Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babiš přinesl poslancům „zlevněné“ pivo. „Skandální,“ opovrhuje nápadem odborník

Autor: zst - 
29. ledna 2016
08:55

Poslanci si v pátek na program zařadili další pokračování „věčného boje“ o elektronickou evidenci tržeb (EET). Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se před jeho začátkem rozhodl před novináři opět vysvětlovat, že EET není nebezpečná a je důležitým nástrojem pro boj s daňovými podvody. Na pomoc si už poněkolikáté vzal také názorné pomůcky. Tentokrát cedule, které měly ilustrovat plánované snížení daně na sudové pivo. Kritiku schytal od opozice i kolegy z vlády. Návrh odmítl i národní protidrogový koordinátor.

Má to být ústupek v zatím marném boji koalice prosadit ve sněmovně klíčový zákon o elektronické evidenci tržeb. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) chce proto navrhnout snížení daně z točeného piva. Půllitr by podle jeho propočtu zlevnil od 2,30 Kč do 3,60 Kč podle toho, zda by se jednalo o desítku nebo dvanáctku. Názorně to měly znázorňovat grafiky, které si Babiš nechal připravit.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) si do sněmovny opět přinesl názorné pomůcky. Tentokrát se týkaly slev na pivo. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) si do sněmovny opět přinesl názorné pomůcky. Tentokrát se týkaly slev na pivo. | Reprofoto ČT

„Přicházím s návrhem snížit DPH u sudového piva, která se může pohybovat od 2,30 po 3,60 koruny u desítky a dvanáctky. Je na podnikatelích, jestli ty daňové výhody přenesou na zákazníka. My bychom byli rádi, aby ano,“ řekl v pátek Babiš. DPH hodlá snížit z 21 % na 10 %, protože podle něj existují hospody, které nevaří. Na jídlo v restauracích chce totiž Babiš také snižovat DPH – na 15 %. Stát by přišlo snížení daně ze sudového piva na 160 milionů korun.

K reálnému prosazení této změny má ale ministerstvo financí ještě daleko. Babiš totiž přiznal, že další koaliční strany o tomto návrhu ještě neví. S panem premiérem jsem o tom nemluvil, chceme to dát hned na první jednání koaliční rady,“ poznamenal s tím, že předsedy vládních stran urychleně obešle.

I tentokrát vzal Babiš transparent následně i do jednacího sálu. Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura ho ale žádal odstranit. „Paní místopředsedkyně, mohla byste nechat odstranit ten transparent? Nejsem na mítinku politické strany, poprosím, aby zmizel. Jinak to můžou dělat všichni,“ žádal místopředsedkyni ANO a předsedající Jaroslavu Jermanovou (ANO).

Na Babiše se vrhla opozice i ministr zemědělství

Opozice má ale na Babišův návrh svůj názor. Podle první místopředsedkyně ODS Alexandry Udženiji i předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska jde o populismus. Zastupitel „s afrem“ za TOP 09 Dominik Feri chce zase z republiky udělat „ráj“.

Jestli Babiš zlevňuje pivo, tak do voleb půjdu s tím, že holky budou muset povinně nosit sukně. To by v tom byl čert, abychom si neudělali z republiky ráj.

Zveřejnil(a) Dominik Feri dne 29. leden 2016

Kritiku ale Babiš schytal také od svého vládního kolegy a ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL), který poukázal na to, že podobný krok mu Babiš před několika měsíci zatrhl.

Před rokem jsem od pivovarníků dostal podnět, zda by stát nemohl snížit spotřební daň na pivo. Tehdy jsem to téma…

Zveřejnil(a) Marian Jurečka dne 29. leden 2016

V minulosti si Babiš do sněmovny přinesl například obří účtenky, dětskou kasičku nebo oblékl místo obleku nejnovější stranické tričko.

„V zemi, kde máme prvenství v pití dětí a velký počet alkoholově závislých, je to skandální,“ sdělil pro Blesk.cz Jindřich Vobořil, národní protidrogový koordinátor. „Je to velmi nebezpečný návrh s velmi špatnými důsledky,“ dodal v reakci.

zednik ( 29. ledna 2016 13:33 )

ŽL asi mají, brašnu taky. Přijede se nejdřív podívat. Nechá si zaplatit cestu a čas. Takže vždy min. 500. Pak se buď ozve,pak má vymyšlený příběh, jak šíííleně složitá oprava to bude, většinou už se neozve. Zakázka za nějakých 5000 ho netankuje.V případě že vůbec přijde, potácí se kolem práce, pořád mu něcho chybí, pořád přemýšlí. Občerstvení ale neodmítá. Ne všichni jsou takoví, ale ze 20 jich 18 napočítám. Je to jako zastara. Nejlepší je udělat si všechno sám. Někdy to ale nejde.

bullshit ( 29. ledna 2016 13:21 )

Chceš-li se mít tak dobře jako běžný živnostník co se komplet stará sám o sebe (nesprávně nazývaný podnikatel), stačí Ti k tomu brašna s nářadím a živnostenský list. Budeš se mít taky jako vepř v žitě. Zkus to a pak hodnoť. Myslím, že nejsi "zedník" jak máš v loginu, psal by jsi jinak. Přivandrovalci Burešovi se podařilo rozdělit společnost a zasít semeno až nenávisti k živnostníkům, co všichni kradou, zedník dělá karuselové obchody s holičkou, atd. Hlavně že Bureš je etalonem poctivosti a pravdomluvnosti.

stacho ( 29. ledna 2016 13:14 )

Ty odeesácké živly trefí z toho šajba...Už aby to bylo....

zednik ( 29. ledna 2016 12:59 )

 Koukám jak tady řvou nejvíc ti, co jim EET leží v žaludku. Mě taky sere dotaz: Chcete účtenku? Pořád jen nářky jak se každý podnikatel má zle, tře bídu s nouzí. Přitom o malé zakázky zájem nemá,ale kupodivu každoročně nějak našetří na 2x moře a Alpy .

Rumprecht ( 29. ledna 2016 12:45 )

Slovenský konfident Bureš se neštítí naprosto ničeho. Sám dojí státní kasu i eurodotace, ale bude mudrovat o jiných. Je to zmetek, který si nezadá s Kalouskem. Nikdy neodpověděl na otázku, jak přišel k takovému majetku. Až takoví zmetci, jako je on, nebudou okrádat státní kasu a zajistí výběr daní od firem z daňových rájů, tak se může zlevnit kdeco. Kolik ten šmejd dostává dotací a kolik platí na daních?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa