Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman by zbrojil občany? „Kdyby měli lidé pistole, Paříž mohla dopadnout jinak“

Autor: Jan Doležal, všm, ČTK - 
18. dubna 2016
17:42

Výrobce munice Sellier & Bellot se obává, že bude muset snížit výrobu kvůli evropské směrnici, která řeší kategorizaci zbraní. Vynahradit by jim to ovšem mohl dlouhodobý kontrakt pro českou armádu. Ten se pokusí dojednat prezident Miloš Zeman, jak slíbil při své pondělní návštěvě Středočeského kraje. Zároveň hlava státu uvedla, že po teroru v Paříži změnila názor na držení zbraní. 

„Po útocích v Paříži jsem změnil názor na držení zbraní. Kdyby v tu chvíli měl někdo z lidí v kapse pistoli, nemuselo to tak tragicky dopadnout,“ uvedl Zeman během své cesty.

Výrobce munice Sellier & Bellot se obává, že bude muset snížit výrobu kvůli evropské směrnici, která řeší kategorizaci zbraní. Loňské tržby společnosti činily 3,5 miliardy korun, letos by mohly přesáhnout čtyři miliardy. Devadesát procent výroby podniku jde na export. Uvedl to generální ředitel společnosti Radek Musil.

V případě změny kategorizace některých zbraní z těch, které dosud mohly držet civilní osoby, na kategorii vojenských by lidé podle Musila tyto zbraně neodevzdali, ale například by je nahlásili jako odcizené. „Směrnice by znamenala, že několik stovek tisíc zbraní by se v ČR stalo nelegálními,“ popsal Musil. Společnosti by také mohlo ubýt zákazníků a to by znamenalo snížení výroby až o desítky procent.

I Zeman se přiklonil k názoru, že některé direktivy EU jsou nesmysl, jako příklad jmenoval směrnici na přesné rozměry traktorových sedaček.

Jako slivovice bez alkoholu

Prezident při pondělní návštěvě společnosti ale přislíbil, že se pokusí domluvit dlouhodobý kontrakt pro českou armádu. Podle Zemana by také kontrakt měl být uzavřen přímo, a ne přes prostředníky. To je podle Musila standardní i u dalších tendrů pro armádu, a to i v jiných evropských zemích, například Velké Británii, Německu, Itálii a dalších.

Výrobce munice Sellier & Bellot do rozšíření závodu investuje přes 1,3 miliardy korun a v červnu otevře novou výrobní halu. Vznikne v ní 250 nových pracovních míst, někteří zaměstnanci už se zacvičují. Celkem zde pracuje přes 1500 lidí. Společnost očekává růst i v dalších letech.

Od vedení společnosti dnes prezident dostal desku s nainstalovanými vzorky munice, kterou firma vyrábí, a s portréty zakladatelů společnosti. Na to prezident řekl, že to je dobře, protože od hejtmana Libereckého kraje Půty dostal nedávno samopal. Ale když zjistil, že spolu se střelivem nedostal střelný prach a zapalovač, konstatoval: „To je to samé, jako kdybyste mi dali slivovici bez alkoholu.“

Prezident je ve Středočeském kraji na třídenní návštěvě. V pondělí se setkal v budově hejtmanství v Praze se středočeskými zastupiteli, starosty, řediteli příspěvkových organizací a odborů. Ve Vlašimi ho ještě čeká schůzka s vedením města a diskuse s lidmi na nádvoří zámku.

V úterý prezident zamíří na letiště u Bystřice na Benešovsku, do Berouna a Sedlčan. Ve středu má v plánu návštěvu Jinců na Příbramsku, kde se setká mimo jiné se zástupci dělostřeleckého pluku.

Zemanova prezidentská návštěva středních Čech se koná potřetí, naposledy byl na oficiální návštěvě v kraji před rokem.

Prezident hovořil o aktuálním tématech i v pořadu Blesku S prezidentem v lánech

Video Celý záznam pořadu S prezidentem v Lánech: Chudinka Dusilová i škodlivá inkluze - Blesk.cz
Video se připravuje ...

xiioma ( 19. dubna 2016 12:28 )

Nebude dlouho trvat a Zeman se uchlastá, nebo uhulí, nebo užere, nebo všechno dohromady, případně cukrovka... A ten den se bude moci český národ přestat stydět.

tgbg ( 19. dubna 2016 09:04 )

stačí odsoudit a postavit mimmo zákon příčinu islámského terorismu a jejich největší sponzory a zakladatele což je fašistické zlo RUSKO.

detector ( 18. dubna 2016 22:46 )

Neměli zbraně jako Čechoslováci? Co to plácáš.

detector ( 18. dubna 2016 22:35 )

Z klacky proti běžencům, na teroristy kvér,, Zemane od čeho máme obranu státu a Vrchního velitele!!!!!?

danyhhh ( 18. dubna 2016 21:16 )

 tie kraviny o zákaze zbraní budú písať do doby až sa neučia preložiť výrazy fulauto a semiauto do spisovného jazyka. Aj českého. Potom pochopia rozdiel.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa