Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Muzeum komunismu dostalo bratříčka: Výstavu o kapitalismu v Bruselu

V Bruselu otevřelo Muzeum kapitalismu, inspirovalo se Prahou.
V Bruselu otevřelo Muzeum kapitalismu, inspirovalo se Prahou.  (Autor: Facebook/Muzeum kapitalismu)
Autor: ČTK - 
13. února 2016
11:21

Na ploše 250 metrů čtverečních se v sobotu v Bruselu otevřelo putovní Muzeum kapitalismu. Výstava, kterou organizátoři označují za nestrannou, provede návštěvníky historií kapitalismu od jeho začátků až po alternativní systémy. Její tvůrci se inspirovali Muzeem komunismu v Praze.

Kapitalismus se návštěvníkům představuje zábavnou formou prostřednictvím audio i videonahrávek, předmětů denní potřeby, fotografií a informačních grafik. K dispozici jsou také různé interaktivní prvky.

Muzeum vzniklo v roce 2014 a od té doby navštívilo tři města v zemi. Výstava v Bruselu byla podle AFP rozšířena o některá nová témata, jako jsou finance, zdraví, výživa, životní prostředí a konzum.

„Nejsme pro, nebo proti kapitalismu. Chceme ho jen představit a podnítit návštěvníky k debatě. Naším záměrem je vytvořit prostor k přemýšlení,“ řekla AFP jedna z iniciátorek muzea Maud Eloinová.

Muzeum založili dobrovolníci jako občanskou iniciativu. Navštívilo jej už 9000 lidí a uskutečnilo se 300 prohlídek s průvodcem. Podle Eloinové jde o první muzeum kapitalismu, které na světě vzniklo, i když od té doby byla založena obdobná instituce také v Berlíně.

„Napadlo nás to po naší cestě do Prahy. Jeden z nás navštívil Muzeum komunismu a po návratu do Belgie se obrátil s nápadem na (muzeum kapitalismu) na své známé,“ řekla Eloinová. „Na začátku jsme byli čtyři, pak jsme se rozrostli – teď je nás patnáct,“ dodala.

Tým prý hodlá se svým putovním muzeem vyrazit do dalších belgických měst a časem též do zahraničí. Hledá také prostor, kde by muzeum mohlo být nastálo. V Bruselu zatím obsadilo plochu bývalého parkoviště na severu města, která byla nově vyhrazena pro kulturní akce.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ohrazenice ( 13. února 2016 12:44 )

Kapitalismus je mrtvý. Brusel ovládnul socialismus v podání Merkelové a spol. a hlavně je to ráj džihádu.

Zobrazit celou diskusi