Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čínského prezidenta bude v Praze vítat Havel a dalajláma. Na billboardu

Autor: ČTK, kal - 
25. března 2016
19:10

Aktivisté hodlají umístit po dobu návštěvy čínského prezidenta v Česku u Evropské ulice v Praze billboard se společnou fotografií bývalého prezidenta Havla a dalajlámy. Plán je reakcí na samotnou návštěvu a také na čínské vlajky a uvítací billboardy pro čínského prezidenta instalované po Praze, které podle nich výsměchem svobodě. V pátek to uvedl předseda Spolku pro výstavbu sochy Václava Havla Petr Dauš.

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) zmínil, že spolek požádal pro billboard o zábor pozemku a městská část zábor povolila. Kolářův úřad v době návštěvy čínského prezidenta vyvěsí tibetskou vlajku, starosta již dříve kritizoval i vyvěšení čínských vlajek podél Evropské ulice.

Tibetský duchovní vůdce dalajláma uprchl v roce 1959 do Indie, když čínští vojáci rozdrtili pokus o povstání v Tibetu. Peking na dalajlámu pohlíží jako na separatistu, byť on sám nyní propaguje ve vztazích s Čínou autonomii, nikoli nezávislost pro Tibet. S Havlem dalajlámu pojilo osobní přátelství, na jeho pozvání několikrát navštívil Prahu.

Spolku pro Havlovu sochu se nelíbí, že na dobu návštěvy čínského prezidenta jsou blokovány větší pražské ulice a náměstí nahlášenými shromážděními podporovatelů Číny. „Jásající davy“ mají podle aktivistů nahradit čínské vlajky lemující Evropskou ulici a billboardy s nápisem Vítejte v České republice v češtině a čínštině, které se objevily po Praze.

„Rozhodli jsme se přivítat delegaci i jiným způsobem, připomínkou toho, že v České republice nežijí jen Miloš Zeman a Jaroslav Tvrdík, ale i občané svobodných myslí stojící na pevných základech české historie a evropských hodnotách,“ uvedl spolek. Čínský prezident přijíždí na pozvání prezidenta Zemana, Tvrdík vede Smíšenou česko-čínskou komoru vzájemné spolupráce, která jako reklamu platí vlajky v Evropské ulici.

Anketa
Souhlasíte s velkolepou čínskou výzdobou v Praze?
počet hlasujících: 2763
Anketa
Souhlasíte s velkolepou čínskou výzdobou v Praze?
Ne.
70 %
Ano.
30 %
počet hlasujících: 2763

Mobilní billboard se společným snímkem Havla a dalajlámy bude podle aktivistů stát v parku Velvarská, na křižovatce Evropské a Šárecké ulice. Fotografii doplní nápis Tady jsou doma tito pánové v češtině a angličtině. „Tímto gestem chceme připomenout, kdo v srdcích svobodných občanů zůstává čestným prezidentem a po jakých velkých osobnostech, až následně, zde bude kráčet reprezentace komunistické Čínské lidové republiky,“ uvedl spolek.



Čínský prezident Si Ťin-pching do Česka přiletí v pondělí dvě hodiny po poledni. Při návštěvě trvající do středy vedle setkání s českými politiky například zasadí v Lánech strom nebo navštíví pražský Strahovský klášter. Kvůli první návštěvě nejvyššího čínského představitele v Česku budou v pohotovosti stovky policistů i vojáků.

Podle úřadů bude nejdůležitějším výstupem z příjezdu Si Ťin-pchinga ustavení strategického partnerství mezi Českem a Čínou, které by mělo do budoucna znamenat příliv čínských investic.

Přečtěte si: Vše o návštěvě čínského prezidenta v Praze

joudajoudovy ( 29. března 2016 09:11 )

pravda a laska vitezi.... pravda o tunelovani ceske zeme a laska ke zlodejum i podvodnikum. je velmi smutne, jak se da zneuzit masaryk ke svym cilum.

misha46 ( 28. března 2016 09:47 )

GOTTWALD = HAVEL. Oba stejné zrůdy.

djaba ( 26. března 2016 08:16 )

 A jakpak jste vy všichni protestovali , když k nám jezdil Brežňěv ? Nebo další experti typu Šáh Páhlaví nebo nějaký jiný soudruh lidožrout .

bradac ( 26. března 2016 04:04 )

http://zpravy.idnes.cz/profil-cinskeho-prezidenta-dfo-/domaci.aspx?c=A160324_162401_domaci_jj Do Prahy míří strýček Si, ctižádostivý chemik, jenž dospíval v jeskyni.

bradac ( 26. března 2016 03:23 )

Nedržkuj, do pondělí ho vydejcháš.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa