Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

První letošní otrava houbami: Žena „okoštovala“ hřib satan, skončila na JIP

Autor: ČTK, Mii - 
15. června 2016
11:21

Rostou. Každoroční zásadní otázka Čechů, zda mohou vyrazit do lesa na lov hříbků a jiných hub, je zodpovězena mimo jiné tím, že středočeští záchranáři vyjížděli v noci na středu k letošní první otravě. Manželé z Českého Brodu na Kolínsku při sbírání ochutnali hřib satan. Tato houba je i v malém množství jedovatá.

Žena skončila na jednotce intenzivní péče nymburské nemocnice, mužův stav nebyl vážný, a tak byl po ošetření ponechán na místě, sdělila mluvčí krajské záchranné služby Petra Effenbergerová.

Záchranáři dostali půl hodiny po půlnoci informaci o ženě, u níž se projevily známky otravy. Od odpoledne zvracela, měla urputné střevní potíže a nakonec se přidala i dušnost. Mírnější projevy otravy měl i její manžel.

„Na místo okamžitě vyjela posádka záchranářů z Českého Brodu a dispečink konzultoval případ s odborníky toxikologického informačního střediska. Záchranáři oba manžele ošetřili a ženu transportovali na JIP nymburské nemocnice,“ uvedla Effenbergerová.

Video  V Třebestovicích na Nymbursku zasahovali v noci v jednom z domů středočeští záchranáři poté, co jim byla nahlášena otrava z hub.  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Otrava houbami se nejčastěji projevuje zvracením, křečemi, dušností a třesem. Postiženému začne klesat krevní tlak a hrozí selhání základních životních funkcí. K obecným doporučením patří vyvolat zvracení, podávat projímadla, větší dávku živočišného uhlí a hodně pít. Hlavně zavolat na tísňovou linku 155 nebo se snažit co nejrychleji dopravit do nemocnice. Ošetřovatelům pomůže, když s sebou člověk vezme zbytek houby či zvratky, aby mohli zjistit zdroj otravy. 

balin ( 4. srpna 2016 16:34 )

jedovatý je, našťastie nepoškodí pečeň, ani ľadviny, ale črevné potiaže sú vraj veľké. Okrem toho je toxín termolabilný, pri dôkladnej tepelnej úprave sa rozkladá. Vyskúšala som, nebolo mi nič, ale tak či tak neodporúčam.

gabreta ( 15. června 2016 14:19 )

Vždyť hřib satan všude píšou, že je "nejedlá" a ne jedovatá!

Zobrazit celou diskusi