u Litoměřic.

Brusel požaduje ochranu údolí kvůli ochraně lososa obecného, bobra evropského a dalších druhů. Návrh byl později upraven do podoby Porta Bohemica. Jenže proti ochraně přírody stojí dopravní a developerské zájmy. Pod Děčínem se již více než 20 let plánuje stavba jezu a u Přelouče má vzniknout umělé koryto, aby zlepšilo splavnost řeky velkými loděmi.

Rozhodnutí kabinetu zařadit lokalitu Porta Bohemica mezi chráněná území ocenili dnes ústečtí zelení. Výstavbu plavebního stupně považují za nezodpovědnou. Ekologové ale míní, že Evropská komise Česku ve druhé případu neustoupí.

Porta Bohemica, neboli Česká brána, bude nově evropsky chráněna. Česko ustoupilo Evropské komisi. Porta Bohemica, neboli Česká brána, bude nově evropsky chráněna. Česko ustoupilo Evropské komisi. | ČTK

Nevidím důvod, proč by komise zrovna v tomto případě měla ustoupit. Je třeba se také podívat, v jaké podobě bylo vyhlášeno dolní Labe, zda jsou zařazeny všechny předměty ochrany tak, jak měly být,“ reagoval ředitel ekologické organizace Beleco Jan Dušek.

V lokalitě Louky u Přelouče se nachází mimo jiné vzácný motýl modrásek očkovaný. Chránit by se podle Duška měla, přestože je stanoviště těchto motýlů i jinde v republice. Jana Vitnerová z organizace Arnika uvedla, že nyní bude na vládě, zda komisi předloží alternativní návrh. Ocenila nicméně úsilí ministra Brabce. „Za 13 let je první ministr životního prostředí, který dokázal tuto lokalitu (kaňonovité labské údolí) obhájit,“ řekla.

Už v meziresortním řízení návrh ministerstva životního prostředí rozporovaly ministerstva dopravy, místního rozvoje, zemědělství, Svaz měst a obcí a další instituce. Argumentovaly lepší splavností řeky a zabezpečením vodní cesty mezinárodního významu.

Ředitel ekologické organizace Beleco Jan Dušek se ale domnívá, že Evropská komise lokalitu Louky u Přelouče bude chtít na seznam zařadit, protože ji požaduje již od roku 2011. "Nevidím důvod, proč by komise zrovna v tomto případě měla ustoupit. Je třeba se také podívat, v jaké podobě bylo vyhlášeno dolní Labe, zda jsou zařazeny všechny předměty ochrany tak, jak měly být," reagoval na dotaz ČTK. V lokalitě Louky se nachází mimo jiné vzácný motýl modrásek očkovaný. Chránit by se podle Duška měla, přestože je stanoviště těchto motýlů i jinde v republice.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

eda22 ( 2. května 2016 17:47 )

Kvalitní doprava na Labi je pro budoucnost asi tak stejně pravděpodobná a významná, jako rozmach zaoceánských letů ve vzducholodích. Tyhle všechny nesmyslné návrhy (studie D-O-L) jen zbytečně živí řadu lidí, kteří myšlenkově uvízli na přelomu 19. a 20. století.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa