Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Babiše má prověřit Bureš. Brusel chce po Česku kontrolu Čapího hnízda

Autor: simao - 
3. března 2016
12:00

Oslavu narozenin tam měl Karel Gott, svatbu tenista Lukáš Rosol. Na Čapí hnízdo se však místo dalšího veselí snesly nyní jisté chmury. Na luxusní farmu Andreje Babiše si chce totiž posvítit Brusel kvůli podezření na zneužití eurodotací. Vyžádal si prý audit, který má sestavit Bureš. Nikoli agent Bureš, ale zaměstnanec ministerstva financí Svatopluk Bureš. Do čela auditorského týmu nastoupil teprve nedávno.

Pro případy vyšetřování s čachry kolem eurodotací má Brusel k dispozici OLAF, tedy Evropský úřad proti podvodům. Podle serveru Neovlivni.cz však nyní během prošetřování Babišovy luxusní farmy Čapí hnízdo nespustí ihned vlastní šetření, ale počká na audit, který má vypracovat Babišovo ministerstvo financí. 

Brusel si chce na Čapí hnízdo posvítit kvůli 50 milionům z dotací EU. Poněkud pikantní je, že auditorský úkol padl na hlavu šéfa auditu na Babišově ministerstvu, kterým je Stanislav Bureš.

Pikantní proto, že jeho příjmení je shodné s tím, které bylo spojováno s Babišovou kauzou okolo údajné spolupráce s StB a údajným krycím jménem Bureš. Vicepremiér Babiš však odmítl, že by s komunistickou Státní bezpečností spolupracoval, a hájil se kvůli tomu i ve sporu se slovenskými historiky u bratislavského soudu.

Brusel prý očekává výsledky auditu na Čapí hnízdo do dvou měsíců. Absolvent brněnských práv a právní expert v oblasti veřejných zakázek či finanční kontroly Stanislav Bureš přitom nastoupil do čela auditu teprve začátkem února 2016. 

Svatopluk Bureš zvítězil ve výběrovém řízení na pozici Ředitele odboru 52 – Auditní orgán, který zajišťuje provádění auditů pro operační programy EU. Jmenován byl 3. února. Nahradil Evžena Mrázka a stal se třetím šéfem Auditního orgánu za poslední rok. „Je třeba otevřeně komunikovat s Evropskou komisí a kontinuálně pokračovat ve vysokém standardu kvality práce Auditního orgánu. Mým cílem je tento standard ještě zvyšovat a posilovat vzájemnou důvěru,“ uvedl při svém nástupu Bureš.

Babiš: Všechno proběhlo podle pravidel

Úředník Babišova ministerstva financí Bureš má nyní ovšem dilema a je v nezáviděníhodné situaci, uvedl ve čtvrtek Neovlivní.cz. S tím, že Bureš si nyní má „proklepnout“ šéfa svého resortu a majitele Čapího hnízda v jedné osobě.

Případ Čapího hnízda prošetřuje i česká policie. Po anonymu, který obdržela. „Všechno proběhlo podle pravidel, bylo to kontrolováno víckrát. Nevím, proč to stále někdo živí,“ prohlásil k Čapímu hnízdu naposledy v lednu Andrej Babiš.

Nemusí jít přitom o poslední záležitost, kterou Brusel, potažmo OLAF bude v souvislosti s Andrejem Babišem prošetřovat. Jak nedávno prozradil Blesk.cz europoslanec Miroslav Poche (ČSSD), na Babiše kvůli údajnému střetu zájmů chodí jisté anonymy i do Bruselu. 

„Jsem členem kontrolního výboru Evropského parlamentu a my každý rok projednáváme účetní závěrku všech orgánů, jak Evropské komise, tak i jednotlivých agentur, Evropského parlamentu. A to jsou velmi rozsáhlé materiály, ve kterých i neziskové organizace i poslanci mohou klást otázky Komisi, na které musí odpovídat. Co se týká ČR, např. regionálního rozvoje nebo operačních programů, tak většina z těch otázek se samozřejmě týká potenciálního střetu zájmů Andreje Babiše. Ty anonymy, o kterých vy mluvíte a kterých je celá řada, nesměřují přímo k Evropské komisi, ale k tzv. orgánu proti narušování finančních zájmů EU (OLAF). Ale jsou velmi fundované. Musím říct, že to je někdo z okolí Andreje Babiše, který je tam posílá. A já si myslím, že ten OLAF bude mít velkou práci s tím odhalit, co se za tím skrývá,“ řekl Blesk.cz Poche.

Sobotka: Čapí hnízdo s vládou nesouvisí

Během čtvrtečních interpelací se pak ke kauze Čapího hnízda vyjádřil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Dotázal se ho na to šéf ODS Petr Fiala, který upozornil, že OLAF zahájil oficiální vyšetřování výstavby ekofarmy.

Sobotka doufá, že proběhne důsledné nezávislé prošetření celé záležitosti a upozornil i na to, že je věc vyšetřována ze strany Policie ČR, nejen OLAFu. „Není vhodné, aby se předseda vlády vyjadřoval k tomu vyšetřování,“ uvedl Sobotka. 

„Trvám na to, aby věc byla důsledně, nezávisle prošetřena v kompetenci orgánů, které to mají na starosti,“ pokračoval Sobotka, podle kterého by pak na základě konkrétních závěrů měl jednat ten, kdo je s touto záležitostí spojen. „Jsou to věci, které se odehrály před zahájením mandátu současné vlády,“ upozornil premiér, podle kterého s činností vlády tahle kauza nijak nesouvisí, ale jde o souvislost s podnikatelskou činností jednoho z jejích členů před nástupem vlády. „Je potřeba počkat na to, až budou konkrétní závěry. V tuto chvíli se pohybujeme v rovině podezření a spekulací,“ dodal Sobotka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa