Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Kalousek: Policii řídili asi i čínští turisté. Chovanec zmínil pohlazení Obamy

Autor: Jaroslav Šimáček - 
21. dubna 2016
13:00

Poslanci ve Sněmovně mimořádně jednali o zásazích policie během státní návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze. Schůzi vyvolaly opoziční TOP 09 a ODS a jejich šéfové Miroslav Kalousek a Petr Fiala se postarali o ostré výpady na adresu ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). Ten policisty ale bránil, nechtěl prý, aby někdo pohladil prezidenta, jako se to stalo v případě Baracka Obamy. Po dvou hodinách schůze skončila, aniž aby zákonodárci podpořili její program.

Poslanci o čínské návštěvě a policii
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
Datum:
 
21. 4. 2016

Dobrý den. Vítejte u online přenosu z mimořádné schůze Poslanecké sněmovny. Přímo z místa budeme sledovat dění kolem diskuze, kterou vyvolaly opoziční TOP 09 a ODS kvůli zásahům policie při státní návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze. Schůze začíná v 11:00.

10:45
21. 4. 2016

"Já osobně mám pocit, že policii do těch opatření mluvil někdo víc, než by měl,"

uvedl na tiskové konferenci občanských demokratů před mimořádným jednáním Sněmovny generál Martin Červíček, bývalý policejní prezident a dnes kandidát na hejtmana za ODS v Královéhradeckém kraji. Vystoupil po boku předsedy ODS Petra Fialy a šéfa poslaneckého klubu Zbyňka Stanjury.

10:50
21. 4. 2016

„Policie čelila náročnému úkolu, který zvládla. Přesto došlo k několika incidentům, které musí být vyšetřeny. Pokud by se ukázalo, že policisté nebyli jen příliš horliví, jednalo by se o závažné pochybení, které nemůže zůstat bez odezvy,“ uvádí Červíček na tiskovce ODS.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
11:01
21. 4. 2016

Mimořádná schůze začala, zahajuje ji Petr Gazdík, předseda STAN a místopředseda Poslanecké sněmovny.

11:03
21. 4. 2016

Šéf ODS Petr Fiala zdůvodňuje, proč opozice vyvolala mimořádné jednání sněmovny: "Toto téma si zaslouží, aby bylo vysvětleno občanům, vysvětleno Poslanecké sněmovně." Postěžoval si, že vládní koalice odmítla zařadit tento bod na pořad běžné schůze. "Došlo k řadě událostí, které musí být prošetřeny," upozornil.

11:07
21. 4. 2016

Předseda ODS zmiňuje především kauzu dvou policistů, kteří přišli na FAMU kvůli tibetské vlajce. "Dalším problematickým momentem je šikanování pokojně se chovajících aktivistů," uvedl Fiala. Varuje, že v současnosti dochází k omezování osobní svobody i soukromí na více frontách. "Ukazuje se, že policie v řadě případů jednala se zpožděním," vytýká dále Fiala.

11:09
21. 4. 2016

"Já samozřejmě chápu, že návštěva čínského prezidenta se konala v bezpečnostně zostřené době,"

uvedl Fiala. "Mě to z toho nevyplývá, že by za této situace bylo vyvěšení vlajky, prezentování vlajky, pokojné vyjadřování názorů vyhodnoceno jako riziko vůči chráněné osobě. A tady skutečně existuje řada otázek, proč tak policie jednala," pokračuje šéf ODS a očekává odpovědi od ministra vnitra. 

11:11
21. 4. 2016

"Zda se nejednalo více ve prospěch hostů z Číny než ve prospěch ochrany českých občanů a jejich práv," předestírá další z otázek Fiala. Varuje také před otřesením pověsti policie. "V této sněmovně si většina z nás pamatuje dobu před 25 lety, kdy nebyla žádná důvěra v policii," dodal.

11:15
21. 4. 2016

"Proč máme všichni pocit, že policie nepostupovala tak, že před zákonem si byli všichni rovni? Že před zákonem si nebyli rovni tzv. čínští turisté?"

táže se šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Věří, že jde o jednu z otázek, která zajímá českou veřejnost. Popisuje jednotlivé incidenty, které se během čínské návštěvy odehrály.

11:17
21. 4. 2016

"Zrovna v tu chvíli po chodníku procházeli tři koledníci s pomlázkami, čínští turisté na ně hystericky zaútočili,"

uvádí Kalousek a vrací se tak k incidentu z Evropské třídy na Velikonoční pondělí. "Čínští turisté" si podle něj patrně mysleli, že pentle na pomlázkách byly snad symboly náklonnosti k Tibetu. V jinak nepříliš ukázněném sněmovním sále, který již během proslovu Fialy neustále hučel, se místy ozývá smích.

11:22
21. 4. 2016

Kalousek si průpovídek připravil více. "Jsme připraveni kdykoli předložit posudek, že zatažené žaluzie a tibetská vlajka jsou jedno a to samé a je přes ně vidět zhruba stejně," uvedl k žádostem policie o odstranění tibetských vlajek z oken.

11:24
21. 4. 2016

Kalousek se domnívá, že policistům na Praze 1 velela Kancelář prezidenta republiky. "Policistům možná veleli i čínští turisté. Možná byli vyšší hodnost," říká k jednomu z incidentů. A vrací se, jak se ostatně čekalo, i k tomu, že protest, na kterém vystupoval s tibetskou vlajkou, nebyl vpuštěn na Hradčanské náměstí. Stěžuje si na omezení ústavního práva občanů ČR během řádně nahlášené demonstrace.

11:32
21. 4. 2016

Kalousek prý osobně od jednoho z policistů slyšel, že aby někoho pustili na Hradčanské náměstí, "tak by to musel dovolit pan Mynář". Tedy Zemanův kancléř, který však nezískal bezpečnostní prověrku na stupni přísně tajné. "On, oficiální úředně potvrzené bezpečnostní riziko," stěžuje si Kalousek. 

11:35
21. 4. 2016

Jednání je přítomen nejen premiér Bohuslav Sobotka, ale i ministr vnitra Milan Chovanec. Zatímco Sobotka (stejně jako ministr obrany Stropnický) si usilovně "hrají" se svými smartphony – a předseda vlády po chvilce vytahuje i tablet – Chovanec poslouchá Kalouskův projev. Chvíli pak zuřivě listuje svými připravenými podklady. Ani on však během řečnění Kalouska nakonec nezvládá udržet pozornost a vytahuje mobil.

11:38
21. 4. 2016

"Já si nedělám iluze o tom, jak to dopadne. Vy rozhodnete, jako parlamentní většina, že program této schůze neschválíte, čímž neumožníte ostatním členům této sněmovny se vyjádřit," lká Kalousek. "A pak se nestane nic. Ale ono se nesmí stát nic. Budeme používat všechny politické a právní prostředky ne k tomu, abychom někoho grilovali, ale aby se to neopakovalo," bouří Kalousek. Stěžuje si na dvojí metr Policie ČR a to, že policisté na něčí pokyn nechránili majetek a bezpečí občanů, ale potlačení projevů, "které nějaká vrchnost označila jako nevhodné".

11:41
21. 4. 2016

Po Kalouskovi nastupuje "dáma v růžovém". Tedy Jana Černochová (ODS). "My tady tři týdny posloucháme, že ČR žádné teroristické útoky nehrozí, že žádná zvýšená bezpečnostní opatření nejsou třeba," rozebírát zprávu ministra vnitra Chovance. Došlo však prý k bezprecedentním opatřením, nepamatuje, že by kdy byla takového rozsahu. "Já nevyhledávám každou příležitost, kde bych Policii ČR za každou cenu kritizovala," upozorňuje. Policisté musí poslouchat své velitele a plnit rozkazy, uvádí.

11:45
21. 4. 2016

"Já vím, že vy jste z Plzně, paní primátorka Krnáčová je z Bratislavy," uvádí Černochová. Podle ní Praha taková opatření jako v době čínské návštěvy nezažila. Nepopírá, že měla být zvýšena bezpečnostní opatření, ale ne tak "šíleným způsobem". A srovnává návštěvu Si Ťin-pchinga s návštěvou Baracka Obamy. Čínskou návštěvu označuje za "třídenní chaos".

 
11:54
21. 4. 2016

Premiér Sobotka si ze sálu odskočil, z dalších členů vlády jsou přítomni také ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO), která na jaro výrazně zkrátila svůj účes. A také ministr kutlury Daniel Herman (KDU-ČSL), který patřil ke kritikům průběhu čínské návštěvy kvůli tomu, že lidská práva nelze podle něj zaměňovat za ekonomický profit. 

11:59
21. 4. 2016

"Je prokazatelné, že policie nejednala v některých okamžicích tak, jak podle zákona jednat měla,"

míní Černochová.

12:02
21. 4. 2016

"Trochu jsem nechápal vystoupení pana kolegy Kalouska a mám na něj dotaz prostřednictvím předsedajícího. Co je na tom pravdy, že psal děkovný dopis policii a Pražskému hradu, že nebyl vpuštěn na Hradčanské náměstí. Protože, jak sám uvedl v minulém týdnu v televizi, rád se pere - my si pamatujeme jeho fackování mladého člověka před Poslaneckou sněmovnou - a že tedy tím pádem nemohl spáchat žádný přestupek, aby byl policií umravněn," táže se šéf KSČM Vojtěch Filip Kalouska, zda takový dopis posílal, a nebo ne.

12:04
21. 4. 2016

Poslanec František Laudát (TOP 09) hovoří o trapném poklonkování čínskému režimu a maškarádě, podobné přivítání představitelů komunistického režimu před rokem 1989. I on zmiňuje, že policisty měl údajně úkolovat kancléř Mynář. Vzpomíná přitom, že za minulého režimu policisty na Václavském náměstí úkoloval komunistický papaláš a šéf pražských komunistů Miroslav Štěpán.

12:09
21. 4. 2016

"Kdo tyto příkazy vydal, ptám se znova?"

uvádí Laudát. A odmítá zasahování i ze strany Číny. "A co dělá Schapiro?" zní z poslaneckých lavic s narážkou na velvyslance USA v Praze.

12:12
21. 4. 2016
21. 4. 2016

"Já ty lidi prostě a jednoduše budu bránit,"

uvedl ministr vnitra Milan Chovanec o policistech. A přidal vzkaz policejnímu exprezidentovi mArtinu Červíčkovi, který podle něj kope do svého vlastního týmu.

VIDEO
Video se připravuje ...
12:17
21. 4. 2016

Policistům ministr Chovanec opět poděkoval za to, jak celou návštěvu Si Ťin-pchinga zvládli. Zmiňuje, že pokud by policie dostala příkazy zvenčí, tak by rezignoval. "Nic takového se neprokázalo," uvedl ministr.

 
12:21
21. 4. 2016

"V Plzni, která je krásné město, máme televizi, máme internet a víme, co se děje v hlavním městě," reaguje Chovanec na předchozí slova Černochové. Upozorňuje, že jsme v demokratickém státě a je možné řešit některé věci soudně. Na soud se přitom obrátil jeden z organizátorů akce na Hradčanském náměstí, exministr Martin Bursík. 

12:23
21. 4. 2016

"Ptal jsem se konkrétního policisty, jak to bylo za návštěvy pana prezidenta Obamy. Ten policista mi říkal: ano, já jsem tehdy na tom náměstí byl, bylo liduprázdné, bylo několik hodin vyklizeno," upozorňuje Chovanec, že i za návštěvy amerického prezidenta došlo na omezení. "Nemám důvod tomu policistovi nevěřit," dodal. 

12:25
21. 4. 2016

Chovanec se dostal i ke kauze tibetské vlajky na FAMU. "Policie se chovala neobratně," míní. Policisté se mu prý přiznali, že neví, komu budova patří. "Nezjistili si to, to je jejich chyba," uvedl Chovanec. Policisté se prý šli dotázat, zda budova, kde tibetská vlajka visela, je součástí školy. Policisté tam pak šli prý i podruhé. "Byl to holý nesmysl a neobratnost a za to jsme se omlouvali," uvedl. Kárnému řízení nečelí podle něj policisté, kteří na FAMU šli, protože dostali rozkaz, ale ti, kteří to nařídili.

12:28
21. 4. 2016

Obviněn a odsouzen byl i Číňan za ukradení tibetské vlajky, upozorňuje Chovanec. Celkem prý bylo zadrženo 23 lidí. "Nebyli postiženi lidé, kteří proti prezidentovi vyjadřovali odpor, kteří vyjadřovali odpor jeho politice," tvrdí.

VIDEO
Video se připravuje ...
12:33
21. 4. 2016

Miroslav Kalousek se ohrazuje proti dotazu šéfa KSČM Filipa, že by psal poděkování polici za to, že zatarasila vstup na Hradčanské náměstí, "protože se rád pere".

VIDEO
Video se připravuje ...
12:36
21. 4. 2016

Vystupuje i ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Uvedl, že strana podpoří hlasování o programu schůze. "Na vládě jsem požádal pana ministra vnitra, aby se vyjádřil k těm věcem. A musím říci, že se vždy vyjadřoval velmi otevřeně," uvedl Herman. Ministr je přesvědčený, že policie zvládla nelehkou situaci. A vzpomenul, že v minulosti pracoval i na policejním prezidiu. Je však podle něj dobře, že se situace řeší na půdě Sněmovny.

12:40
21. 4. 2016

"Rád bych se zastal pana generála Červíčka. Velmi opatrně a seriózně mluvil o práci policie," uvedl šéf ODS Petr Fiala. Chápe, že ministr vnitra hájí policii, odpovědí na otázky na možné politické zadání se prý ale nedočkal, stejně tak odpovědí na to, jaká budou přijata opatření pro příště, aby nedošlo k podobným incidentům.

12:45
21. 4. 2016

"V Paříži prodlužují mimořádný stav z bezpečnostních důvodů... A my tady se dohadujeme, jestli policie postupovala jemněji, více jemně, jestli opatření měla být tvrdší," diví se šéf poslanců KSČM Pavol Kováčik a i on děkuje policii, jak čínskou návštěvu zvládla. "Dovedete si, kolegové, představit, že by se doopravdy něco závažného stalo? Buďme rádi, že se skutečně nic závažného nestalo i proto, že taková rozsáhlá opatření byla," dodal. 

12:50
21. 4. 2016

"Já nechci slepě hájit policii, ale nemůžeme 50 tisíc lidí házet do jednoho pytle, když jeden nebo dva policisté selžou,"

uvedl ministr vnitra Milan Chovanec a stěžuje si na vytváření "psychoklima" ve společnosti.

12:53
21. 4. 2016
12:55
21. 4. 2016

"Pan generál Tuhý je nejvýše postaveným policistou v zemi a měl by mít i nejvyšší hodnost. Pan Komorous si za vynikající práci povýšení zaslouží,"

odráží Chovanec útok Miroslava Kalouska ohledně vládního návrhu na povýšení policejního prezidenta Tuhého a ředitele Útvaru pro ochranu ústavních činitelů Jiřího Komorouse.

12:41
21. 4. 2016

Poslanec ČSSD a bývalý policista Stanislav Huml se přátelsky opírá o ministra vnitra Chovance. Konverzují a smějí se společně se šéfem poslaneckého klubu ČSSD Romanem Sklenákem. Představitelé opozice opakují obavy, že program mimořádné schůze neprojde a k řeči se tak nedostanou ti poslanci, kteří nemají přednostní právo.

 
13:00
21. 4. 2016

66 ku 40. Takový je stav hlasování o programu mimořádné schůze, který nebyl schválen. Další rozprava tak o postupech policie následovat nebude a zatímco Miroslav Kalousek tvrdí, že neplatila během čínské návštěvy rovnost před zákonem, poslanci utíkají na oběd. "Směli mluvit pouze ti s přednostním právem," upozorňuje Kalousek. Kolegům poslancům, co neměli přednostní právo, se omlouvá. "Já jsem chtěl, abyste mohli promluvit," dodal Kalousek.

 

Černochová děkuje vládní KDU-ČSL, kteří návrh schůze naopak podpořili. Šéf poslanců KSČM Pavol Kováčik všem popřál dobrou chuť...

13:05
21. 4. 2016

"Nevšiml jsem si, že by své kolegy přemlouval,"

řekl Miroslav Kalousek novinářům během pauzy v jednání Sněmovny, co říká na to, že pro program mimořádné schůze hlasoval i jeden člen ČSSD - ministr vnitra Milan Chovanec. Chovancovo hlasování označil za formální gesto. 

13:10
21. 4. 2016

Video z tiskovky Miroslava Kalouska poté, co nebyl odhlasován program mimořádné schůze Sněmovny:

VIDEO
Video se připravuje ...

Policie čelí kritice hned za několik momentů z návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze.

Objevily se stížnosti, že nadržovala čínským „vítačům“, kteří po Praze roztáhli čínské vlajky a transparenty, na úkor protičínským demonstrantům. Nevoli vyvolalo nevpuštění protestního pochodu s tibetskými vlajkami na Hradčanské náměstí. V průvodu, v jehož čele šli lidé s fotkou Václava Havla a dalajlamy, nechyběli Miroslav Kalousek, Karel Schwarzenberg, Martin Bursík či Michael Kocáb.

Kontroverzní je pak i „návštěva“ dvou policistů v civilu, kteří dorazili na FAMU a požadovali tam odstranění vyvěšené tibetské vlajky.  

O návštěvě čínského prezidenta a protestu s tibetskou vlajkou v ruce mluvil Miroslav Kalousek ve studiu Blesk TV:

Video Kalousek o návštěvě čínského prezidenta: Zásahy policistů proti odpůrcům si objednala vláda! - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Za policisty se postavil prezident Miloš Zeman. Na Hrad pozval 12. dubna policisty, kterým za zásahy při návštěvě čínského prezidenta poděkoval. Před zraky ministra vnitra Milana Chovance i policejního prezidenta Tomáše Tuhého.

Prezident se pozastavil i nad protestní akcí, která mířila na Hradčanské náměstí, ale nedostala se tam. „Je třeba odlišit lidi, kteří svobodně vyjadřují svůj názor, od různých Kalousků, kteří se pouze zviditelňují šaškovskými akcemi. Pokud jsem správně informován, policie vyhradila demonstrantům prostor, kde mohli svobodně svůj názor vyjádřit. A samozřejmě jednala naprosto správně, jestliže při příležitosti návštěvy druhého nejvýznamnějšího muže planety uzavřela některé prostory v okolí Hradu, aby nevyvolala riziko ohrožení jeho bezpečnosti. Toto vše by měli duševně normální lidé pochopit,“ uvedl Zeman. 

Kritiku policie odmítl i exprezident Václav Klaus. „Ty útoky na tu policii jsou směšné,“ řekl Blesk.cz. „Tyto dohry, tyto maličkosti, jestli jeden policista udělal to či ono, jsou druhotné, náhradní, zástupné téma, míjející se svou podstatou. Podstata je, že Čína je největší země světa, Čína je země, která prochází největším pozitivním vzestupem, jaký v dějinách lidstva vůbec nastal, a to nejenom po té stránce ekonomické a sociální, ale koneckonců i v politických posunech,“ dodal exprezident Klaus.

Podívejte se, co o policejních zákrocích během čínské návštěvy řekl Miloš Zeman v neděli v pořadu S prezidentem v Lánech:

Video „Policejní zákroky jsem neobjednal,“ naráží Zeman na čínskou návštěvu. - redakce Blesk
Video se připravuje ...

joudajoudovy ( 22. dubna 2016 08:31 )

plankton se opet projevil....

zadnice ( 22. dubna 2016 07:51 )

Kalousek je ješitný v.ůl jak anděl!

sendrasak ( 21. dubna 2016 15:01 )

Chápu, že někteří přízemní lidé v Čr svobodu k životu nepotřebuje. Ale mnoho lidí ano a na ty se musí brát ohled.

borka30 ( 21. dubna 2016 14:22 )

Kalousku běž již do háje. Již to není zajímavé. Snaží se na sebe upozorňovat, aby lidé na něj nezapomněli. Výstupy v České televizi, teď v Posl. sněmovně. Takhle vypadá práce poslance podle Kalouska?

avina ( 21. dubna 2016 14:17 )

Šašek Mirda Kalousek- co mu odešla žena, děti- blbne. Program strany nemá, jen samé výkřiky "proti":všem,všemu.Chlast ho zničil, narcise. V PS jen on u pultíku. Když byl ve vládě- záběry fotek:chrápal, zpitej .Neumí podsnikat, jem řečnit- celý život nepracoval, chemik- papírově.Už je nepoužitelný.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa