Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Babišovu evidenci tržeb po volbách zrušíme, věří si Fiala. A co Babiš?

Autor: Václav Lang - 
10. prosince 2015
12:25

Předseda ODS Petr Fiala chce zabránit přijetí zákona o elektronické evidenci tržeb (EET). Podle něj už o novinku nestojí ani část koalice, jen ministr financí Andrej Babiš (ANO) si ji vetkl jako svůj jediný politický cíl, a tak ji chce prosadit bez ohledu na důsledky. Pokud se mu to podaří a ODS by se dostala v příštím volebním období k moci, bude chtít Fiala EET zase odstranit. Babiš ale Fialovy vize pro Blesk.cz odmítl.

Kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) sice ve středu protlačil sněmovnou rozpočet na příští rok s deficitem 70 miliard korun, podle předsedy ODS Petra Fialy ale může mít problém takový schodek udržet. Vymstít se jí prý může třeba přehnané očekávání od elektronické evidence tržeb, kterou vláda ještě neprosadila a proti které chce opozice bojovat i do konce volebního období.

Plánované výdaje jsou napnuté, příjmy zase příliš optimistické. Tak hodnotí Fiala rozpočet z dílny ministra financí Andreje Babiše (ANO). Udržet plánovaný schodek 70 miliard proto může být problém, řekl ve čtvrtek novinářům na neformálním setkání.

Vládní koalici se podle Fialy může vymstít i to, že v rozpočtu počítá s příjmy ze zákonů, které dosud nebyly schváleny. Příkladem je elektronická evidence tržeb, proti které opozice bojuje. Vláda si od ní slibuje zisk dvou miliard korun. „Prostě je nezískají, protože EET nebude,“ prohlásil Fiala.

Podle něj už nyní část koalice nemá pro zákon velké nadšení, alespoň prý někteří sociální demokraté nebo lidovci. Pro Babiše se prý ale jedná o jediný jeho politický cíl, takže ho chce za každou cenu dotáhnout do konce a už ani nepřemýšlí, co to přinese. Přitom původně si prý Fiala myslel, že mu jde spíš o to sbírat data o podnikatelích.

Pokud se vládě podaří EET prosadit, ODS ji plánuje v příštím volebním období zrušit. Cítí prý podporu živnostníků, kteří se jim ozývají. Otázkou ale je, zda k tomu bude mít kompetence, zatím se ve volebních průzkumech drží na nižších příčkách, daleko za ANO a ČSSD.

Babiš: Já nechci jen zvyšovat daně

Ministr financí Andrej Babiš nesouhlasí, že by EET byla jediným jeho politickým cílem.

„Můj cíl je nezvyšovat daně, ale vybírat je. Pokud zaměstnanci platí každý měsíc daně a nikdo se jich neptá, tak by měli daně platit všichni,“ reagoval pro Blesk.cz.

„Kontrolní hlášení a EET jsou konkrétní opatření, která přinesou do rozpočtu v čase až 30 miliard korun ročně. Dalším cílem je snižovat deficit státního rozpočtu a snižování státního dluhu vůči HDP. Tyto poslední cíle se daří úspěšně naplňovat – vybíráme víc daní, snižujeme deficit i zadlužení,“ dodal.

Sobotkův kabinet je v časovém presu

Vláda svolala na pátek mimořádnou schůzi, na které se bude řešit právě EET. Důvodem je časová tíseň, do které se kabinet dostal. I díky zdržovací taktice opozice, která tvrdí, že proti zákonu bude bojovat klidně i do konce volebního období.

„K obstrukcím se má sahat jen ve výjimečných případech a toto je výjimečný případ,“ řekl Fiala, podle kterého novinka pouze přitíží podnikatelům, ale výnosy nebudou žádné.

lukasnazdar ( 11. prosince 2015 13:38 )

Nyní sleduji na čt24 bláboly Kalouska. Kalousku a všichni kteří mu fandíte... ruku na srdce, kdyby si nepotřeboavl dělat obstrukce, zajímal by tě nějaký muničák nebo jiné věci , o kterých tu dnes tak kafráš? A co tebe Fialo, taky by tě to zajímalo, kdyby se neměl probírat návrh o EET ???? Myslím si, že ani tak moc ne. Zkrátka vy pravičáci jako hlupáci bojujete o tu bandu podvodníků, kteří neplatí daně.... protože pokud zákon projde, vám zastaví kohoutky do stranických pokladen. Co kdyby se veškeré obchodní transakce prováděli bankovním převodem a hned v bance se udělaly vyhýbky...jedna na firmu a jedna na finanční úřad...hned odebrat daně.

lukasnazdar ( 11. prosince 2015 13:34 )

kapturek meleš tu nesmysly jako Kalousek a Fiala. To víš, že pokladny něco vyřeší, platit daně mají všichni.

kkkastr ( 11. prosince 2015 09:35 )

Jako zloděj máš dobré motto, jen tak dál.

zkzkz ( 10. prosince 2015 18:47 )

zkzkz ( 10. prosince 2015 18:44 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa