Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Víme, jací lidé chtějí konec Zemana. A kdo si přeje pád Sobotkovy vlády

Autor: Václav Lang - 
16. dubna 2016
05:30

Více Čechů by si přálo demisi premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) a celé jeho vlády než odchod prezidenta Miloše Zemana. V exkluzivním průzkumu agentury Phoenix Research pro Blesk.cz se pro první variantu vyslovila třetina dotázaných, pro druhou čtvrtina lidí. Průzkum probíhal od konce února do začátku dubna a zúčastnilo se ho 1005 respondentů.

Na dotaz, zda by si lidé přáli rezignaci premiéra Sobotky a celého jeho kabinetu, odpovědělo 12 procent lidí „rozhodně ano“ a dalších 22 procent „spíše ano“. Naopak variantu „spíše ne“ zvolilo 12 procent lidí, zatímco „rozhodně ne“ 21 procent lidí. 33 procent lidí nevědělo. 

Přáli byste si rezignaci premiéra Sobotky a jeho kabinetu? Přáli byste si rezignaci premiéra Sobotky a jeho kabinetu? | Blesk/Jarmila Hluchá

Oproti tomu na dotaz, zda by si lidé přáli odchod prezidenta Miloše Zemana, jich osm procent sdělilo, že „rozhodně ano“, a 16 procent „spíše ano“. 28 procent lidí odpovědělo „spíše ne“ a 33 procent si jeho odchod „rozhodně“ nepřeje. Jen 15 procent odpovědělo, že neví. 

Přáli byste si odchod Miloše Zemana? Přáli byste si odchod Miloše Zemana? | Blesk/Jarmila Hluchá

„Pro setrvání Bohuslava Sobotky a jeho kabinetu jsou zejména muži ve věku 45+ a 55+ žijící především na severní Moravě, Ústecku, Karlovarsku, Královéhradecku, Pardubicku a Vysočině. Proti premiéru jsou hlavně Pražané, obyvatelé Plzeňského, Libereckého a Zlínského kraje, a rovněž lidé spíše vysokoškolsky vzdělaní,“ komentoval výsledky průzkumu ředitel agentury Phoenix Research Jan Kubáček. 

„Pro prezidenta Zemana jsou zejména středoškolsky vzdělaní občané žijící mimo Prahu a stejně jako prezident jsou proti tzv. vítací politice vůči imigrantům. Proti prezidentu Zemanovi jsou pak zejména vysokoškolsky vzdělaní lidé žijící v Praze,“ uzavřel Kubáček. 

Miloš Zeman živě: S prezidentem v Lánech o teroristech, Číně a chybách policie

Sledujte v neděli 17. dubna od 11 hodin živý rozhovor s hlavou státu. Řeč bude hlavně o návštěvě čínského prezidenta Si a také kritizovaných zásazích policie proti demonstrantům. Prezident odpoví na dotazy čtenářů Blesku, ptát se bude také Dan Drápal z Generace 21, Michael Žantovský z Knihovny Václava Havla a nebo předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Celý záznam najdete po skončení pořadu na tv.blesk.cz 

Video Zeman dostane od Blesku novou grafiku. Podívejte se na novou znělku pro prezidenta. - Blesk TV
Video se připravuje ...

salto ( 20. dubna 2016 15:11 )

To máš ze špatného fetu

salto ( 20. dubna 2016 12:58 )

Průzkum byl proveden v pražské kavárně, tak jej podle toho musíme brát

mirres ( 16. dubna 2016 20:49 )

No protože nevěděli to co prozradil až loni Zeman, že polovina národa jsou hlupáci.

baIika ( 16. dubna 2016 20:48 )

miIrena ( 16. dubna 2016 20:43 )

Blesk uvedl, že zítra v 11h dostane náš prezident nový obličej.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa