Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Podnikatelská asociace hřmí: Končí svoboda. Babišův resort: Končí jen svoboda krást

„Svobodné podnikání v ohrožení,“ bouří podnikatelé. „Omezujeme jen svobodu krást,“ hájí se ministerstvo.
„Svobodné podnikání v ohrožení,“ bouří podnikatelé. „Omezujeme jen svobodu krást,“ hájí se ministerstvo.  (Autor: Profimedia.cz/Blesk/Ladislav Křivan/Blesk.cz)
Autor: Daniela Soukalová - 
9. ledna 2016
05:00

Elektronická evidence tržeb, kontrolní hlášení DPH nebo centrální registr bankovních účtů. To vše může podle Asociace podnikatelů a manažerů vést k ohrožení svobodného podnikání. Ministerstvo financí vedené Andrejem Babišem (ANO) ale tyto výroky odmítá. Prý se snaží pouze omezit svobodné kradení.

„Dá se říct, že po určitou dobu se podnikatelské prostředí V ČR vyvíjelo slibně. V posledních letech se však zdá, že se kyvadlo dějin začíná vracet zpět. Svoboda podnikání je postupně, nenápadně a plíživě omezována,“ uvádí předseda Asociace podnikatelů a manažerů Radomil Bábek, se kterým se ztotožnila i Asociace soukromého zemědělství ČR.  

Podle něj si stát připravil tři velmi silné nástroje, kterými dostane malé podnikatele a živnostníky zcela pod kontrolu. Žádný úředník ani politik je nespojuje ani nedá do souvislostí, a proto jsou prý o to větším nebezpečím. Svobodu podnikání mají ohrožovat kontrolní hlášení DPH, elektronická evidence tržeb a centrální registr bankovních účtů.  

„Kontrolní hlášení DPH je nástroj, kterým stát získá přehled o našem obchodování. S kým, kdy, za kolik, v jakém množství atd. EET dá státu přehled o veškerých finančních tocích, tedy tržbách malých podnikatelů a živnostníků,“ vysvětluje Bábek. Centrální registr bankovních účtů pak má umožnit státu kdykoli nahlédnout do peněžních pohybů kteréhokoli podnikatele.

Ministerstvo výhrady podnikatelů odmítá 

„Ministerstvo financí vyjadřuje politování, že přestože ke komunikaci svých zákonů přistupuje odpovědně s maximální prioritou (odborné konference, informační materiály, cesty do regionů, setkání s analytiky a novináři apod.), kterých se pan Bábek často účastní, je nuceno stále dokola dementovat jeho tytéž, stokrát vyvrácené mýty, uvedl pro Blesk.cz Michal Žurovec z tiskového oddělení ministerstva financí. 

„Nově i mýtus, že centrální registr bankovních účtů bude obsahovat informace o peněžních pohybech. Nic takového není pravda,“ dodal Žurovec. 

Ministerstvo se podle něj nesnaží o omezení svobody podnikání, ale o to, aby omezili svobodu kradení. Prý ani nehrozí žádné ohrožení obchodního tajemství, protože na všechny informace, s nimiž tyto zákony počítají, už finanční správa nárok má dnes.

„Bude k nim mít přístup pouze úzká skupina analytiků s bezpečnostní prověrkou Národního bezpečnostního úřadu. Všechny jejich přístupy a náhledy do systému budou zaznamenávány. Data se budou zpracovávat automaticky a systém sám vyhodnotí analytikům podnikatele, na které se následně zaměří cílená kontrola,“ vysvětluje Žurovec.

Online evidence má zajistit rovné podmínky v podnikání  

Finanční úřady prý nebudou muset zahajovat namátkové kontroly, které poctivé poplatníky časově i administrativně zatěžují, a zaměří svou činnost na daňové podvody. Přínosy, které elektronická evidence tržeb znamená pro podnikatelskou veřejnost i hospodářskou soutěž jako takovou, jsou také důvodem, proč je projekt podporován většinou profesních a zaměstnavatelských svazů, komor a institucí. 

„Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR ČR) vnímala od počátku návrh na zavedení elektronické evidence tržeb jako jedno z opatření, které zajistí rovné podmínky podnikání,“ uvádí členové AHR ČR. Na zařízení veřejného stravování a poskytovatele ubytovacích služeb se přitom tato povinnost bude vztahovat již v první vlně postupného zavádění. 

AHR ČR spolu se Svazem obchodu a cestovního ruchu ale zároveň žádá jasné garance, že elektronická evidence tržeb bude zavedena pro všechny oblasti podnikání, kde dochází k hotovostní platbě, a to bez ohledu na velikost daného subjektu nebo jeho právní formu.

Největší nechuť k daňovým odvodů mají prý ve stavebnictví 

„Návrh zákona je stále koncipován tak, že zásadní část povinností bude řešit pouze vyhláška vlády, jejíž návrh zatím není definován v detailech. Navíc vyhláška není dostatečně rigidním dokumentem, který by zaručoval, že nebude po prvních dvou krocích zavedení EET pro služby ubytovací, stravovací a obchod přikročeno k rozšiřování dalších oborů, případně forem podnikání, které budou z povinnosti vyjmuty,“ vysvětluje své stanovisko AHR ČR.  

Upozorňují i na to, že veřejné stravování je často neprávem označované za největšího původce „šedé ekonomiky“. „Z dostupných studií jasně vyplývá, že ‚nechuť k daňovým odvodům‘ nevykazují podnikatelé ve veřejném stravování a ubytovacích službách zdaleka na prvním místě, jak je často mediálně deklarováno. Zdaleka největší krácení tržeb dle ČSÚ a ministerstva financí vykazuje stavebnictví, o kterém se nikde příliš nehovoří,“ dodala AHR ČR. 

O EET se bude znovu jednat ke konci ledna 

Pravicová opozice v pátek  ve sněmovně opět cupovala zavedení elektronické evidence tržeb. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) projekt zhruba v hodinovém vystoupení naopak hájil a kritici věcnou diskusi ocenili. Babiš mimo jiné uvedl, že není pravda, že evidence zatíží podnikatele, jak tvrdí pravice. Sněmovna se k hlasování ale nedostala. Jednání bude pokračovat v pátek 22. ledna.

111pavel111 ( 13. listopadu 2016 03:11 )

Děkuji za dobrou práci. No zaplatím a bez dokladu by to nešlo ? Chtěl bych to levněji. Víte já mám málo peněz.

dzery ( 10. ledna 2016 08:15 )

Ovce to nepochopí.

Jann ( 9. ledna 2016 19:49 )

Problém EET a hlášení o DPH ale není v tom, že má sloužit k lepšímu výběru daní. S tím by se i dalo souhlast, ale v tom, že poskytne vybrané skupině lidí exkluziní informace o konkurenci a to zcela prokazatelně, zatímco přínos pro výběr daní je jen zatím nikde neprokázané přání. V tom je to nebezpečí, že pod pláštíkem něčeho bohulibého je schovaná veliká kulišárna.

kadlicek ( 9. ledna 2016 13:29 )

 Na hmyzí prazity se používalo DDT, na živnostnické prazity je třeba použít elektronické evidence.... a bude klid.

gjim ( 9. ledna 2016 11:52 )

Pan Babiš to myslí dobře. Zedník zkurví komín, zaplatíte bez papíru a někdo se udusí, nebo vyhoříte a pojišťovna vám nedá ani korunu. Nemáte doklad a stavěl jste to sám jako neodborník. Vodu bez papíru, elektriku bez papíru,to se nasčítá a je z toho pěkná dovolená. No a nějaké to zajetí do garáž servisu a Lojzo udělej mi to a to, pak řeknu že jsem ušetřil 4kolíky bez papíru, tak mi to připadá že já okrádám stát když to pořizuji bez patřičného dokladu. Tím pádem bez záruky. Horší je když odmítá dát doklad o platbě, ale to už je jiná kategorie.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa