Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Další kolo souboje o evidenci tržeb začíná. Kalousek bude v ringu chybět

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) v pátek ve sněmovně znovu hájil zavedení elektronické evidence tržeb.
Ministr financí Andrej Babiš (ANO) v pátek ve sněmovně znovu hájil zavedení elektronické evidence tržeb.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
8. ledna 2016
10:27

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) v pátek ve sněmovně znovu hájil zavedení elektronické evidence tržeb. Není podle něho pravda, že zatíží podnikatele, jak tvrdí pravicová opozice. V souvislosti s obstrukcemi pravice se opět neočekává, že by dolní komora o vládním návrhu zákona hlasovala. Koalice jej chce protlačit do konce ledna.

Kolem systému je podle Babiše stále mnoho nepochopení. Jde podle něho jen o evidenci tržeb, nikoli zákazníků a jejich spotřebitelského chování. Podnikatel zadá tržbu do pokladního zařízení tak, jak je zvyklý už nyní, vše ostatní – tedy přenos dat finanční správě a zpětné dodání potvrzení – se odehraje samočinně. „Pro podnikatele se nic nezmění proti postupu, který znají nyní,“ zdůraznil ministr. Za pohádku označil obavy, že by systém mohl přetížit mobilní síť.

Elektronická evidence by měla podle Babiše omezit zejména zatajené tržby, které vyčíslil zhruba na 170 miliard korun ročně. Tyto skryté příjmy se podle něho odhalují jen obtížně. Není možné postavit do každé provozovny kontrolora, řekl Babiš. Cílem koalice je zlepšit výběr nynějších daní a tím vytvořit prostor pro jejich možné snížení, dodal.

Babiš zároveň zdůraznil, že elektronická evidence tržeb není jediným opatřením proti daňovým únikům. Jde jen o jeden z projektů, kterým chce vláda zajistit spravedlivější výběr daní, byť je významný, uvedl. Z dalších opatření zmínil například kontrolní hlášení u daně z přidané hodnoty, lepší výběr spotřebních daní a prokazování původu majetku.

Ministr financí mluvil před poslanci skoro hodinu. Podle předchozích kalkulací hnutí ANO, kteří spočítali, kolik stojí daňové poplatníky zdržování opozice, vyšlo jeho vystoupení na zhruba půl milionu korun.

Do běžné diskuse k evidenci tržeb byly v době, když Babiš domluvil, přihlášeny dvě desítky poslanců. Jeden z hlavních kritiků evidence tržeb, předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, se z pátečního jednání dolní komory omluvil.

satanklaus ( 9. ledna 2016 04:41 )

Slovák nebo Číňan, to by bylo skutečně jedno, pokud by do státní kasy něco hrnul, jenže on jí pouze vyprazdňuje, mimo jiné i hrnutím do vlastních kapes. EET žádným podvodům nezamezí a ani jinak státní kasu nenaplní, to už se jasně prokázalo v Chorvatsku. Nežer tak to, co se snaží Babiš neinformovaným nakecat a zkus se pídit po pravdě, třeba i po skutečné ceně EET pokladen a o tom, jak že je to skutečně s těmi odpisy a taky jak je to s dalšími provozními náklady.

rumungro ( 9. ledna 2016 03:38 )

Slovák nebo Číňan,pokud hrne do naší kasy mj. tím způsobem,že zamezí podvodům s DPH,tak skutečně skučí jen postižení.Pokladnu za 5000 si může každý odepsat z daní.

satanklaus ( 8. ledna 2016 20:21 )

Kontrola mi ani v nejmenším nevadí. Mám všechno v cajku. Vadí mi podmaňování si té naší země jedním slovenským zlodějským podvodnickým gaunerem a vadí mi debilové, co nechápou že na to jeho řádění doplatěj právě ti poctiví, co mají minimální rezervy, na rozdíl od těch, co si nakradli a krást budou dál.

rumrum ( 8. ledna 2016 17:45 )

 všichni co rejete do Kalouska jste určitě na podpoře a líní jak vši

pavel215-evzen-02 ( 8. ledna 2016 17:17 )

Tlupa gaunerů z ODS a TOP-09 se snaží přesvědčit , že normální je krást a nekontrolovatelně podvádět.Přesně tak, jak to dělali od roku 1989 do současnosti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa