Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

České policisty drtí tlak uprchlíků. Sobotka: Situace v Makedonii je kritická

Autor: simao, ČTK - 
17. března 2016
14:00

Česko udělalo podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) chybu, když mělo pocit, že se jej válka v Sýrii netýká. Nyní je nutné hlavně uzavřít dohodu s Tureckem, na jehož území je největší počet syrských uprchlíků. Sobotka tak ve čtvrtek mluvil o plánovaných výměnách „jeden za jednoho“, řeckých hotspotech, ale i situaci českých policistů v Makedonii. Vnímá ji jako kritickou. A řekl, že mu volal makedonský prezident.

Kvůli chystané dohodě s Tureckem se už ve čtvrtek v Bruselu bude konat summit Evropské unie s cílem najít finální shodu. V pátek by text dohody mohla osmadvacítka států EU oficiálně potvrdit. Za účasti tureckého premiéra Ahmeta Davutoglua.

Návrh dohody počítá například s tím, že země EU převezmou přímo z Turecka jednoho syrského uprchlíka výměnou za migranta, který se nelegálně dostane z Turecka na řecké ostrovy a Řecko ho pošle zpět na turecké území.

Sobotka: Dohoda s Tureckem nezvýší počet uprchlíků do Česka

Jde o výměnu „jeden za jednoho“, kterou řada politiků kritizuje a označuje za návrat kvót. Vyměněné Syřany totiž bude třeba někam umístit. Premiér Sobotka je přesvědčen, že výměna „jeden za jednoho“ může přispět k rychlému omezení přílivu běženců do Řecka. „Je potřeba vyjasnit, za jakých podmínek může být tento mechanismus v souladu s platným azylovým právem a mezinárodními závazky realizován,“ poznamenal.

Páteční dohoda s Ankarou by neměla představovat žádné navýšení počtu uprchlíků, které má Česko přijmout, je přesvědčen Sobotka. Řekl to čtvrtek na sněmovním evropském výboru.

Video Ptám se, pane premiére, 3. díl: Sobotka o volbách, inkluzi škol a uprchlících - Blesk
Video se připravuje ...

Česko se loni dobrovolně přihlásilo k tomu, že na své území přemístí 1100 migrantů z Itálie a Řecka. Dalších 1691 uprchlíků má přijmout na základě rozhodnutí evropských ministrů vnitra ze září 2015. Dalších zhruba 40 000 lidí si země EU mají rozdělit dobrovolně.

Sobotkovi telefonoval makedonský prezident

Vedle toho Sobotka komentoval dnes také situaci na západním Balkáně, kde byly výrazně zpřísněny hraniční kontroly a de facto uzavřena tzv. balkánská cesta.

„Je potřeba to vydržet, přes veškeré problémy, přes veškeré tlaky, přes veškeré napadání těch, kdo se snaží na té hranici udržet zákonný režim, a jsou to dneska i naši policisté,” poznamenal Sobotka. „Jsou tam ve velmi kritické situaci,“ uvedl Sobotka o třech desítkách českých policistů, kteří pomáhají na hranicích Makedonie s Řeckem.

Na Twitteru pak premiér vzkázal, že mu za pomoc policistů osobně děkoval makedonský prezident. „Dnes mi telefonoval makedonský prezident Ivanov, informoval o tlaku na mak. hranice a poděkoval ČR za profesionální pomoc našich policistů,“ prozradil Sobotka.

„Prezident Makedonské republiky Ďorďe Ivanov mne ve čtvrtek telefonicky informoval o rostoucím migračním tlaku na makedonskou hranici s Řeckem a nedávném incidentu s velkou skupinou uprchlíků, která se ilegálně pokusila dostat přes řeku do Makedonie,“ dodal Sobotka v prohlášení.

Český premiér přitom také považuje za nutné, aby Řecko, do kterého dál proudí uprchlíci z Turecka, vše zvládlo administrativně. Česko je proto připraveno Atény podpořit a dá pro letošek k dispozici více než 100 expertů pro práci v hotspotech a na ochranu hranice. Právě kvůli přístupu českého důstojníka do řeckých hotspotů však nedávno hrozil mezinárodní konflikt s Řeckem.

Fungující vracení běženců do Turecka Sobotka považuje za nutnou podmínku k učinění dalších kroků ve vztahu EU s Tureckem. Ať už jde o případnou liberalizaci vízového režimu, o níž Turecko usiluje. Česko vedle toho požaduje, aby se o uvolnění vízového režimu jednalo i s Ukrajinou a Gruzií.

Praha také podporuje tu část dohody s Tureckem, která se týká pokroku ve vyjednávání o vstupu do EU. Zároveň ale požaduje, aby se Turecko zavázalo k dodržování lidských práv a nezávislosti médií.

Video se připravuje ...
Další videa