Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zvířata hynou v ohnivém pekle. Kvůli našemu palmovému oleji, varuje Poc

Autor: Jaroslav Šimáček - 
11. prosince 2015
18:45

Je to obrovská ekologická katastrofa, shodují se odborníci. A může za ni i to, co kupujeme, dodává europoslanec Pavel Poc (ČSSD). Kvůli palmovému oleji se vypalují deštné pralesy (nejen) v Indonésii, trpí „plíce planety“, ale i tamní lidé a zvířata. Agentury do světa rozesílají fotky spálené země, ale i zraněných orangutanů či slonů… Jenže bez větší odezvy. Právě palmový olej je totiž žádaným artiklem. „Podívejte se, co kupujete,“ vyzývá proto Poc, profesí biolog.

O rozsáhlých požárech v Indonésii promluvil Poc na videu, které umístil na sociální sítě. Upozornil na tuhle problematiku v době, kdy v Paříži dál zasedá klimatický summit.

„Na jednu stranu se tady bavíme o klimatických závazcích, na druhou stranu naše vlastní spotřeba provokuje vznik takovéto obrovské ekologické katastrofy. A nebudeme si nic nalhávat, ty požáry byly založeny úmyslně a byly založeny právě proto, aby se získal prostor pro pěstování palmy olejné,“ upozorňuje europoslanec Poc. „Naše vlastní spotřeba na druhé straně světa způsobuje ekologické katastrofy, které nám potom z druhé strany dají zase pohlavek,“ dodává.

Na rozsah katastrofy, která v Česku příliš sledovaná není – ale která má dopad i na nás – upozornila nedávno v rozhovoru pro Blesk.cz i další europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM). Také ji obří indonéské požáry zhrozily, připomenula však, že to není zdaleka poprvé, co se takto deštné pralesy kvůli ekonomickému profitu vypalují.

„Je to prostě ohnivé peklo, které tam zničilo za poslední tři měsíce milion hektarů deštného lesa a ničí život místních lidí,“ podotýká Poc. Nejen lidé však kvůli požárům trpí. Těžké rány schytal i tamní ekosystém. Různé organizace se snaží pomoci i tamním zvířatům. A mají plné ruce práce.

Zvířata umírají v ohni i rukou zemědělců

„Pokud se bavíme o těch ikonických zvířatech jako jsou orangutani či sumaterští nosorožci, tak v zásadě je to jejich utrpení generováno ve třech rovinách. Ta první rovina je samozřejmě při samotném požáru. Pochopitelně, že není příjemné ani pro jakoukoli cítící bytost, a tou ta zvířata zcela jistě jsou, uhořet. Ty požáry se šíří rychlostmi, které toto mohou způsobit,“ upozorňuje Blesk.cz Poc.

Poukazuje však i na další „průšvihy“, které požáry způsobily. „Druhý problém, pokud přežijí požár, nastává v tom, že zvířata se dostávají na pozemky, kde se hospodaří a je docela dobře zdokumentováno, že místní obyvatelé, kteří tam hospodaří, ta zvířata zabíjejí. Oni si nemohou pomoci. Neumím to nijak omlouvat, z pozice Evropana, který se pohybuje v naší celoevropské civilizaci, je to velice obtížné. Ale i ti domorodci bojují o holý život a z tohoto hlediska se dá pochopit, že si svoje pole, svoji úrodu brání,“ pokračuje Poc.

Ekologická katastrofa: Kvůli obřím požárům v Indonésii trpí i zvířata. Ekologická katastrofa: Kvůli obřím požárům v Indonésii trpí i zvířata. | Reuters
„Třetí rovina utrpení spočívá v tom, že pokud zvířata přežijí obě tyto věci, tak jsou vystavena tomu, že musí žít a přežít v pozměněném ekosystému palmových plantáží, což je těžké, až nemožné. Jak všechna ta běžná zvířata, tak ikoničtí tvorové neuvěřitelně trpí jednak při samotných požárech, ale i ve všech důsledcích, které následují potom,“ dodává pro Blesk.cz místopředseda výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin v europarlamentu. 

Poc: Podívejte se, co kupujete

Jenže jak z celého problému ven? „Když si koupíte v supermarketu cereální tyčinku, tak se hodně dobře podívejte na zadní stranu, jestli tam není náhodou napsáno, že obsahuje palmový olej,“ vzkazuje Poc. A dále upozorňuje: „Palmový olej není pro naše zdraví nijak zvlášť výhodný. Obsahuje hodně nasycených mastných kyselin. Ten druhý důvod je ekologický. Spotřebou toho nejlevnějšího rostlinného oleje, palmového oleje, podporujeme v zásadě ekologickou katastrofu.“

Problémy kolem palmového oleje

Pavel Poc odpovídá na otázku: Jaký je Váš názor na problémy kolem palmového oleje?

Zveřejnil(a) Pavel Poc dne 10. prosinec 2015

Před problémy spojenými s produkcí palmového oleje se však řada aktivistů snaží varovat již delší dobu. Ve spolupráci se stránkami stoppalmovemuoleji.cz se před časem zapojily do kampaně i některé celebrity. Což je případ třeba herce Martina Dejdara, který přesně před dvěma lety nahrál na Youtube své video právě o Indonésii.

Anketa
Přestanete kupovat výrobky s palmovým olejem?
počet hlasujících: 959
Anketa
Přestanete kupovat výrobky s palmovým olejem?
ANO
95 %
NE
5 %
počet hlasujících: 959
„Bude to už takových 30 let, když jsem tam byl poprvé. Projezdil jsem ji křížem krážem, a tak jsem měl šanci vidět nosorožce, slony, orangutany v jejich přirozeném prostředí, tedy v džungli. Jenomže působením nás, homo sapiens, tedy lidí moudrých, jejich přirozené prostředí, tedy deštné pralesy, pomalu mizí. Ptáte se proč? V podstatě je to velice jednoduché: jde o prachy,“ upozorňuje na videu Dejdar. A zmiňuje právě zakládání palmových plantáží. Na spojitost ničení deštných pralesů, palmového oleje a ohnivého pekla se snaží upozorňovat třeba i Koalice proti palmovému oleji, ke které se přidávají i české zoologické zahrady. A není překvapením, že také hnutí Greenpeace. Iniciovalo také mezinárodní internetovou petici, která byla adresována indonéskému prezidentovi Joko Widodovi. Její součástí bylo údajně i 25 tisíc podpisů z Česka.

Právě indonéský prezident promluvil na klimatické konferenci v Paříži. Přislíbil větší ochranu pralesů. „Jako země, která má jedny z nejrozsáhlejších pralesů na naší planetě, jsme zde právě dnes, abychom učinili patřičná opatření,“ uvedla hlava státu, který i kvůli ohnivé apokalypse produkuje nejvíce skleníkových plynů na světě. Zůstane jen u slov?

INDONÉSKÉ PRALESY

ZÁBĚRY Z DRONU: NIČENÍ PRALESŮ POKRAČUJE. MIZÍ PŘED OČIMA. Jak vypadají pralesy, jejichž plocha je den ode dne menší? Jak dlouho v nich ještě budou žít ohrožená zvířata včetně orangutanů a tygrů? POMOZTE ZACHRÁNIT PRALESY! PROSÍME, PODEPIŠTE PETICI: grnpc.org/zachrante-orangutany SDÍLEJTE TOTO VIDEO!

Zveřejnil(a) Greenpeace Česká republika dne 10. listopad 2015

malejavelkej ( 12. prosince 2015 00:13 )

A proto už delší dobu sledujeme složení a výrobky, kde je palmový olej, nekupujeme. Navíc je nezdravý, ucpává cévy. Jako všechny rostlinné tuky.

donaf ( 11. prosince 2015 22:17 )

 Mně dělá problém přečíst si titěrné nápisy na výrobcích a teď tam mám ještě k tomu hledat slova palmový olej? Proč? Proč se nezakáže dovoz palmového oleje, proč to máme řešit my občané, na to snad máme parlament doma i v EU. Místo aby řešili v parlamentu toto téma, tak řeší kravinu elektronických tržeb. Odmítám se válet na přechodech pro chodce a účastnit se podobných demonstrací, to raději slíbím, že přestanu jíst luštěniny.

hanedu ( 11. prosince 2015 21:17 )

A ty nejsi humanoidní odpad? Běž příkladem a přestaň existovat.

emotion ( 11. prosince 2015 19:17 )

Za tohle nesou zodpovědnost především nenasytné korporace, které mohutně investují do reklam a propagace.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa