Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Naučil jsem se naslouchat.“ Ruml chystá comeback jako rozhlasový šéf

Jan Ruml v proměnách času - na snímcích z roku 2013 a 2001
Jan Ruml v proměnách času - na snímcích z roku 2013 a 2001  (Autor: Blesk - Daniel Černovský a ČTK)
Autor: val - 
10. prosince 2015
08:30

Známe ho z politiky. Viděli jsme ho ve spacáku na Kavčích horách v době televizní krize. Ale teď o něm už dlouho nebylo slyšet. Řeč je o Janu Rumlovi (62), bývalém disidentovi a významné figuře politické scény 90. let. Exministr vnitra a někdejší zakladatel Unie svobody se objevil mezi 27 kandidáty na post generálního ředitele Českého rozhlasu, kteří se zatím přihlásili do výběrového řízení. Proč, to řekl MF Dnes.

„Troufám si říct, že jsem se ve svém věku naučil naslouchat. Že mám přirozenou autoritu mezi lidmi a umím řešit konflikty. Za komunismu i po něm jsem spoluzakládal řadu periodik. Stál jsem u zrodu zákona o veřejnoprávních korporacích a byl to tehdy velký boj, který vlastně různými způsoby probíhá dodnes,“ vysvětlil v rozhovoru pro MF Dnes.

Ve své kandidátské koncepci pro rozvoj rozhlasu na roky 2016 až 2021 prý prosazuje komplexnější zpravodajství a publicistiku, a to především v ekonomické a zahraniční sekci. Chce také větší koordinaci mezi jednotlivými stanicemi a přidat humor. „Změnit se musí v rozhlase hlavně atmosféra,“ podotkl s tím, že v instituci podle něj panuje neklid.

Skutečnost, že proti němu kandidují i lidé přímo z rozhlasu, považuje za handicap jen částečně. „Je otázkou, jestli rozhlas v této době nepotřebuje spíše někoho, kdo by na něj pohlédl zvenčí,“ řekl s tím, že tamní prostředí zná poměrně dobře.

„Měl jsem tam spoustu přátel svých rodičů, kteří už zemřeli nebo již nejsou v tvůrčím věku. Když mne dnes pozvou do nějakého pořadu, cítím se tam dobře. Setkávám se s věcným a profesionálním přístupem,“ prohlásil.

majojo ( 10. prosince 2015 19:45 )

Proboha, on nemohl studovat halvně proto, že sice projevoval vysoké morální kvality, ale jinak byl nevzdělanej a blbej.

majojo ( 10. prosince 2015 19:43 )

Možná si chce připomenout staré zlaté časy, kdy jeho fotr dělal v rádiu sekerníka a jeho synáčků se, když se s ROH jelo na tábor nebo na lyže, každej vedoucí bál, priotože to byli spratci nevychovaí a nevycválaní. A dovoluji si připomenout i plzeňská práva, která mu umožnila vysokoškolské vzdělání, ačkoli byl levej jak šavle. Ale díky přátelům to chytil včas a odpromoval v Praze, stejně jako Ninuška, Volopichová a mnozí jiní.

jir-ka ( 10. prosince 2015 16:33 )

Ať jde radši tam , odkud přišel . Do zadku . Na ty jeho kecy není nikdo zvědavý . Je to jenom nenažraný Havloid . Naslouchat , špiclovat a práskat .

klika ( 10. prosince 2015 11:50 )

Trubka jsi ty, pokusy se datují až od devadesátých let,....chytráku

vi3ol ( 10. prosince 2015 11:43 )

..trubko, jak by se mohl v době normalizace člověk s jeho, podle mě kvalitním, dle bolševiků ne, "morálním profilem" dostat na práva??..je to aspoň bojovník, já se tam, vidě tu beznaděj, ani nehlásil.. musela stačit technika, kde mě museli vzít bez prijímaček..a to jsem měl "jenom" fotra v NSR!..blboune..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa