Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Přestaňte kolaborovat.“ Aktivisté kritizují kvůli Číně vládu i prezidenta

Autor: ČTK, tmp - 
26. března 2016
11:06

Aktivisté v petici při příležitosti návštěvy čínského prezidenta kritizují vládu i hlavu státu, podle nich nejvyšší představitelé České republiky kolaborují s komunistickým totalitním režimem. Mluvčí prezidenta petici označil za bezcennou exhibici.

„Stydíme se za to, že prezident Zeman a vláda se rozhodli vyměnit principiální obhajobu lidských práv za spolupráci s komunistickou totalitní Čínou,“ stojí mimo jiné v textu petice, o níž informoval ředitel Národní galerie Jiří Fajt.

V petici, kterou podepsal například bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík, předseda Českého centra Mezinárodního PEN klubu Jiří Dědeček nebo Mikuláš Kroupa ze společnosti Post Bellum, signatáři tvrdí, že jde o kolosální selhání ‚politické elity‘, která nejenže přestala upozorňovat na případy porušování lidských práv v Číně a Tibetu, ale sama aktivně čínský režim legitimizuje“. K petici se připojily mj. iniciativa Češi Tibet podporují a Forum 2000.

Pod peticí bylo na webových stránkách Podporujemetibet.cz v sobotu ráno 1537 podpisů. Kritizujeme prezidenta a předsedu Komunistické stany ČLR Si Ťin-pchinga za zostřování represí. Čínský komunistický režim vězní nejméně 1327 politických vězňů, nese odpovědnost za 144 případů sebeupálení Tibeťanů, nese odpovědnost za masové zabíjení stoupenců učení Falung-Kung. Dopouští se zločinů proti lidskosti včetně vražd a mučení,“ stojí v textu.

Ovčáček: Bezcenná exhibice

K petici se pro Blesk.cz vyjádřil mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček. „Bezcenná exhibice, která jde i proti politice Karla Schwarzenberga, který řekl: My jsme nikdy, ani já, přes všechno přátelství s dalajlámou, neuznali tibetskou vládu v exilu,“ řekl mluvčí.

Fajt současně informoval, že při příležitosti návštěvy čínského prezidenta je na úterní večer svoláno shromáždění na pražské Hradčanské náměstí. Bude podle něj zaměřeno na podporu lidských práv nejen v Číně, ale i v Tibetu a na Tchaj-wanu.

Tibetský duchovní vůdce dalajláma uprchl v roce 1959 do Indie, když čínští vojáci rozdrtili pokus o povstání v Tibetu. Peking na dalajlámu pohlíží jako na separatistu, byť on sám nyní propaguje ve vztazích s Čínou autonomii, nikoli nezávislost pro Tibet. S Havlem dalajlámu pojilo osobní přátelství, na jeho pozvání několikrát navštívil Prahu.

Přečtěte si: Vše o návštěvě čínského prezidenta v Praze

oltec ( 29. března 2016 11:36 )

jsi sprostá jak žumpa allino co príspevek to kanalie ty nemužeš byt ani žena

salto ( 29. března 2016 10:23 )

Aktivista, sluníčkář, pravdoláskař - to jsou setsakra nadávky nejhrubšího zrna

kukuku ( 27. března 2016 19:12 )

A ty máš mozek už teď místo vajec a vejce místo mozku.

angrybear ( 27. března 2016 19:11 )

Běž už s tím tvým neomarxismem do hajzlu.

rumungro ( 27. března 2016 15:16 )

Grantů a různých dotací na okopávání kotníků je už tolik, že se o ně může přihlásit veškerej matroš. A taky se tak děje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa