Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Češi, hlašte víc korupci, lákají poslanci občany. A chtějí bič na daňové lumpy

Autor: ČTK, simao - 
23. března 2016
13:50

Kdo krátí daně, ať zpozorní. Trestná bude zřejmě opět i příprava tohoto činu. Setkali jste se s korupcí, ale nenahlásili jste ji? Tak o tom ještě popřemýšlejte. Novela trestního řádu, která ve středu prošla sněmovnou, má více motivovat lidi i k tomu, aby ohlašovali korupční jednání. A to i v případě, kdy se do něj sami zapletou. Vedle toho novela upravuje i stíhání bývalých zákonodárců.

U krácení daně zřejmě bude opět trestná i příprava tohoto činu. Novelu trestního řádu dnes schválila sněmovna. Posoudit ji ještě musí Senát a podepsat prezident. Snaží se však dále i o to, aby se zvýšila motivace lidí k oznamování korupce. A v neposlední řadě upravuje i pravidla pro trestní stíhání poslanců, senátorů a ústavních soudců.

Příprava krácení daně? Police bude moci nasadit odposlechy

Příprava krácení daně byla trestná do roku 2009, nyní se má do zákonů vrátit. A to se sankcí až 10 let vězení. Důvodem pro znovuzavedení jsou mj. karuselové podvody, kdy se krátí DPH i prostřednictvím tzv. bílých koní, kteří neodvedou daň a zmizí z řetězce plátců DPH.

Proti novele vystoupili opoziční politici. Podle kritiků by prý mohla vést trestnost přípravy krácení daně ke zneužívání a k likvidaci podnikatelů. Marek Benda (ODS) upozornil na možnost „dramatického zvýšení kriminalizace jakéhokoli podnikání“.

Výtky opozice ale odmítl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). „Je to malování čerta na zeď,“ zmínil.

Podle Pelikána musí být samotná příprava trestná. „Není pravda, že jsme schopni účinně stíhat karusely (...) včas, pokud nemůžeme stíhat přípravu. Jde právě o to, že potom samotný moment, kdy se z přípravy přejde k dokonání trestného činu, již ty mafiózní struktury realizují nesmírně rychle, někdy i v řádu hodin,“ upozorňoval ministr. 

Podle Pelikána je třeba vyjít vstříc orgánům činným v trestním řízení, aby dokázaly včas zareagovat i na samotnou přípravu trestného činu. „Policie bude mít díky novince možnost zahájit vyšetřování dřív než nyní, například nasadit operativní techniku, tedy třeba odposlechy,“ uvedl Pelikán.

Chtějí motivovat k oznamování korupce

Novela však má ještě další cíle. Zavede opět určitou formu účinné lítosti, která by měla motivovat k oznamování korupce. Nyní totiž při korupci hrozí postih oběma stranám, a nemají tedy zájem úplatkářství odhalit. Novela počítá například s tím, že policie dočasně odloží trestní stíhání člověka, který oznámil korupci, pokud slíbil úplatek jen proto, že o něj byl požádán, a zároveň to nahlásil bez zbytečného odkladu.

V tomto momentě se však střetl ministr Pelikán se šéfem ústavně-právního výboru Jeronýmem Tejcem (ČSSD). Vláda totiž původně chtěla, aby se odklad stíhání vztahoval i na případy, kdy už byl úplatek předán.

S tím Tejcův výbor nesouhlasil. „Není z morálního hlediska správné, aby někdo, kdo úplatek přímo dá, poskytne, zaplatí, byl shledán nevinným, resp. bylo rozhodnuto o dočasném odložení trestního stíhání,“ míní Tejc.

Výbor navrhl, aby odložení mohlo být pouze v případě, pokud podezřelý úplatek slíbil, a nikoli již předal. „Nedovedu si představit, že někdo bude požádán o úplatek sto tisíc, tři sta tisíc nebo několik milionů korun a přímo na místě je vytáhne z tašky a přímo je dá. Určitě tomu předchází nějaká delší doba, mezi kterou má možnost kontaktovat policii,“ upozorňoval Tejc, podle kterého má člověk požádaný o úplatek kontaktovat policii ještě před jeho předáním.

Pelikán nesouhlasil, ale nebylo mu to nic platné. Podle ministra je přitom třeba řešit právě situace, kdy již k předání úplatku a trestnému činu došlo. „Je třeba, abychom ty oznamovatele, ty whistleblowery maximálně motivovali. A ta možnost, ten slib beztrestnosti – pokud bezprostředně po spáchání trestného činu on jde na tu policii –, se mi zdá jako motivace vhodná a nikoliv neetická,“ uvedl Pelikán.

Policie si došlápne i na zákonodárce ve funkci

Vedle toho novela rovněž upravuje trestní stíhání bývalých zákonodárců poté, co jim skončí mandát, a tedy ztratí imunitu. Pokud je nyní chce policie obvinit, musí nejprve požádat parlamentní komory o jejich vydání. Pokud nejsou vydáni, dovoluje ústava jejich stíhání až poté, co o funkci přijdou. Novela by měla policii umožnit, aby zajistila důležité důkazy a „schovala“ je na pozdější dobu, kdy bude moci stíhání obnovit.

Desterz ( 17. července 2016 09:07 )

Směšné a hrůzné současně. Nejprve všichni polistopadoví zákonodárci neutuchajícím společným úsilím vytvořili krásné, ba dokonce úžasné podmínky pro neuvěřitelnou korupci a rozkrádání, a najednou se jim zastesklo po totalitě a volají: lidi, bděte! Vlastně, chtěl jsem říci: lidé, bonzujte!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa