Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Prezidenta už nebudeme vybírat jako Zemana? Chovanec chce změnit počet podpisů

Autor: Václav Lang - 
20. února 2016
07:25

Nedlouho před druhou přímou volbou prezidenta v Česku se možná změní jeden z jejích pilířů, zjistil Blesk.cz. Místo současných 50 tisíc podpisů nutných pro podání „občanské“ kandidatury jich má být nově zapotřebí jen osm tisíc. Ovšem budou muset být ověřené, což jejich sbírání značně ztíží. Návrh ministerstva vnitra vedeného Milanem Chovancem (ČSSD) je nyní v připomínkovém řízení.

Ministerstvo vnitra se rozhodlo předejít excesům z premiérové přímé volby, kdy se v petičních arších objevovaly podpisy fiktivních osob včetně pohádkových postav. Úředníci je tehdy při následném přepočítání tisícovky podpisů vyškrtli a ani samotní uchazeči o kandidaturu si nemohli být do poslední chvíle jistí, zda jim nakonec nebudou některé podpisy chybět. Nově už by se to stávat nemělo, protože podpisy mají být úředně ověřené.

Minulý kandidát na prezidenta Vladimír Franz se svými stoupenci držícími podpisové archy Minulý kandidát na prezidenta Vladimír Franz se svými stoupenci držícími podpisové archy | ČTK

V praxi by tak podporovatelé konkrétních uchazečů o kandidaturu museli svůj podpis připojit buď prostřednictvím elektronické datové schránky, nebo jej dodat úředně ověřený, případně ho poskytnout prostřednictvím tzv. Czech Pointů, tedy kontaktních míst veřejné správy. Ve hře je ale také varianta, že by postačilo doplnit podpis číslem občanského průkazu nebo pasu.

Pokud vláda prosadí přísnější první variantu, tedy nutnost žádat ověřené podpisy, bude to znamenat snížení povinného počtu signatur ze současných 50 tisíc na osm tisíc. Zároveň by to znamenalo, že se už podpisy nebudou moci jen tak lovit na ulicích, tak tomu bylo v minulé volbě. Vnitro se v tomto inspirovalo u Rakušanů, kde kandidáti „z lidu“ potřebují pro posvěcení své kandidatury šest tisíc podpisů.

Hrozba Ústavního soudu

Úřady tak vycházejí vstříc verdiktu Ústavního soudu, který v roce 2013 konstatoval, že volební zákon obsahuje mezeru, „která by mohla být hodnocena jako protiústavní, pokud neukládá ověření skutečného, nezaměnitelného a individualizovaného projevu vůle petenta“.

Podpisové archy přinesla také Zuzana Roithová (KDU-ČSL). Podpisové archy přinesla také Zuzana Roithová (KDU-ČSL). | ČTK
„Změna spočívá v tom, že petice je tvořena jednotlivými prohlášeními o podpoře občanů oprávněných volit prezidenta republiky, která musí obsahovat ověřený podpis, nebo musí být zaslána z datové schránky takového oprávněného občana, anebo prostřednictvím kontaktního místa veřejné správy, čímž je zajištěna autenticita projevené vůle,“ stojí v návrhu zákona.

Prezidentem může být zvolen občan, který má právo volit a dosáhl věku 40 let. Od roku 2012 platí v České republice přímá volba hlavy státu. Kandidaturu může podat člověk, který má podporu nejméně 20 poslanců nebo 10 senátorů, případně 50 tisíc občanů, kteří podepíší příslušnou petici.

Takzvaná občanská kandidatura byla v minulých volbách nejčastější, podalo ji šest uchazečů včetně současného prezidenta Miloše Zemana. Neověřené podpisy stály kandidaturu Vladimíra Dlouhého, kterému po odečtu neplatných signatur zbylo 38 tisíc podpisů, nebo Tomia Okamuru, kterému jich zbylo 35 tisíc. Kandidatura původně byla ze stejného důvodu odepřena i Janě Bobošíkové, Nejvyšší správní soud se jí ale zastal a nařídil ji dodatečně mezi kandidáty zařadit.

Tomio Okamura a Jana Bobošíková na chatu v redakci Blesk.cz. Oba doplatili na potřebný počet podpisů. Tomio Okamura a Jana Bobošíková na chatu v redakci Blesk.cz. Oba doplatili na potřebný počet podpisů. | Foto Blesk - Daniel Černovský

Příští prezidentské volby se uskuteční pravděpodobně v lednu 2018. Přestože je návrh na změnu mechanismu ohledně podpisů teprve v připomínkovém řízení, dá se očekávat, že se do té doby podaří případné změny prosadit. 

dzambulka007 ( 20. února 2016 15:27 )

Aa ty na největšího hňupa na netu.

Rytzbhll ( 20. února 2016 15:13 )

Co na to prezident? Nic, že. Tady se má ozvat, k důchodům mlčí jako Bobeš.

kacerrancer ( 20. února 2016 13:43 )

admin uz pingla rancera zatkl, bravo!

kacerrancer ( 20. února 2016 13:36 )

Rytzo, to by rancer neprosel,rekl by jen ze protikandidat je vemeno.vic ten blbec neumi

Rytzbhll ( 20. února 2016 13:34 )

Volič by měl projít testem, co vůbec o svém vyvoleném ví , pravo-levo je jen hra.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa