Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dohra tibetských vlajek na FAMU. Policisté po čínské návštěvě přišli o peníze

Autor: mik - 
30. května 2016
12:40

Policisté, kteří během návštěvy čínského prezidenta v Praze vydali rozkaz k prověření tibetských vlajek na budově FAMU, byli potrestáni. Po ukončení kárného řízení jim nadřízený vedle napomenutí snížil plat. Serveru Novinky.cz to řekl mluvčí Policejního prezidia Josef Bocán. 

„Oba policisté byli uznáni vinnými z kázeňského přestupku. Služební funkcionáři uložili dotčeným dvěma policistům kázeňské tresty v podobě písemného napomenutí a snížení základního tarifu platu, sdělil serveru Bocán.

Policisté prý jednali v rozporu s nařízením velitele opatření. Více informací ani konkrétní znění napomenutí, však mluvčí sdělit nemůže. Kárné řízení je ze zákona neveřejné.

Připomeňte si návštěvu: Čínský prezident v Praze

Potrestáni byli dva důstojníci – policista z pražského krajského ředitelství a řadový velitel z Útvaru pro ochranu prezidenta. Vyslali na FAMU dva policisty v civilu, aby prověřili vyvěšené tibetské vlajky. Ti na děkanát FAMU přišli 30. března ráno a představili se jako kriminální policie. Jeden z důstojníku úkol vymyslel, druhý vydal pokyn.

Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění vlajky vyvěsila na podporu lidem, jejichž práva porušuje čínský režim. Čínský prezident Si Ťin-pching byl tou dobou přítomný v Praze. Vedení školy má k dispozici kamerový záznam z incidentu, na jehož základě vyzvalo policii, aby případ prověřila.

Policejní prezident Tomáš Tuhý se následně omluvil. Martin Vondrášek, který bezpečnostnímu opatření velel, pak na tiskové konferenci konstatoval, že ve škole nebyl nikdo vyzýván k sundání vlajek, ale policisté porušili jeho nařízení. 

K incidentu se už dříve vyjádřil i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). „Jestli se prokáže, že policisté přišli na FAMU a řekli, ať sundají vlajky, že vadí Číňanům, tak to nemají u policie místo. Takové věci nemůžeme trpět,“ uvedl v dubnu.

Nezadat ( 30. května 2016 13:00 )

Sakra,kdo by řekl,že se nechají na fakultě okrást.To nám vyrůstá pěkná elita.Nebo to byla romská fakulta na vzdělávání kapsářů?

Zobrazit celou diskusi