Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vondra: Havel by na Hradě nedělal ostudu a byla by s ním nadále sranda

Autor: Zuzana Štíchová - 
20. prosince 2015
06:10

Stejně jako Miloš Zeman by byl první prezident samostatné České republiky nekompromisní vůči teroristům, alespoň si to myslí Havlův přítel Alexandr Vondra. Na rozdíl od současné hlavy státu by prý ale nedělal ostudu. Kdyby se proti sobě ovšem oba státníci postavili v přímé volbě, Havel by podle Vondry neuspěl. Blesk.cz připravil ke čtvrtému výročí Havlova úmrtí pětidílný vzpomínkový seriál a zpovídal mimo jiné i exministra Alexandra Vondru.

Co se od roku 2003, kdy Václav Havel skončil ve funkci prezidenta, na Pražském hradě změnilo? Respektive, co by Václav Havel na rozdíl od svých nástupců Klause a Zemana určitě udělal nebo neudělal?

Nemohu za něj mluvit a říkat, co by dnes na Hradě přesně udělal. Ale vím určitě, že by tam nedělal ostudu, jak ji občas dělá jeho dnešní nástupce.

Jak byste řekl, že by přistupoval k zásadním otázkám současnosti - terorismus, uprchlíci?

Vůči džihádistickému terorismu by určitě vystupoval nekompromisně, jako jestřáb. V tom by se od Miloše Zemana až tak nelišil. Pokud jde o přístup k uprchlíkům a migrantům, tak by se v něm asi svářila etika svědomí intelektuála a etika odpovědnosti politika. Ta první etika nám velí pomáhat lidem v nouzi, ta druhá nám velí činit taková rozhodnutí, která jsme schopni unést, a nikoli taková, která nás vnitřně rozvrátí. Určitě by to neviděl černobíle. A lidem "vítací kultury" bych připomněl, že Václav Havel odmítl faustovskou nabídku StB svou vlast opustit a místo toho se za cenu dlouhého vězení rozhodl ve své zemi zůstat. Mnohokrát se mi to vybavilo, když vidím ty mladé muže přicházející ze Sýrie do Evropy místo aby bojovali za lepší budoucnost doma.

Jaký nejzábavnější zážitek s Václavem Havlem máte?

Nemám moc rád ty ankety na téma historky z natáčení. Ale dobře si pamatuji, jak měl Havel talent nejen dramatika a režiséra, ale i divadelního herce. Nedávno zveřejněná scénka, ve které seká generálskou šavlí cibuli v lánské kuchyni, je jednou z mnoha, kdy nás bavil svým komickým nadáním. Byla s ním na rozdíl od jeho nástupců i legrace.

Na zmiňovanou scénku se můžete podívat:

Video Takhle jste Havla ještě neviděli: V uniformě a se šavlí v Lánech - Vojtěch Jasný
Video se připravuje ...

Změnil se nějak společně se sametovou revolucí? Cítil poté ještě více osobní, nejen politické zodpovědnosti?

S funkcí prezidenta si k odpovědnosti intelektuála přidal také odpovědnost státníka. V tomto smyslu se musel změnit. Ale nezměnil se lidsky. Po celou dobu ve funkci si udržel laskavost a pokoru. Pýcha mu byla cizí.

Měl by podle Vás Havel šanci porazit v prezidentské volbě Miloše Zemana za současné situace?

Obávám se, že by to měl těžké. Přímá volba favorizuje řezníky. To si bohužel neuvědomili ti, kteří za ni tolik horovali.

Jak jste si připomněl výročí jeho úmrtí?

Položil jsem květiny u jeho lavičky a sochy v Litoměřicích a v Praze se pomodlil s kardinálem Dukou, jeho někdejším spoluvězněm, při zádušní mši v Pražské křižovatce.

va45 ( 21. prosince 2015 10:40 )

Na Hradě byla s Havlem sranda.Tak tomu věřím.Byl přece obklopen těma co s nim chlastali na Hrádečku.Vondro horší to bylo v podhradí.Zklamali jste a to totálně.

schelly ( 21. prosince 2015 10:29 )

Naprostý souhlas s panem Lasicou. Vyobrazil Havla to úplně přesně. Zatím si to ta nadřazená kasta kolem něho nějak pořád nechce uvědomit, ale ten čas příjde, protože boží mlýny melou.

salto ( 21. prosince 2015 10:24 )

salto ( 21. prosince 2015 09:46 )

To už není ztracená soudnost, ale arogance na entou

salto ( 21. prosince 2015 09:34 )

Asi by to tady dopadlo jinak, kdyby Havel řekl, že s ním bude sranda, že se bude chlastat zdarma atd., místo toho jak se dušoval, že pokud se lidem nezačne dařit lépe, že odstoupí atd.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa