Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vltava, věšák a „věřím“. Jurečka v projevu ukryl Konvičku, Ortela i Babiše

Marian Jurečka natočil Hovory z lánů.
 (Autor: Facebook Mariana Jurečky)
Autor: Václav Lang - 
1. ledna 2016
13:30

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) zveřejnil novoroční zdravici natočenou po vzoru prezidentského vánočního poselství. Nebo projevů, které mívali čeští prezidenti před Milošem Zemanem na Nový rok. Příznačně ji nazval Hovory z lánů. V optimisticky laděném projevu lidem popřál, aby mohli víc věřit politikům, a otřel se o čelné politiky i představitele antimuslimských skupin.

Úvod ministrova poselství obstarala Vltava ze symfonické básně Má vlast od Bedřicha Smetany. K tomu se na diváky směje Jurečka na poli. Pak už přichází záběr na ministra v obleku a kravatě usazeného vedle prázdného věšáku. Šéf resortu zemědělství říká postupně, v co všechno věří.

Byť Jurečka, původem zemědělec, ve svých Hovorech z lánů nikoho konkrétního nejmenoval, z jeho slov lze vyčíst mnohé. Například kritiku jednotlivých politiků a šiřitelů extrémních názorů.

Novoroční poselství Mariana Jurečky můžete zhlédnout zde:

Video Marian Jurečka a jeho Hovory z lánů - Facebook Mariana Jurečky
Video se připravuje ...

„Věřím, že strach není dobrý rádce, i když ho zaléváte konvičkou. Věřím, že státu a společnosti se dá sloužit bez ohledu na ekonomické zisky. Protože stát není firma,“ prohlásil. V prvním případě se strefil do šéfa antimuslimského Bloku proti islámu Martina Konvičky, v druhém do ministra financí a šéfa ANO Andreje Babiše, který často prohlašoval, že chce stát řídit jako firmu. 

Další vzkazy směřují k prezidentu Miloši Zemanovi a zpěvákovi Tomáši Ortelovi, který rovněž káže proti muslimům. „Věřím, že politik či státník by měl lidi spojovat, a nikoliv vyslovovat nad těmi, s kterými nesouhlasí nebo mají jiný názor, rychlý ortel. To je příliš laciné,“ řekl.

Pro prezidentství by musel dozrát

Prezident Miloš Zeman při své inauguraci před téměř třemi lety řekl, že chce sjednocovat společnost, často se mu ale vytýká, že ji svými kroky rozděluje. Část si proti sobě poštval 17. listopadu, kdy u pietního místa studentů na Albertově vystoupil právě po boku Martina Konvičky a nabádal, aby se lidé s opačnými názory okamžitě nenálepkovali. Sám prezident si přitom libuje ve škatulkování svých kritiků do „pražské kavárny“.

Je snad novoroční video Mariana Jurečky testem, jak by si mohl jednou počínat v prezidentské funkci? Proč ne, ale nejdřív musí ještě oslavit šestkrát narozeniny – zatím je mu 34 a hranice pro prezidentskou funkci v Česku je čtyřicítka...

Připomeňte si vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana:

Video Vánoční poselství Miloše Zemana: „Tahle země není pro všechny!“ - TV Nova
Video se připravuje ...

suov ( 1. listopadu 2016 21:57 )

Občané České republiky chtějí být přátele východu ale i západu, a nikdo tady nebude pane Jurečko kdákat něco jiného,,,

suov ( 1. listopadu 2016 21:54 )

Jurečka je ve vládě nebezpečný, mu nejde o občany, ale o sebe, až budem mít měsíčně co on, tak bude dobře, ale ministr který pomlouvá Čínu, nemá ve vládě místo, ono se to dobře kecá, ale občané jsou na tom daleko horší jako on, Sobotko, udělej si pořádek, s tímto tzv. ministrem,,,,

marti33 ( 2. ledna 2016 10:18 )

To co říká je pro nás nebezpečné. http://freeglobe.parlamentnilisty.cz/Articles/14841-pozor-nova-taktika-imigrantu-v-calais-zacali-uto cit-na-osobni-automobily.aspx

marti33 ( 2. ledna 2016 10:15 )

V to, co věří Jurečka se nejak míjí s křesťanskými hodnotami. Ale co, jeden by to u zednáře taky čekal.

st.rec ( 1. ledna 2016 20:53 )

Určitě brilantním přínosem bude pomáhat a přijímat kozopasáky a kozopichy.Čeká nás nejen obohacení. .:http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Islamsky-sex-s-kozou-a-Jiri-X-Dolezal-Radeji-to-necte te-a-v-zadnem-pripade-se-nedivejte-na-VIDEO-415163

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa