Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Policejní zvůle? Chovanec dal ultimátum kvůli zásahu policistů při protestu FAMU

Autor: ČTK, simao - 
5. dubna 2016
13:30

Policisté nakráčeli na akademickou půdu, ministra vnitra Milana Chovance to zneklidňuje. Policejnímu prezidentovi Tomáši Tuhému dal proto týden na to, aby vysvětlil postup policistů, kteří měli v civilu navštívit Filmovou a televizní fakultu Akademie múzických umění (FAMU) v Praze. Údajně jim mělo vadit, že z oken školy visely v době návštěvy čínského prezidenta v Praze vlajky Tibetu.

„Mně osobně pořád rezonuje v hlavě ten případ z FAMU: prostě aby policie vstoupila na akademickou půdu, to ve mně – jako v člověku, který jako student zažil revoluci 89 – vyvolává až příliš neblahé vzpomínky. Chci, aby toto bylo důkladně prošetřeno a vysvětleno,“ uvedl v rozhovoru pro Aktuálně.cz ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). 

Na budově FAMU během návštěvy čínského prezidenta na konci března vyvěsili tibetskou vlajky coby symbol boje za dodržování lidských práv, která jsou dle kritiků čínského režimu v Číně masově pošlapávána. 

Představili se jako policisté a stěžovali si na vlajku Tibetu

„Dne 30. března 2016 v ranních hodinách vstoupila na děkanát FAMU dvojice mužů, kteří se představili jako příslušníci kriminální policie a svou přítomnost zdůvodnili údajnou stížností na vyvěšení tibetských vlajek na budově FAMU. Akademický senát FAMU pokládá tento počin za bezprecedentní narušení práva na svobodu vyjadřování,“ stojí v prohlášení na stránkách FAMU. 

Po policejním prezidentovi Tomáši Tuhém chce Chovanec do příštího týdne vysvětlení postupu jak při incidentu s tibetskou vlajkou na FAMU, tak i během protestů proti prezidentovi Zemanovi v Bochově.

Zatímco v první případě šlo o návštěvu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze, v tom druhé o návštěvu Miloše Zemana v Karlovarském kraji, kde si lidé připravili transparent Milošú rudý gentleman s karikaturou hlavy státu v rudých trenkách. Následně si protestující předvolala policie k podání vysvětlení.

„Milošú rudý gentleman“ nebyl protiprávní

Dle posledních informací se však žádného protiprávního jednání nedopustili. Před přestupkovou komisi naopak půjde muž, který se snažil jejich transparenty poškodit.

„Policie osoby, které neznala, ztotožnila na základě požádání o předložení dokladů a poté provedla šetření, zda a kdo se dopustil protiprávního jednání. Nyní šetření ukončila a výsledkem bude oznámení přestupku komisi pro projednávání přestupků na 71letého občana, který se snažil poškodit transparenty protestujících na místě,“ uvedla karlovarská policejní mluvčí Zuzana Týřová.

Chovancovo ultimátum: Do týdne chce vysvětlení

O obou případech nyní promluvil Chovanec. A dal Tuhému jasné ultimátum: „Do týdne chci znát od policejního prezidenta jasné vysvětlení, co se tam stalo, jaké podezření ze spáchání trestného činu či přestupku měli, kdo o tom rozhodl a proč. Pokud by policie neměla žádný relevantní důvod, znamenalo by to, že jsme svědky policejní zvůle, a to je naprosto nepřípustné.”

Policie podle Chovance musí vyložit karty na stůl. Tuhého prý ministr požádal, aby vysvětlil vše on sám a nebo alespoň jeho náměstek, „ne nějaký policejní mluvčí“.

V souvislosti s návštěvou Si Ťin-pchinga přitom policie čelí kritice, že "nadržovala" čínským "vítačům" v ulicích Prahy, zatímco demonstranty za Tibet a proti čínskému režimu omezovala. Protičínští demonstranti dávali často najevo i nelibost k přístupu prezidenta Zemana, který čínskou hlavu státu na Hradě přijal. Zeman byl kritizován za servilitu, což následně prezident odmítl a mluvil o přátelství s čínským prezidentem.

Po případech z FAMU a Bochova si však Chovanec nemyslí, že by policie měla nové instrukce týkající se osob vyjadřujících nesympatie k prezidentovi Zemanovi. „Policie se musí chovat v mantinelech demokratického státu, nemůže nikomu stranit, ani politické straně, ani prezidentovi. Každý případ, který z těchto pravidel vybočuje, je nutné prověřit,“ upozorňuje Chovanec.

Případ na FAMU se stal i terčem kritiky opozice. „Lidé mají právo vyjádřit veřejně svůj názor a nemohou být za to šikanováni. Musíme rázně odmítnout jakékoli zneužívání policie. Jednou FAMU, podruhé Bochov – to musí přestat,“ vyzval v úterý ve svém prohlášení šéf ODS Petr Fiala

tgbg ( 5. dubna 2016 16:36 )

Je zde cenzura a teror na lidi a co víc nesvoboda !!pod záštitou té zločinné RUSSKÉ demokracie !!

vIadimir1950 ( 5. dubna 2016 13:52 )

Co jen si počneme.

baIika ( 5. dubna 2016 13:51 )

Zemanovi opět poklesly preference na 22 %!!!

zinduIa ( 5. dubna 2016 13:50 )

Všichni trpíte sebeklamem. Stačí si vzpomenout, jak zde včera dopadla anketa ohledně další kandidatury Zemana. A jistě sám víte, že zdejší fórum je hnízdem jeho rudohnědých příznivců. Jak by asi anketa dopadla jinde, kde jeho příznivců tolik není, co myslíte? Jsme kulturní a vzdělaný národ a znova si poskoka Kremlu nezvolíme, tím jsem si jist. Už se začínají vybírat kvalitní kandidáti, kteří budou přijatelní pro širokou veřejnost. Zeman dohrál, k mé veliké radosti!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa